Všetko prospešné zo zeleniny a kuracieho mäsa v jednom hrnci polievky. Presne to, čo potrebujete na zotavenie po prechladnutí alebo chrípke.
Suroviny
- jedno kurča (nakrájané na časti – prsia, stehná, chrbát, krídla a krk)
- 2 mrkvy
- 2 zelery
- 1 cibuľa (môže byť aj so šupkou)
- 3 strúčiky cesnaku (rozkrojené na polovicu)
- 2 až 3 vetvičky čerstvého tymiánu (alebo 1 čajová lyžička sušeného)
- 1/2 zväzku petržlenovej vňate
- 5 celých zrniek korenia
- 1 balík vaječných rezancov
- mleté čierne korenie
Postup
- Oddeľte prsné mäso od kostí a stehenné mäso od stehennej kosti, vložte do misy, prikryte a nechajte v chladničke.
- Vložte prsné a stehenné kosti, chrbát, stehná, krk a krídla do veľkého hrnca. Zalejte vodou. Priveďte do úplného varu. Varte 3 minúty.
- Po troch minútach stiahnite z ohňa, vodu zlejte, kosti a hrniec opláchnite.
- Do čistého hrnca vráťte vyvarené kosti. Pridajte nakrájanú mrkvu a zeler, ak máte, aj niekoľko zelerových vňatí (prípadne vňať z fenikla alebo póru).
- Do hrnca pridajte na štvrtiny nakrájanú cibuľu, strúčiky cesnaku, tymián, polovicu petržlenovej vňate a zrnká korenia.
- Zalejte asi troma litrami vody.
- Priveďte na mierny oheň a nechajte variť (vývar by mal sotva bublať), čiastočne zakrytý, 1,5 hodiny.
- Po uplynutí 1,5 hodiny vývar prelejte a odstráňte kosti a zeleninu. Hrniec vypláchnite a vývar vráťte späť do hrnca.
- Ak chcete, zbavte kosti zvyšného mäsa.
- Vývar ochutnajte. Mal by byť dosť mdlý, pretože doteraz nebola pridaná žiadna soľ.
- Pridajte soľ podľa chuti. Orientačne na každý štvrťliter vývaru pridajte 2 čajové lyžičky soli.
- Do vývaru pridajte odložené surové kuracie mäso: kuracie prsia a stehno nakrájajte na kúsky. Pridajte do hrnca spolu s ďalšou mrkvou a zelerom. Vráťte na mierny oheň.
- Pridajte vaječné rezance. Varte, kým nie sú rezance a mäso uvarené.
- Vmiešajte hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate.
- Podľa chuti pridajte čerstvo mleté čierne korenie, tymián a soľ.