Pečivo

Krehké maslové rožky s marhuľovým dipom – recept

Vynikajúcu chuť týchto maslových rožkov oceníte nielen počas Vianoc. Marhuľová plnka vnáša do tohto receptu nádych exotiky a postará sa o to, aby koláčiky neboli suché. Namiesto cukru je v recepte použitá zdravšia alternatíva – javorový sirup. Tým, že javorový sirup obsahuje najmä fruktózu, je vhodný aj pre diabetikov.

Suroviny

  • 100 g marhúľ
  • 50 ml javorového sirupu
  • 100 g mletých lieskových orechov
  • 175 g múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1⁄2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 125 g masla
  • 2 žĺtky
  • Pomarančová šťava

Postup:

Vložte suché ingrediencie, teda múku, pomleté orechy, prášok do pečiva, pomleté klinčeky a škoricu do misky kuchynského robota, a celé to dobre premiešajte. Pridajte maslo, dva žĺtky spolu so šťavou z pomaranča a vymiešajte na hladké cesto. Z cesta následne vyformujte bochník a nechajte v chladničke v priesvitnej fólii na noc odležať.

V mixéri vymiešajte marhule s javorovým sirupom a pomarančovou šťavou, až kým nedostanete jemné pyré. V chladnom období môžete siahnuť aj po sušených marhuľách. Šetrne usušené obsahujú veľa vitamínov a sú veľmi zdravé.

Na ďalší deň pretlačte cesto cez nadstavec na pečivo pomocou mlynčeka na mäso, takto dostanú pekný tvar. Na stred každého koláčika dajte trochu marhuľovej zmesi a následne ich nechajte v predhriatej rúre na 180 °C piecť približne 10-12 minút. Ak si odložíte trochu krémového pyré bokom, môžete pyré využiť ako ovocný dip ku koláčikom. Prajeme dobrú chuť!

Kategorie:

Pečivo

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang