Recepty

Recept na jednoduchú hovädziu roštenku

Tento recept na hovädziu roštenku máte hotový behom chvíle. Navyše, ak vám z roštenky ostane niečo navyše, pripravíte z nej výdatnú zimnú polievku.

Suroviny

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 až 4 kg vykostená hovädzia roštenka
  • 1 balenie zmesi korenia na cibuľovú polievku
  • 3 šálky hovädzieho
  • 4 lyžice masla
  • 450 g zemiakov
  • 450 g mrkvy (4 až 5 stredne veľkých)
  • 1 lyžička červeného vínneho octu

Postup

  1. Rúru a rozohrejte ju na 180 °C.
  2. Vo veľkej holandskej rúre na stredne silnom ohni zohrejte 3 lyžice olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte roštenku a opekajte ju zo všetkých strán, vrátane koncov, približne 5 minút z každej strany.
  3. Roštenku posypte 1 balíčkom korenia a potom ju zalejte 2 šálkami hovädzieho vývaru. Nakrájajte 4 polievkové lyžice nesoleného masla na 6 kúskov a položte ich na vrch mäsa. Priveďte do varu.
  4. Prikryte a duste v rúre 1 hodinu a 45 minút. V tomto momente by malo byť mäso mäkké, ale ešte by sa nemalo rozpadávať.
  5. Medzitým ošúpte a nakrájajte zemiaky a priečne nakrájajte mrkvy na 2 cm kúsky.
  6. Odkryte a vložte mrkvu a zemiaky do šťavy okolo roštenky. Prikryte a duste v rúre, kým sa pečienka ľahko neroztiahne a zelenina nie je mäkká, ale nie kašovitá, ešte 1 a 1/2 až 2 hodiny.
  7. Pomocou dierkovanej lyžice preložte zeleninu na servírovací tanier.
  8. Hovädzie mäso nakrájajte na kúsky a pokvapkajte ho 1 lyžičkou červeného vínneho octu.
  9. Ak si chcete z roštenky pripraviť aj polievku, nechajte po 2 šálky rozdrobeného hovädzieho mäsa a uvarenej zeleniny.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang