Quiche sú plnené koláče, ktoré sa pečú vo francúzsku celé storočia. Spočiatku fungovala kôrka ako prepravná nádoba, v ktorej si človek priniesol „jedlo“ a teda plnku, na pole, do bane či inak do roboty. Vďaka kôrke môhol zjesť koláč aj so špinavými rukami – a kôrku jednoducho zahodil.
Dnes by sme sa na niekoho, kto zahodí kôrku z chutného quiche alebo anglického jablkového koláča pozerali ako na blázna – veď je to predsa tá najchutnejšia časť celého jedla! Poďme si spoločne ukázať recept na bohatý letný quiche:
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1 hrnček múky
- ½ čajovej lyžičky soli
- ¼ hrnčeka oleja
- ¼ hrnčeka studenej vody
Na plnku:
- 6 plátkov slaniny alebo šunky
- 2 veľké póry
- Soľ
- Čierne korenie
- 2 čajové lyžičky čerstvého tymiánu
- 6 veľkých vajec
- 2 hrnčeky šľahačky
- 1 hrnček kyslej smotany
- 1 polievková lyžica dijonskej horčice
- 1/8 čajovej lyžičky muškátového orechu
- 1 ½ hrnčeka nastrúhaného syra
- ½ hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
Najprv si pripravte cesto. V miske zmiešajte múku so soľou. Vodu a olej vyšľahajte aby sa mierne spojili, a primiešajte k suchým surovinám. Vypracujte na hladké cesto, ale snažte sa miesiť ho čo najmenej – vďaka tomu si zachová chrumkavosť a správnu textúru.
Predhrejte rúru Klarstein minibreak na 200 °C. Cesto vyrolujte do kruhu o niekoľko centimetrov širšieho, ako je vaša forma na pečenie. Pomocou valčeka cesto presuňte do formy, a prstami ho povtláčajte tak, aby ste vytvorili z cesta vysoké okraje. Dno poprepichujte vidličkou, a na dno vsypte sušenú strukovinu, alebo ho niečím zaťažte. Nechajte piecť v predhriatej rúre 15 minút.
Medzitým si pripravte plnku.
Usmažte v panvici slaninu nakrájanú na tenké prúžky. Keď je krásne zlatá, odložte ju bokom na tanier, a 2 lyžice vypečeného tuku nechajte v panvici. Pridajte do panvice očistený a nakrájaný pór, osoľte a okoreňte. Smažte pokým nezmäkne (cca. 6-7 minút). Pridajte tymián, a nechajte ho minútku „otvoriť“ vysmažením v oleji. Zohriatím lepšie uvoľní vôňu aj chuť.
Zmiešajte v nádobe vajíčka, šľahačku, smotanu, horčicu, muškátový orech a šípku soli a čierneho korenia podľa chuti. Nakoniec pridajte aj syr, petržlenovú vňať a osmažený pór.