PolievkyRecepty

Krémová karfiolová polievka s parmezánovými lupienkami – recept

Karfiolový krém parmezán výborne ochutí a jednoduché parmezánové lupienky ho krásne ozdobia.

Ingrediencie

  • 1 hlava karfiolu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 45 g jemne nastrúhaného parmezánu
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Nasekaná pažítka na ozdobu
  • 90 g strúhaného parmezánu na lupienky

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180 °C. Z karfiolu odstráňte listy a hlúby, nahrubo ho nakrájajte.
  2. Vo veľkom hrnci alebo v hrnci na polievku zohrejte olivový olej na miernom ohni a pridajte cibuľu a cesnak. Varte, kým nezmäkne, približne päť minút.
  3. Pridajte karfiol a vývar a priveďte do varu. Znížte teplotu na mierny ohrev, prikryte a varte, kým karfiol nie je mäkký a nerozpadá sa, približne 15 minút.
  4. Odstavte panvicu z ohňa a pomocou ručného mixéra polievku rozmixujte na pyré a potom ju vráťte do panvice. Pridajte nastrúhaný parmezán a miešajte do hladka.
  5. Podľa chuti dochuťte soľou a čiernym korením. Uchovávajte teplú, kým nebude pripravená na podávanie.
  6. Na parmezánové lupienky vyložte plech na pečenie alobalom. Nastrúhaný syr rozložte v jednej rovnomernej tenkej vrstve. Pečte asi desať minút, kým nie je zlatohnedý a chrumkavý. Vyberte z rúry a nechajte päť minút vychladnúť.
  7. Rozlomte list chrumkavého syra na veľké kúsky a každú polievkovú misu ozdobte niekoľkými kúskami a štipkou čerstvej pažítky.

Kategorie:

Polievky | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang