PolievkyRecepty

Recept na kuraciu polievku s rezancami

Všetko prospešné zo zeleniny a kuracieho mäsa v jednom hrnci polievky. Presne to, čo potrebujete na zotavenie po prechladnutí alebo chrípke.

Suroviny

  • jedno kurča (nakrájané na časti – prsia, stehná, chrbát, krídla a krk)
  • 2 mrkvy
  • 2 zelery
  • 1 cibuľa (môže byť aj so šupkou)
  • 3 strúčiky cesnaku (rozkrojené na polovicu)
  • 2 až 3 vetvičky čerstvého tymiánu (alebo 1 čajová lyžička sušeného)
  • 1/2 zväzku petržlenovej vňate
  • 5 celých zrniek korenia
  • 1 balík vaječných rezancov
  • mleté čierne korenie

Postup

  1. Oddeľte prsné mäso od kostí a stehenné mäso od stehennej kosti, vložte do misy, prikryte a nechajte v chladničke.
  2. Vložte prsné a stehenné kosti, chrbát, stehná, krk a krídla do veľkého hrnca. Zalejte vodou. Priveďte do úplného varu. Varte 3 minúty.
  3. Po troch minútach stiahnite z ohňa, vodu zlejte, kosti a hrniec opláchnite.
  4. Do čistého hrnca vráťte vyvarené kosti. Pridajte nakrájanú mrkvu a zeler, ak máte, aj niekoľko zelerových vňatí (prípadne vňať z fenikla alebo póru).
  5. Do hrnca pridajte na štvrtiny nakrájanú cibuľu, strúčiky cesnaku, tymián, polovicu petržlenovej vňate a zrnká korenia.
  6. Zalejte asi troma litrami vody.
  7. Priveďte na mierny oheň a nechajte variť (vývar by mal sotva bublať), čiastočne zakrytý, 1,5 hodiny.
  8. Po uplynutí 1,5 hodiny vývar prelejte a odstráňte kosti a zeleninu. Hrniec vypláchnite a vývar vráťte späť do hrnca.
  9. Ak chcete, zbavte kosti zvyšného mäsa.
  10. Vývar ochutnajte. Mal by byť dosť mdlý, pretože doteraz nebola pridaná žiadna soľ.
  11. Pridajte soľ podľa chuti. Orientačne na každý štvrťliter vývaru pridajte 2 čajové lyžičky soli.
  12. Do vývaru pridajte odložené surové kuracie mäso: kuracie prsia a stehno nakrájajte na kúsky. Pridajte do hrnca spolu s ďalšou mrkvou a zelerom. Vráťte na mierny oheň.
  13. Pridajte vaječné rezance. Varte, kým nie sú rezance a mäso uvarené.
  14. Vmiešajte hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate.
  15. Podľa chuti pridajte čerstvo mleté čierne korenie, tymián a soľ.

Kategorie:

Polievky | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang