Príprava tohto lahodného kokosového kuracieho karí trvá len 30 minút. Kokosové kuracie karí môže pre rôznych ľudí znamenať veľa rôznych vecí. Chute a spôsoby prípravy sa výrazne líšia v závislosti od regiónu, rovnako ako počet ingrediencií.
Niektoré zmesi kari korenia a pasty sú jednoduché, zatiaľ čo iné sú zložitejšie a ich príprava zaberie veľa času.
Ingrediencie
- 900 g vykostených kuracích stehien bez kože
- 1 lyžica kari korenia
- 2 lyžičky sladkej papriky
- 1 a 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1 stredne veľká cibuľa
- 4 veľké strúčiky cesnaku
- 1 kúsok zázvoru
- 1 stredne veľká paprika jalapeño
- 2 lyžice kokosového oleja
- 1 plechovka nesladeného kokosového mlieka, najlepšie plnotučného
- 2 stredne veľké limetky
- 1/2 malého zväzku čerstvého koriandra
- 60 g suchých pražených arašidov
- 1 lyžička rybej omáčky
- Uvarená ryža na podávanie
Postup
- Nakrájajte vykostené kuracie stehná bez kože na hrubé 1-centimetrové kúsky. Preneste ich do stredne veľkej misy, pridajte kari korenie, sladkú papriku, soľ a premiešajte. Nechajte marinovať, kým pripravíte ostatné ingrediencie, alebo nechajte v chladničke, pevne zabalené, 1 hodinu alebo až cez noc.
- Nadrobno nakrájajte veľkú cibuľu. Roztlačte strúčiky cesnaku. Ošúpte a pomeľte kúsok zázvoru. Polovicu 1 stredne veľkej papričky jalapeño nakrájajte na tenké plátky, zvyšok zbavte jadierok a nasekajte nadrobno.
- Na veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte kokosový olej, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cibuľu a zvyšnú soľ a za občasného miešania varte asi 3 minúty, kým nezmäkne. Pridajte cesnak, zázvor a nadrobno nakrájané jalapeño a za stáleho miešania varte, kým nezíska svetlozlatú farbu, 2 až 3 minúty.
- Pridajte kuracie mäso a za častého miešania varte, kým sa korenie jemne neopečie a nezavonia, približne 1 minútu.
- Pridajte plechovku nesladeného kokosového mlieka a premiešajte. Priveďte do varu. Znížte teplotu na stredne nízku a varte, kým sa kurča neuvarí a omáčka nezhustne, približne 15 minút. Medzitým odšťavte 1 stredne veľkú limetku, kým nezískate 1 polievkovú lyžicu šťavy; zvyšnú limetku nakrájajte na mesiačiky.
- Z malého zväzku čerstvého koriandra pozbierajte listy a nahrubo ich nasekajte. Nahrubo nasekáme suché pražené arašidy.
- Do karí pridajte limetkovú šťavu a 1 lyžičku rybej omáčky a premiešajte. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ďalšou soľou.
- Podávajte na ryži posypanej koriandrom, na tenké plátky nakrájaným jalapeño a arašidmi, s limetkovými plátkami na stlačenie.