Chutné ázijské jedlo, ktoré pripravíte za 10 minút. Toto pikantné sečuánske kuracie mäso z panvice nie je pre slabé povahy, keďže je pripravené zo sečuánskej papriky, ktorá je veľmi pálivá. Ak to však máte radi horúce, toto vám bude chutiť!
Sečuánske kurča, známe aj ako laziji, je krásne korenené kuracie jedlo z panvice, ktoré je charakteristické použitím sečuánskeho korenia a množstva sušených červených papričiek.
Pochádza z mesta Chongqing v juhozápadnej Číne a je to veľmi obľúbené jedlo. Kuracie mäso sa často vypráža a množstvo sušených čili papričiek v jedle zvykne výrazne prevyšovať množstvo kuracieho mäsa.
Suroviny na kuracie po sečuánsky
Na tento recept odporúčame použiť vykostené kuracie stehná, pretože po marinovaní zostanú mäkké, ale ak chcete, môžete ich nahradiť kuracími prsiami.
Sečuánske korenie nie je korenie, ale bobule z jedného druhu pichľavého stromu. Pri konzumácii majú na jazyku mľaskavý a otupujúci účinok (ktorý však veľmi rýchlo pominie). Dajú sa kúpiť vo väčšine väčších supermarketov a po rozomletí majú veľmi kvetinovú a citrusovú vôňu.
Môžete si kúpiť červené alebo zelené sečuánske papričky. Červené majú výraznejšiu chuť, ale zelené majú skôr otupujúci účinok. Na tento pokrm môžete použiť obe.
Bielkoviny: Do tohto receptu sa hodí akákoľvek bielkovina. Hovädzie, kuracie, bravčové, krevety alebo tofu by boli vynikajúce. Alebo si môžete dopriať 100% zeleninu.
Zelenina: V tomto prípade sa hodí akákoľvek zelenina vhodná na miešanie. Vystačíte si aj s červenou paprikou a cibuľou. Ale brokolica, špargľa, huby, mrkva alebo zelenina by boli tiež vynikajúce.
Prílohy sú úplne voliteľné. Ale ak chcete, pokojne môžete pokrm posypať zelenou cibuľkou, opečenými sezamovými semienkami a/alebo extra drvenými vločkami čili papriky.
Ryža alebo ryžové rezance: V prípade potreby sú tiež voliteľné, ale výborne sa hodia na servírovanie.
Recept na kuracie po sečuánsky
Pikantné sečuánske kuracie mäso pripravené so sečuánskou paprikou, ktorá je pálivá. Toto pikantné sačuánske smažené jedlo je rýchle a jednoduché na prípravu. Môžete si ho pripraviť štipľavé alebo jemné, ako vám to vyhovuje.
Ingrediencie na kuracie po sečuánsky
- 6-8 kuracích stehien, vykostených, zbavených kože, nakrájaných na kúsky
- 1 vrchovatá lyžička mletého čínskeho korenia
- 2 lyžice kukuričnej múky
- 2 lyžice arašidového oleja
- 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené, olúpané a nadrobno nasekané
- kus čerstvého koreňa zázvoru, olúpaný a nadrobno nasekaný
- 1 kajenská paprika, zbavená jadierok a nadrobno nasekaná
- 1 lyžica ryžového vína
- 3 hrste sušených celých sečuánskych červených papričiek
- 1 štipka mletého opečeného sečuánskeho korenia
- 2 veľké štipky soli
- 2 veľké štipky mletého bieleho korenia
- 4 jarné cibuľky nakrájané na 7 cm kúsky
- kúsky citróna a limetky na ozdobu
Postup na kuracie po sečuánsky
- Kuracie mäso obalíme v korení. Potom ho poprášte kukuričnou múkou.
- Rozpáľte wok na vysokej teplote, pridajte arašidový olej, rýchlo orestujte cesnak, zázvor, čili a potom pridajte kúsky kurčaťa.
- Wok podlejeme ryžovým vínom a za stáleho miešania varíme, kým mäso nezmení farbu na nepriehľadnú.
- Pokračujte vo vyprážaní kurčaťa nasucho a pridajte čili papričky a jarnú cibuľku, prikryte wok pokrievkou a varte na strednom ohni 4-5 minút, pričom čili papričky s kurčaťom prehadzujte a opekajte, kým sa do kurčaťa nedostane štipľavosť čili papričiek.
- Kuracie mäso ďalej ochuťte korením, soľou a mletým bielym korením podľa chuti. Podávajte s plátkami citróna a limetky, čili papričky nejedzte.
- Ako prílohu môžete podávať ryžu alebo ho primiešať k bohatému nachos pre chlapov.
Sečuánska omáčka
Hodí sa na prípravu kuracieho po sečuánsky, ale s jej pomocou môžete pripraviť aj výborné hovädzie či bravčové mäso, taktiež ňou ochutíte ryby alebo plody mora, napríklad krevety, ale aj tofu alebo tempeh.
Omáčka sa vyšľahá z nasledujúcich surovín:
- Kurací vývar
- Sójová omáčka
- Čili pasta
- Ryžový ocot
- Kukuričný škrob
- Hnedý cukor
- Vločky červenej papriky
Omáčku pridajte až na konci, aby sa vytvorila hustá omáčka, ktorá pokryje mäso a zeleninu.
Ako chutí kuracie sečuánske mäso?
Sečuánska kuchyňa je zvyčajne veľmi pikantná a aromatická. Kuracie po sečuánsky je typ čínskeho jedla, ktorý obsahuje veľa cesnaku a čili papričiek. Zo Sečuánu pochádzajú aj jedlá Kung Pao, Hot & Sour a Mapo.
Čo sa ešte dá pripraviť po sečuánsky?
Keďže sa sečuánsky štýl neobmedzuje len na kuracie mäso, so základom omáčky v tomto recepte môžete vyskúšať naozaj čokoľvek:
- Hovädzie mäso
- Krevety
- Bravčové mäso
- Mäsové guľky
- Brokolica (alebo iná zeleninová zmes)
- Rezance
- Tofu
Nižšie nájdete recept na výborné hovädzie po sečuánsky. Ak ste chceli vyskúšať hovädzie mäso na sečuánsky spôsob, čaká vás zážitok. Toto sečuánske hovädzie mäso je veľmi jemné, šťavnaté a zaliate úžasnou domácou sečuánskou omáčkou.
Najlepšou časťou tohto jedla je omáčka. Je to dokonalá kombinácia sladkej a pikantnej chuti.
Recept na hovädzie po sečuánsky
V tomto recepte sa nakrájaný steak opečie na rozpálenej panvici a potom sa obalí v sečuánskej omáčke. Tento pokrm z hovädzieho mäsa na jednej panvici má nízky obsah sacharidov a je ideálny na rýchle a jednoduché sýte rodinné jedlo.
Tento recept sme odľahčili tým, že sa hovädzie mäso nesmaží. Namiesto toho sa opečie na troche oleja na naozaj vysokej teplote. Táto rýchla príprava pomáha udržať hovädzie mäso mäkké a na povrchu sa pekne skaramelizuje.
Prečo je tento recept na hovädzie po sečuánsky taký dobrý?
- Je nabitý chuťou: obsahuje viac ako 8 rôznych korenín, byliniek a omáčok.
- Dá sa pripraviť rýchlo: Stačí 15 minút prípravy a 15 minút varenia.
- Používa sa jedna panvica: Menej neporiadku na neskoršie upratovanie.
- Má nízky obsah sacharidov: len 14 g čistých sacharidov na porciu. Ak si dávate pozor na sacharidy, podávajte ho na karfiolovej ryži.
Ingrediencie na hovädzie po sečuánsky
Hovädzie mäso a marináda:
- 2 lyžice oleja, rozdelené
- 1 stredne veľká červená paprika, nakrájaná na tenké plátky
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 lyžička cesnaku, mletého
- zelená cibuľka na ozdobu, voliteľné
- sezamové semienka na ozdobu, voliteľné
- 0,5 kg hovädzieho steaku, nakrájaného na tenké plátky
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 2 lyžice mirinu
- 1 lyžica sójovej omáčky
Omáčka:
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 1/2 lyžičky čili oleja
- 1 lyžica vody
- 1/2 lyžičky sezamového oleja
- 1 lyžica ryžového octu
- 1 lyžica hoisinu
- 1 lyžica svetlého hnedého cukru
Postup na hovädzie mäso po sečuánsky
- Steak a prísady na marinádu vložte do veľkej misy. Premiešajte a nechajte hovädzie mäso marinovať 15 minút alebo kým si pripravíte prísady na omáčku.
- Medzitým v malej miske zmiešajte prísady na omáčku, odložte bokom.
- Keď ste pripravení na varenie, rozohrejte 1 polievkovú lyžicu oleja vo veľkej panvici na stredne silnom ohni.
- Pridajte hovädzie mäso (marinádu zlikvidujte). Hovädzie mäso opečte z oboch strán na 2 až 3 miestach. Len dovtedy, kým hovädzie mäso zvonka nezhnedne. Vyberte ho z panvice a odložte bokom.
- Do panvice pridajte zvyšnú lyžicu oleja. Pridajte papriku, zázvor a cesnak a restujte 3-4 minúty alebo kým paprika nezmäkne.
- Hovädzie mäso spolu s omáčkou pridajte späť do panvice. Dusíme 1-2 minúty alebo kým omáčka nezhustne.
- Okamžite podávajte so zelenou cibuľkou a sezamovými semienkami na ozdobu.
TIP: Pre zmenu skúste aj tieto hovädzie kúsky s ananásom. Neoľutujete.
Poďme si spolu pripraviť ešte jeden recept zo Sečuánu, tentokrát s krevetami.
Čakankové listy so sečuánskymi krevetami – recept
Pikantné stretnutie so zdravými krevetami a vodnými gaštanmi. Toto chrumkavé predjedlo v čínskom štýle sa dá použiť buď na večierky, alebo ako ľahké občerstvenie či jedlo. Je vhodné aj keď dodržiavate zásady delenej stravy.
Ingrediencie na čakankové listy so sečuánskymi krevetami
- 250 g malých kreviet olúpaných, nasekaných
- 1 šálka nasekaných vodných gaštanov
- 1 hlávka čakanky rozdelená na kúsky
- 2 lyžice kečupu
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžičky omáčky sriracha
- 1 lyžička omáčky hoisin
- 1/2 lyžičky strúhaného koreňa zázvoru
- 1/2 lyžičky opečeného sezamového oleja
- extra sriracha a nasekaný koriander na ozdobu voliteľné
Postup na čakankové listy so sečuánskymi krevetami
- Krevety a vodné gaštany nakrájajte a čakanku rozdeľte na listy.
- Omáčku zmiešajte v malej miske.
- Vodné gaštany zohrejte na nepriľnavej panvici s nepriľnavým sprejom a pridajte krevety, miešajte, kým sa neuvaria a nezmatnejú.
- Vmiešajte omáčku a prehrejte.
- Kúsky čakanky naplňte krevetovou zmesou, ozdobte a podávajte.
Podobne si pripravíte aj ďalšie ázijské šalátové wrapy.