Krémový dip pripravený z nakrájaných húb, zeleninového, vývaru a kyslej smotany, zahustený zápražkou. Vyskúšaať lze k hlavnému jedlu alebo len tak na máčanie pečiva.
Suroviny
- 4 lyžice masla
- 6 lyžíc hladkej múky
- 2 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1,5 kg bielych šampiňónov alebo šampiňónov cremini
- 1 šálka kyslej smotany
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup
- V malom hrnci na miernom ohni roztopte 4 lyžice masla. Pridajte 6 lyžíc hladkej múky a za stáleho miešania varte, kým sa nevytvorí hladká hmota, 1 až 2 minúty. Odstavte z ohňa.
- Nakrájajte šampiňóny na kúsky. Vložte ich do veľkej panvice a pridajte 1 a 1/2 šálky vývaru. Varte na silnom ohni, kým huby nezmäknú, ale stále si udržia tvar, a kým sa neodparí takmer všetka tekutina.
- Pridajte zvyšnú 1/2 šálky vývaru. Po zovretí vmiešajte múku a varte, kým nezhustne natoľko, aby sa dala obaliť na chrbte lyžice.
- Odstavte z ohňa a nechajte 15 minút vychladnúť.
- Pridajte kyslú smotanu a premiešajte.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čerstvo mletým korením.