Tento lahodný recept je hotový za 105 minút a z nižšie uvedených ingrediencií sa môže najesť až 6 osôb.
Ingrediencie
- Jedno 2 až 3 kg kura, nakrájané na kúsky
- 3 stonky zeleru
- 3 stredne veľké mrkvy, ošúpané
- 1 veľká cibuľa
- 4 lyžice masla
- 85 g hladkej múky
- 475 ml kuracieho vývaru alebo bujónu s nízkym obsahom sodíka
- 1 kocka kuracieho bujónu
- 60 ml bieleho vína, voliteľného
- 170 g mrazeného hrášku
- 250 ml hustej smotany
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 1 lyžička morskej soli alebo viac podľa potreby
- Čierne korenie
Tymiánové cesto:
- 700 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 350 g studeného masla
- 1 vajce
- 5 lyžíc studenej vody
- 1 lyžica destilovaného bieleho octu
- 1 vetvička čerstvých tymiánových listov
Postup
- Začnite tým, že kuracie mäso vložíte do hrnca a zalejete vodou. Vodu priveďte do varu a potom znížte teplotu na minimum. Varte 45 minút a potom kurča vyberte z hrnca. Odložte kurča bokom, aby krátko vychladlo.
- Kuracie mäso rozdrvte dvoma vidličkami a kosti si nechajte. Na vývar vráťte kosti do hrnca a varte 20 minút. Kosti vyberte z hrnca a zlikvidujte.
- Na prípravu koláča, pre ktorý ste si prichystali tymianové cesto, vyberte z mrazničky a nechajte ho na pulte mierne vychladnúť, približne 20 minút. Predhrejte rúru na 200°C.
- Začnite tým, že zeleninu nakrájate na jemné kocky. Stonky zeleru nakrájajte na úzke pásiky, potom ich nakrájajte opačným smerom, aby ste vytvorili kocky. Tento postup zopakujte s mrkvou a cibuľou.
- Vo veľkom hrnci rozpustite maslo na strednom ohni. Pridajte cibuľu, mrkvu a zeler. Restujte, kým zelenina nezačne priesvitnieť, niekoľko minút.
- Pridajte rozdrobené kuracie mäso a premiešajte. Zeleninu a kuracie mäso rovnomerne posypte múkou a premiešajte. Varte niekoľko minút a miešajte.
- Za stáleho miešania prilejte kurací vývar. Vmiešajte bujónovú kocku a víno, ak ho používate. Múka sa spojí s kuracím mäsom a vytvorí lahodnú omáčku. Potom pridajte hrášok.
- Prilejte smotanu a premiešajte. Zmes nechajte variť na miernom ohni za postupného zahusťovania, približne 4 minúty. Dochutíme tymiánom, soľou a korením a stiahneme z ohňa. Ochutnajte a podľa potreby korenie doplňte.
- Kuraciu zmes nalejte do hlbokej koláčovej formy alebo zapekacej misy.
- Cesto rozvaľkajte tak. Položte cesto na kuraciu zmes a na vrchu urobte malé zárezy. Boky cesta jemne pritlačte k bokom misky, aby sa uzavrela.
- Pečte, kým nie je vrch zlatohnedý a náplň bublinkatá, približne 30 minút. Pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.
Tymianové cesto:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku a soľ. Pomocou varešky na cesto postupne zapracujte maslo do múky. Tento krok by mal trvať 3 až 4 minúty.
- Vajíčko rozšľahajte vidličkou a potom ho pridajte do zmesi. Potom pridajte studenú vodu a ocot. Zmes miešajte, kým sa nespojí a potom polovicu cesta vyberte z misy. (Rozdelením cesta na polovicu vzniknú dve celkom veľké časti).
- Vložte ho do veľkého plastového vrecka (nezatvárajte ho) a mierne ho vyrovnajte valčekom. Takto sa vám bude cesto neskôr oveľa ľahšie vyvaľkať. Po sploštení vrecko pevne uzavrite.
- Postup zopakujte s druhou polovicou cesta a plastové vrecká vložte do mrazničky. Rada robím niekoľko dávok koláčového cesta naraz, aby som ho mala vždy pripravené.
- Vyberte cesto z vrecka a položte ho na zľahka pomúčenú plochu. Pomocou valčeka začnite valkať cesto od stredu smerom von. Buďte jemní a trpezliví; chvíľu potrvá, kým sa cesto úplne rozvaľká.
- Ak sa vám zdá, že spodok sa naozaj lepí, posypte ho navyše múkou. Potom ho obráťte a dokončite rozvaľkanie. Nezabudnite valkať od stredu jednotlivými ťahmi smerom von; žiadne valkanie dozadu a dopredu.
- Opäť a zdvihnite koláčové cesto a opatrne ho položte na koláčovú formu. Rukou zľahka vytvarujte cesto tak, aby sa zmestilo do formy a prekrývalo okraje.
- Koláčový korpus naplňte plnkou a upečte podľa návodu na koláč. Pečte pri 200 °C dozlatista, približne 10 minút.
- Plnku a koláčové cesto si pripravte vopred. Len ich oddeľte v chladničke, kým budete pripravení na pečenie.