Tento víkendový recept vám ušetrí čas, ak použijete hotový kurací vývar a kuracie mäso z roštu. Miesto cestovín si do polievky pripravíte polievkové karbonátky.
Suroviny
- 2 veľké vajcia
- 1 malá alebo 1/2 strednej žltej cibule
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 veľký stonkový zeler
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1 kartón kuracieho vývaru s nízkym obsahom sodíka
- 1 šálka vody
- 3/4 šálky hladkej múky
- 2 šálky rozdrobeného, uvareného kurčaťa
- 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru alebo petržlenovej vňate
- mleté čierne korenie
Postup
- Pripravte si 2 veľké vajcia a nechajte ich pri izbovej teplote, kým budete pripravovať zeleninu.
- Pripravte si nasledujúce ingrediencie a každú z nich pridajte do tej istej stredne veľkej misy. Nakrájajte žltú cibuľu. Ošúpte 2 stredne veľké mrkvy, rozrežte ich na polovicu a potom ich priečne nakrájajte na kúsky. Veľký stonkový zeler pozdĺžne rozpoľte a tiež ho priečne nakrájajte.
- V stredne veľkej holandskej rúre alebo vo veľkom hrnci na stredne silnom ohni zohrejte 2 lyžice olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cibuľovú zmes (misku si nechajte) a ochuťte 1/2 lyžičky soli. Za častého miešania varte, kým zelenina nezmäkne a nezačne voňať, 3 až 5 minút.
- Pridajte škatuľu kuracieho vývaru s nízkym obsahom sodíka a 1 šálku vody a premiešajte. Priveďte do varu. Znížte teplotu na stredne nízku, aby sa udržiaval mierny var, a varte 5 minút.
- Medzitým rozbijeme vajcia do misy a šľaháme, kým nie sú veľmi hladké. Pridajte 3/4 šálky hladkej múky a zvyšnú 1/2 čajovej lyžičky soli. Stierkou alebo vidličkou vymiešajte do hladka.
- Ponorte malú kovovú lyžicu do vriaceho vývaru. Horúcou lyžicou naberte malé množstvo cesta. Celú lyžicu s cestom ponorte do vývaru, aby sa uvoľnil karbonátok. Pokračujte so zvyšným cestom, mali by ste mať asi 30 kusov. Ak sa cesto začne lepiť na lyžicu, pred ďalším naberaním ponorte lyžicu do vývaru.
- Varte ich, kým nie sú uvarené, 3 až 5 minút.
- Medzitým nakrájajte mäso z 1/2 kurčaťa na kúsky (v prípade potreby odstráňte kožu a kosti). Nahrubo nasekajte niekoľko vetvičiek čerstvého kôpru alebo čerstvých lístkov petržlenovej vňate.
- Kuracie mäso pridajte do polievky, premiešajte a nechajte opäť zovrieť.
- Vývar ochutnajte a podľa potreby ho dochuťte väčším množstvom soli alebo čierneho korenia.
- Pridajte kôpor alebo petržlenovú vňať a premiešajte. Nalejte do misiek a podávajte horúce.