Receptov na dobré jedlo u nás nájdete viac než dosť (napríklad tento na Lososový burger s wasabi). Príloha je však rovnako dôležitá, ako hlavná časť jedla. Ak vás už omrzela tradičná štvorkombinácia cestoviny- šalát-zemiaky-ryža, je na čase skúsiť niečo nové. Preto sme si pre vás pripravili tento recept na zaujímavé sladké krokety, ktoré sa hodia k mnohým slaným jedlám a tvoria skvelý kontrast s pečeným mäsom.
Ingrediencie:
- 2-3 veľké sladké zemiaky
- ¼ čajovej lyžičky škorice
- 2 polievkové lyžice cukru
- Tenké plátky proscciuta
- 20 kusov zelenej alebo bielej špargle
- Olej
Na obaľovanie:
- 1 pohár strúhanky
- 2 polievkové lyžice cukru
- 1 polievková lyžica oleja (olivový alebo kokosový, môže byť aj rozpustené maslo)
- ¼ čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička škorice
- 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu
Postup:
Popichajte sladké zemiaky vidličkou, a upečte ich v rúre predhriatej na 200 °C zhruba 45 minút, alebo pokým nezmäknú. Nechajte vychladnúť.
Zatiaľ čo sa zemiaky pečú, pripravte si zmes na obaľovanie. Zmiešajte v mixéri všetky ingrediencie okrem oleja a mixujte ich vo svojom robote Bella Pico aspoň 30 sekúnd, pokým sa poriadne nespoja. Postupne prilievajte olej. Ochutnajte zmes – teraz ju môžete dochutiť. Pridať viac soli, cukru, škorice, alebo pridať čierne korenie či čili, ak by ste chceli pripraviť pálivejšiu verziu.
Upečené zemiaky ošúpte a nahrubo roztlačte. Pridajte škoricu, a ak vaše zemiaky nie sú dostatočne sladké, môžete pridať aj cukor. Odložte zmes na hodinu do chladničky a predhrejte rúru na 190 °C.
Zo zemiakovej zmesi vyformujte pomocou dvoch lyžičiek malé krokety. Obaľte ich v strúhankovej zmesi, a poukladajte na naolejovaný plech. Pokvapkajte z vrchu trochou oleja a nechajte piecť 20 minút. Otočte a pečte ďalších 20 minút. Vzniknú vám krásne, chrumkavé krokety.
Ak chcete krokety podávať neskôr, vytvarujte ich a obaľte v strúhankovej zmesi, ale potom ich zmrazte. Keď budete chcieť podávať, len ich upečiete v rúre a je hotovo!