Karfiolový krém parmezán výborne ochutí a jednoduché parmezánové lupienky ho krásne ozdobia.
Ingrediencie
- 1 hlava karfiolu
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 liter kuracieho vývaru
- 45 g jemne nastrúhaného parmezánu
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Nasekaná pažítka na ozdobu
- 90 g strúhaného parmezánu na lupienky
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C. Z karfiolu odstráňte listy a hlúby, nahrubo ho nakrájajte.
- Vo veľkom hrnci alebo v hrnci na polievku zohrejte olivový olej na miernom ohni a pridajte cibuľu a cesnak. Varte, kým nezmäkne, približne päť minút.
- Pridajte karfiol a vývar a priveďte do varu. Znížte teplotu na mierny ohrev, prikryte a varte, kým karfiol nie je mäkký a nerozpadá sa, približne 15 minút.
- Odstavte panvicu z ohňa a pomocou ručného mixéra polievku rozmixujte na pyré a potom ju vráťte do panvice. Pridajte nastrúhaný parmezán a miešajte do hladka.
- Podľa chuti dochuťte soľou a čiernym korením. Uchovávajte teplú, kým nebude pripravená na podávanie.
- Na parmezánové lupienky vyložte plech na pečenie alobalom. Nastrúhaný syr rozložte v jednej rovnomernej tenkej vrstve. Pečte asi desať minút, kým nie je zlatohnedý a chrumkavý. Vyberte z rúry a nechajte päť minút vychladnúť.
- Rozlomte list chrumkavého syra na veľké kúsky a každú polievkovú misu ozdobte niekoľkými kúskami a štipkou čerstvej pažítky.