Rýchle a jednoduché cestoviny na večer, ktoré sú zaliate paradajkovo-smotanovou omáčkou a ochutené lístkami čerstvej bazalky.
Suroviny
- 500 g cestovín (napr. penne)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 malá žltá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka vločiek červenej papriky (nepovinné)
- 1/2 lyžičky kuchynskej soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 plechovka drvených paradajok
- 1/2 šálky smotany na varenie
- 1/2 šálky čerstvých bazalkových listov
- strúhaný parmezán na podávanie
Postup
- Vo veľkej hlbokej panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni, kým sa nezačne trblietať.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju 3 až 4 minúty, kým nezmäkne a nespriehľadnie.
- Pridajte pretlačený cesnak a vločky červenej papriky. Restujte, kým sa nerozvonia, približne 1 minútu.
- Opatrne prilejte drvené paradajky. Pridajte soľ, korenie a premiešajte.
- Priveďte na mierny oheň a za občasného miešania varte nezakryté 10 minút.
- Znížte teplotu na minimum a vmiešajte smotanu.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Medzitým priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou. Pridajte cestoviny a varte al dente, približne 10 minút alebo podľa pokynov na obale.
- Cestoviny sceďte a pridajte ich do omáčky. Jemne premiešajte, aby sa spojili.
- Pridajte bazalku, ešte raz premiešajte a ihneď podávajte so strúhaným syrom.