Hlavné jedláRecepty

Recept na kalifornský wrap

Zmeňte obľúbené sushi na praktický wrap plný chutných prísad ako avokádo a krabie tyčinky.

Ingrediencie

Na ryžu:

  • 1 šálka guľatozrnnej ryže na sushi
  • 1 šálka plus 2 lyžice vody
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 3/4 lyžičky soli

Na sezamovú majonézu:

  • 2 lyžičky ryžového octu
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 1/2 šálky majonézy
  • 2 lyžice opražených sezamových semienok

Na wrapy:

  • 1/2 šalátovej uhorky
  • 2 zrelé, ale pevné avokáda
  • 100 g krabích tyčiniek
  • 4 celozrnné alebo obyčajné tortilly
  • 2 lyžice korenia furikake

Postup

  1. 1 šálku ryže na sushi vložte do sitka a dobre prepláchnite pod studenou vodou, aby ste sa zbavili väčšiny mliečneho škrobu. Dobre ju sceďte.
  2. Ryžu a 1 šálku plus 2 polievkové lyžice vody vložte do malého hrnca a priveďte do úplného varu na stredne silnom ohni, pričom raz premiešajte a oškrabte dno a steny hrnca. Prikryte a varte na miernom ohni 20 minút. Medzitým pripravte korenie na ryžu a sezamovú majonézu.
  3. V malej miske vhodnej do mikrovlnnej rúry ohrievajte 2 lyžice ryžového octu, 1 lyžicu kryštálového cukru a 3/4 lyžičky kuchynskej soli v 15-sekundových intervaloch, pričom medzi jednotlivými intervalmi miešajte, kým sa cukor a soľ nerozpustia, spolu 15 až 30 sekúnd.
  4. V druhej malej miske vhodnej do mikrovlnnej rúry ohrievajte 10 sekúnd 2 čajové lyžičky ryžového octu a 1 lyžičku kryštálového cukru. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte 1/2 šálky majonézy a 2 polievkové lyžice opražených sezamových semienok a miešajte, kým sa nespoja.
  5. Keď je ryža hotová, odstráňte hrniec z ohňa. Medzi hrniec a pokrievku vložte čistú kuchynskú utierku a zakrytú ryžu nechajte 10 minút postáť. Medzitým si pripravte ostatné prísady.
  6. Nakrájajte uhorku pozdĺžne na plátky. Plátky naskladajte na seba a opäť ich pozdĺžne nakrájajte na tyčinky. Rozpoľte, ošúpte a odkôstkujte avokáda. Nakrájajte ich pozdĺžne na plátky. Rozštvrťte pozdĺžne krabie tyčinky.
  7. Ryžu preložte do veľkej širokej misy. Pokvapkajte ju ochuteným octom a potom ju jemne premiešajte gumovou stierkou, kým sa dôkladne nespojí a nevychladne na izbovú teplotu, približne 5 minút.
  8. Na tanier naukladajte tortilly a prikryte ich vlhkou papierovou utierkou. Ohrievajte v mikrovlnnej rúre, kým sa nezahrejú a nie sú poddajné, približne 30 sekúnd.
  9. Na tortillu natrite 2 lyžice sezamovej majonézy a nechajte 1 cm okraj. Na spodnú polovicu tortilly rozotrite 1/4 ryže, spodnú tretinu nechajte prázdnu a na ľavej a pravej strane nechajte 1 cm okraj. Ryžu rovnomerne posypte 1 a 1/2 lyžičky furikake.
  10. Uprostred ryže položte štvrťky krabích tyčiniek. Nad a pod krabie tyčinky naaranžujte 1/4 uhorkových tyčiniek. Na to položte 1/4 plátkov avokáda, pričom na ľavej a pravej strane tortilly nechajte asi 2 cm prázdne.
  11. Strany tortilly preložte smerom do stredu a cez náplň. Spodnú časť tortilly zdvihnite a pevne ju zrolujte ako burrito. V prípade potreby každý závitok priečne alebo šikmo rozrežte na polovicu.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang