Suroviny
CESTO:
- 250 ml vody
- štipka soli
- 50 g masla
- 200 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 1 prášok do pečiva
VANILKOVÁ PLNKA:
- 075 l mlieka
- 2 1/2 balíčka Zlatého klasu
- 190 g masla
- 100 g práškového cukru
KARAMELOVÁ ŠĽAHAČKA:
- 6 PL kryštálového cukru
- 250 ml šľahačkovej smotany
POLEVA:
- 200 g práškového cukru
- 2 PL mlieka
- 2 PL maizeny
- 60 g masla
Postup
CESTO: Vodu krátko povaríme so štipkou soli a maslom. Hrniec odstavíme a vmiešame múku. Miešame nad miernym ohňom, kým sa cesto neprestane lepiť na dno. Odstavíme a postupne primiešavame vajcia. Nakoniec pridáme prášok do pečiva.
Pomocou cukrárenského vrecka striekame na plech venčeky, ktoré pečieme v rúre vyhriatej na 220°C približne 15 minút. Do rúry vložíme taktiež šálku vody. Počas pečenia rúru neotvárame. Upečené veterníky rozkrojíme a necháme vychladnúť.
Potom pomocou cukrárenského vrecka plníme najskôr vanilkovým krémom, následne šľahačkou. Priložíme druhú polovicu venčeka a polejeme polevou.
VANILKOVÝ KRÉM: Z mlieka a Zlatého klasu uvaríme puding. Necháme ho vychladnúť. Počas chladnutia ho premiešavame, aby sa nám nevytvorila na vrchu šupka. Maslo rozmiešame s práškovým cukrom do peny a postupne primiešavame vychladnutý puding.
KARAMELOVÁ ŠĽAHAČKA: kryštálový cukor dáme upáliť do hrnca na svetlý karamel. Do toho nalejeme šľahačku. Necháme na slabom stupni, a stále miešame, kým sa karamel nerozpustí. Necháme vychladnúť a dáme do mrazničky.
Potom vyberieme, necháme rozmrznúť a vyšľaháme. Môžeme pridať taktiež stužovač šľahačky.
POLEVA: Všetky suroviny dáme zohriať a poriadne rozmiešame na hladkú kašu. Nevaríme.