Zmeňte obľúbené sushi na praktický wrap plný chutných prísad ako avokádo a krabie tyčinky.
Ingrediencie
Na ryžu:
- 1 šálka guľatozrnnej ryže na sushi
- 1 šálka plus 2 lyžice vody
- 2 lyžice ryžového octu
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 3/4 lyžičky soli
Na sezamovú majonézu:
- 2 lyžičky ryžového octu
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 1/2 šálky majonézy
- 2 lyžice opražených sezamových semienok
Na wrapy:
- 1/2 šalátovej uhorky
- 2 zrelé, ale pevné avokáda
- 100 g krabích tyčiniek
- 4 celozrnné alebo obyčajné tortilly
- 2 lyžice korenia furikake
Postup
- 1 šálku ryže na sushi vložte do sitka a dobre prepláchnite pod studenou vodou, aby ste sa zbavili väčšiny mliečneho škrobu. Dobre ju sceďte.
- Ryžu a 1 šálku plus 2 polievkové lyžice vody vložte do malého hrnca a priveďte do úplného varu na stredne silnom ohni, pričom raz premiešajte a oškrabte dno a steny hrnca. Prikryte a varte na miernom ohni 20 minút. Medzitým pripravte korenie na ryžu a sezamovú majonézu.
- V malej miske vhodnej do mikrovlnnej rúry ohrievajte 2 lyžice ryžového octu, 1 lyžicu kryštálového cukru a 3/4 lyžičky kuchynskej soli v 15-sekundových intervaloch, pričom medzi jednotlivými intervalmi miešajte, kým sa cukor a soľ nerozpustia, spolu 15 až 30 sekúnd.
- V druhej malej miske vhodnej do mikrovlnnej rúry ohrievajte 10 sekúnd 2 čajové lyžičky ryžového octu a 1 lyžičku kryštálového cukru. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte 1/2 šálky majonézy a 2 polievkové lyžice opražených sezamových semienok a miešajte, kým sa nespoja.
- Keď je ryža hotová, odstráňte hrniec z ohňa. Medzi hrniec a pokrievku vložte čistú kuchynskú utierku a zakrytú ryžu nechajte 10 minút postáť. Medzitým si pripravte ostatné prísady.
- Nakrájajte uhorku pozdĺžne na plátky. Plátky naskladajte na seba a opäť ich pozdĺžne nakrájajte na tyčinky. Rozpoľte, ošúpte a odkôstkujte avokáda. Nakrájajte ich pozdĺžne na plátky. Rozštvrťte pozdĺžne krabie tyčinky.
- Ryžu preložte do veľkej širokej misy. Pokvapkajte ju ochuteným octom a potom ju jemne premiešajte gumovou stierkou, kým sa dôkladne nespojí a nevychladne na izbovú teplotu, približne 5 minút.
- Na tanier naukladajte tortilly a prikryte ich vlhkou papierovou utierkou. Ohrievajte v mikrovlnnej rúre, kým sa nezahrejú a nie sú poddajné, približne 30 sekúnd.
- Na tortillu natrite 2 lyžice sezamovej majonézy a nechajte 1 cm okraj. Na spodnú polovicu tortilly rozotrite 1/4 ryže, spodnú tretinu nechajte prázdnu a na ľavej a pravej strane nechajte 1 cm okraj. Ryžu rovnomerne posypte 1 a 1/2 lyžičky furikake.
- Uprostred ryže položte štvrťky krabích tyčiniek. Nad a pod krabie tyčinky naaranžujte 1/4 uhorkových tyčiniek. Na to položte 1/4 plátkov avokáda, pričom na ľavej a pravej strane tortilly nechajte asi 2 cm prázdne.
- Strany tortilly preložte smerom do stredu a cez náplň. Spodnú časť tortilly zdvihnite a pevne ju zrolujte ako burrito. V prípade potreby každý závitok priečne alebo šikmo rozrežte na polovicu.