Vynikajúcu chuť týchto maslových rožkov oceníte nielen počas Vianoc. Marhuľová plnka vnáša do tohto receptu nádych exotiky a postará sa o to, aby koláčiky neboli suché. Namiesto cukru je v recepte použitá zdravšia alternatíva – javorový sirup. Tým, že javorový sirup obsahuje najmä fruktózu, je vhodný aj pre diabetikov.
Suroviny
- 100 g marhúľ
- 50 ml javorového sirupu
- 100 g mletých lieskových orechov
- 175 g múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1⁄2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
- 1 čajová lyžička škorice
- 125 g masla
- 2 žĺtky
- Pomarančová šťava
Postup:
Vložte suché ingrediencie, teda múku, pomleté orechy, prášok do pečiva, pomleté klinčeky a škoricu do misky kuchynského robota, a celé to dobre premiešajte. Pridajte maslo, dva žĺtky spolu so šťavou z pomaranča a vymiešajte na hladké cesto. Z cesta následne vyformujte bochník a nechajte v chladničke v priesvitnej fólii na noc odležať.
V mixéri vymiešajte marhule s javorovým sirupom a pomarančovou šťavou, až kým nedostanete jemné pyré. V chladnom období môžete siahnuť aj po sušených marhuľách. Šetrne usušené obsahujú veľa vitamínov a sú veľmi zdravé.
Na ďalší deň pretlačte cesto cez nadstavec na pečivo pomocou mlynčeka na mäso, takto dostanú pekný tvar. Na stred každého koláčika dajte trochu marhuľovej zmesi a následne ich nechajte v predhriatej rúre na 180 °C piecť približne 10-12 minút. Ak si odložíte trochu krémového pyré bokom, môžete pyré využiť ako ovocný dip ku koláčikom. Prajeme dobrú chuť!