Polievka „tekvicové trio“
Doba prípravy: 30 min., doba pečenia a varenia: 50 min.
Na 6 porcií potrebujeme
- 1 hokkaido tekvicu
- 3 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky
- 3 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 1 l zeleninového bujónu
- 1 bobkový list
- 1 PL masla
- 1 ČL curry korenia
- tekvicový olej
- na sucho opražené tekvicové semiačka
- soľ, korenie, olivový olej
Postup
Tekvicu buď pečieme v rúre a potom pridáme do polievky, alebo ju ošúpeme, nakrájame na kocky a varíme s ostatnou zeleninou. Ak tekvicu budete radšej piecť (netreba ju šúpať), postupujeme takto: Rúru si rozohrejeme na 200°. Z tekvice odkrojíme vrchnú časť a lyžicou vyberieme zrniečka.
Vnútro tekvice potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pri 200° potom 45 min pečieme až kým je tekvica mäkká. Kým sa tekvica pečie, v hrnci si rozohrejeme maslo a chvíľku (2-3 min.) na ňom opečieme zemiaky a mrkvu. Zeleninu potom zalejeme bujónom, pridáme bobkový list a varíme pribl. 25 min. na miernom ohni, kým je mäkká.
Keď je všetko uvarené a upečené, vytiahneme bobkový list, a do hrnca vhodíme upečenú tekvicu bez šupky. Napokon všetko rozmixujeme ponorným mixeróm, pridáme curry korenie a dochutíme soľou a korením.
Tip: ak sa vám polievka zdá byť príliž hustá, pridajte do nej trošku vriacej vody.
Polievku servírujeme poliatu 1 PL tekvicového oleja a posypanú opraženými tekvicovými semiačkami. Ak vám nestačí a radi by ste tekvicový kvartet, môžete polievku podávať s chlebíkom, v ktorom sú tekvicové semiačka.
Upečená tekvica má trošku halloweensky strašidelný nádych.
Slaný tekvicový koláč so syrom feta
Doba prípravy: cesto musí 2 h. stáť v chladničke
Celková doba pečenia: 1,5 h.
Aktívna doba prípravy: 30 min.
Na jeden koláč (priemer formy 28 cm) potrebujeme
Na cesto
- 200 g klasickej hladkej alebo špaldovej múky (odporúčame aj mix oboch)
- 100 g chladeného masla
- 1 vajíčko od sliepok z voľného výbehu
- 1/2 ČL práškového cukru
- 1/2 ČL soli
Na tekvicovú plnku
- polovicu maslovej tekvice (cca. 800 g)
- 2 vajcia od sliepok z voľného výbehu
- 250 ml sójovej alebo normálnej sladkej smotany
- štipku muškátového oriešku
- chilli korenie (1/2 ČL – podľa chuti)
- 1 balenie syru feta (cca. 200 g), alebo iného slaného syru
- soľ, korenie
- trošku masla na potretie formy
Postup cesto
Preosiatu múku zmiešame s cukrom a soľou. V strede urobíme priehlbinku, do ktorej vložíme na kocky pokrájané maslo a pridáme 1 vajíčko. Zmes dôkladne spracujeme rukami, kým nám vznikne hladké cesto. Cesto vyformujeme do guličky, zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho dve hodinky odstáť v chladničke. Môžeme si ho pripraviť aj deň vopred.
Postup koláč
Celú polovicu tekvice potrieme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a dáme piecť pri 200° na 45 min. kým tekvica zmäkne (ak robíte aj polievku, môžete dať obe tekvice piecť súčastne). Kým sa tekvica pečie, spracujeme si cesto.
Položíme ho na pracovnú plochu, ktorú sme posypali múkou, prikryjeme ho potravinárskou fóliou a rozvaľkáme na tenko, tak aby vystačilo na celú formu. Formu potrieme maslom a vysypeme múkou. Potom do nej vložíme cesto a odrežeme prebytočné časti.
Keď je tekvica mäkká, počkáme kým trošku vychladne a následne tekvicu (bez šupky) zmiešame s vajíčkami a smotanou a dobre rozmixujeme. Do tekvice nastrúhame štipku muškátového orieška, pridáme čili korenie, osolíme a okoreníme.
Tekvicovú zmes vlejeme na cesto a posypeme rozdrobeným feta syrom. Koláč pečieme 35 – 40 min. pri 180°. Je hotový, keď do neho vpichnete vidličkou a neostane vám na nej nič oranžové. Po upečení vyzerá trošku ako veľká muchotrávka.
Koláč servírujeme teplý alebo aj izbovej teploty, najlepšie s čerstvým chrumkavým šalátom. Je výborný aj na ďalší deň a ideálny ako pochúťka do práce.
Tekvica je tiež výbornou prísadou do oranžového rizota.
Ak hľadáte aj ďalšie jesenné jedlo, ktoré zahreje, vyskúšajte tiež hlivové rizoto alebo sladkú jesennú pochúťku – jablkový koláč.
Ak sú slané syrové koláče vašim obľúbeným typom pečiva, vyskúšajte tiež mäkké maslové sušienky so syrom čedar.