Potrebujeme:
- 3 veľké póry (v nakrájanej forme = 900 g-1 kg)
- cca 240 g cíceru (konzerva alebo uvarený)
- 1 plátok masla (cca 30 g)
- 1 polievkové lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 1, 5 l zeleninového vývaru
- soľ, korenie
- cca 50 g syra Džiugas
pozn.: pri vegánskej verzii vylúčime maslo a syr
Ak použijeme sušený cícer, tak si ho vopred cca na 2 hodinky namočíme a 30 min. povaríme.
Ako prvý si nakrájame pór. Nevieme ako vy, ale my sme si na túto úlohu nasadili ochranné okuliare. Alebo ak si potrebujete poplakať, kľudne ich vynechajte. Očistíme si ho od vrchných listov, odrežeme koreň, trochu z vrchných listov a pustíme sa do krájania. Najprv pór prerežeme pozdĺž na polovicu a potom ešte na štvrtinu. Potom ho začneme krájať na tenké plátky, či rezančeky.
Taktiež si vopred pripravíme zeleninový vývar. My sme použili sušený Alnatura z DMka.
Do hrnca dáme maslo s olivovým olejom a na tenučké plátky nakrájaný cesnak, ktorý chvíľočku osmažíme. Teraz už môžeme pridať celý pór, ktorý cca 15 min. restujeme kým nezmenší objem. Ak sa nám pripeká k hrncu, môžeme ho podliať troškou vývaru.
Po zmäknutí póru pridáme do hrnca cícer a všetko zalejeme zvyšným zeleninovým vývarom. Následne všetko povaríme ešte cca 8 – 10 min. Alebo ochutnajte, či je už pór dobre uvarený, podľa vášho gusta.
Po dovarení si z hrnca odoberieme 1/3 polievky a dáme bokom. Zvyšné 2/3 rozmixujeme do hladka ponorným mixérom. Potom primiešame odloženú 1/3 a máme hotovo. Ak je treba polievočku dosolíme a ochutíme čiernym mletým korením.
Pre zvýraznenie chuti môžeme do polievočky primiešať cca 50 g strúhaného syra Džiugas.
Servírujeme napr. ozdobené syrom a olivovým olejom alebo opraženou karamelizovanou šalotkou.
PS: polievka je taká hustá a sýta, že vám možno bude stačiť ako hlavné jedlo.