Quiche Lorraine alebo jednoducho „kiš“ je francúzsky slaný koláč, ktorý pochádza z Lotrinska. Recept v sebe spája jemnú koláčovú kôrku so slaným vaječným krémom, doplneným o slaninu, syr a skaramelizovanú cibuľu.
Suroviny
Na maslové cesto:
- 2,5 šálky hladkej múky
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/2 lyžice kryštálového cukru
- 220 g studeného masla
- 7 lyžic ľadovej vody
Na náplň:
- 220 g tenkých prúžkov slaniny
- 1/2 žltej cibule
- 1 šálka strúhaného syra
- 1 a 3/4 šálky polotučného mlieka
- 4 veľké vajcia
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 1/4 lyžičky údenej papriky
- 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 vaječný bielok (na potretie)
Postup
- Pripravte si cesto.
- Múku, cukor a soľ vložte do misy kuchynského robota a niekoľkokrát premiešajte, aby sa spojili.
- Pridajte na kocky nakrájané studené maslo a zmes miešajte, kým sa nevytvoria hrubé omrvinky s kúskami veľkosti hrášku, potom prestaňte miešať. Zmes by mala zostať suchá a sypká.
- Pridajte 7 lyžic ľadovej vody a opäť miešajte. Stlačte kúsok cesta medzi končekmi prstov a ak sa cesto zlepí, pridali ste dostatok vody. Ak nie, pridajte po lyžičkách viac vody. Dávajte pozor, aby ste nepridali príliš veľa vody, inak bude cesto lepkavé a ťažko sa bude vaľkať.
- Cesto preneste na čistú pracovnú plochu a spojte ho do gule. Pred použitím ho zakryte fóliou a nechajte 1 hodinu v chladničke.
- Po vychladení rozvaľkajte cesto na požadovanú veľkosť na ľahko pomúčenej ploche alebo medzi dvoma kusmi papiera na pečenie. Prstami vtlačte cesto do formy. Zamrazte na približne 30 minút, medzitým predhrejte rúru na 180 ˚C.
- Pripravený koláč vyberte z mrazničky, dno popichajte vidličkou.
- Vnútro naplňte do 3/4 koláčovým závažím (sušená fazuľa, hrášok alebo ryža) a pečte pri teplote približne 35 až 40 minút.
- Vyberte z rúry, odstráňte koláčové závažie a vnútro upečeného koláča potrite rozšľahaným bielkom – zabráni sa tak rozmočeniu kôrky od náplne.
- Kým sa koláč predpečie, rozohrejte veľkú panvicu na strednom ohni a pridajte nakrájanú slaninu. Opekajte, kým sa tuk nevyškvarí a slanina nie je chrumkavá. Slaninu vyberieme dierkovanou lyžicou do samostatnej misky.
- Do tuku zo slaniny pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a za častého miešania ju duste, kým nie je zlatistá. Odstráňte ju dierkovanou lyžicou do misky so slaninou.
- Vo veľkej miske rozšľahajte 4 vajcia, potom pridajte 1 a 3/4 šálky polotučného mlieka, 1/2 lyžičky soli, 1/4 lyžičky korenia, 1/4 lyžičky papriky a 1/8 lyžičky muškátového orieška a šľahajte asi minútu, aby sa do krému dostalo trochu vzduchu. Vmiešajte syr, pripravenú slaninu a cibuľu a potom náplň nalejte do predpečenej kôrky.
- Pečte quiche Lorraine v predhriatej rúre na 180 ˚C približne 50 minút, alebo kým nôž vložený do stredu nevyjde čistý a stred sa mierne nezakolíše.
- Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť a podľa potreby ozdobte petržlenovou vňaťou.