Tento recept je oveľa chutnejší ako všetky ostatné karfiolové polievky, ktoré som vyskúšala.
Ingrediencie
- 1 stredne veľká hlavička karfiolu, rozobratá na ružičky
- 1 stredne veľká mrkva, nakrájaná na kúsky
- 1/4 šálky nakrájaného zeleru
- 3 šálky vody
- 2 lyžičky kuracieho bujónu alebo 1 zeleninová bujónová kocka
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 3/4 lyžičky soli
- 1/8 lyžičky korenia
- 2 šálky plnotučného mlieka
- 1 šálka strúhaného syra čedar
- 1/2 až 1 lyžička štipľavej paprikovej omáčky, nepovinné
Postup
- V hrnci zmiešajte karfiol, mrkvu, zeler, vodu a vývar.
- Priveďte do varu.
- Znížte teplotu, prikryte a varte 12-15 minút alebo kým zelenina nezmäkne (nemusíte ju scediť).
- Vo veľkom kastróliku rozpustite maslo. Vmiešajte múku, soľ a korenie do hladkej zmesi.
- Postupne pridávajte mlieko. Priveďte do varu na miernom ohni; varte a miešajte 2 minúty alebo kým nezhustne. Znížte teplotu.
- Vmiešajte syr, kým sa nerozpustí, a podľa potreby pridajte pálivú paprikovú omáčku.
- Vmiešajte do karfiolovej zmesi.