Hlavné jedláRecepty

Recept na klasický Patty Melt

Patty Melt je sendvič s karbonátkou z mletého hovädzieho mäsa, s taveným syrom a pokrytý karamelizovanou cibuľou. Svoj pôvod má už v 40. rokoch 20. storočia. 

Suroviny

  • 1 sladká žltá cibuľa nakrájaná na tenké plátky
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 4 plátky sendvičového chleba
  • 4 plátky švajčiarskeho syra
  • horčica (voliteľné)

Postup

  1. Do veľkej liatinovej panvice na strednom až miernom ohni pridajte 1 lyžicu masla a nakrájanú cibuľu. Cibuľu za občasného miešania varte asi 25 minút, kým nezíska sýtohnedú farbu.
  2. Ku koncu varenia (asi 5 minút) pridajte jablčný ocot a premiešajte. Potom ju odstráňte z panvice.
  3. Z mletého hovädzieho mäsa vytvarujte placky, ktoré majú približne tvar chleba. Placky ochuťte soľou a korením.
  4. Každú stranu hovädzej placky pečte na panvici 3 minúty. Ak sú vaše placky tenké, tento čas by mal stačiť na ich prepečenie. Po dokončení placky vyberte.
  5. Utrite panvicu a pridajte na ňu lyžicu masla. Keď sa maslo rozpustí, pridajte na panvicu všetky plátky chleba tak, aby bola jedna strana každého plátku potiahnutá maslom. Opakujte so všetkými plátmi chleba tak, aby bola vždy jedna strana opečená.
  6. Na každý plátok chleba na panvici, pridajte plátok švajčiarskeho syra, placku, karamelizovanú cibuľku a na vrch pridajte druhý plátok švajčiarskeho syra. Na každý sendvič položte druhý plátok chleba, ktorý ste predtým opiekli.
  7. Na stredne nízkej teplote pripravujte sendviče 3-4 minúty z každej strany, kým sa chlieb neopečie a syr nerozpustí.
  8. Preložte na tanier, sendviče prekrojte na polovicu a podávajte teplé.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang