Príprava holandskej omáčky je naozaj jednoduchá. Často sa ňou polievajú klasické vajcia Benedikt s chrumkavou slaninou, pečená špargľa alebo toasty.
Suroviny
- 2 veľké žĺtky
- 2 lyžice vlažnej vody
- 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- 1/2 lyžičky dijonskej horčice
- 1/2 šálky masla (8 lyžic)
- 1/4 lyžičky jemnej morskej soli alebo viac podľa chuti
- 1/8 lyžičky kajenského korenia alebo viac podľa chuti
Postup
- Oddeľte žĺtky od bielkov. Bielky uložte do vzduchotesnej nádoby v chladničke a použite ich na iný recept.
- Žĺtky pridajte do malého hrnca s vodou, citrónovou šťavou a horčicou a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
- Maslo nakrájajte na malé kúsky a pridajte ich do vaječnej zmesi.
- Hrniec postavte na stredne nízky oheň a zmes neustále šľahajte. Keď sa maslo rozpustí, trochu sa spení. Pokračujte v nepretržitom šľahaní asi 3 minúty alebo kým zmes nezačne hustnúť, potom ju okamžite stiahnite z ohňa. Mala by byť dostatočne hustá na to, aby pokryla zadnú stranu lyžice.
- Dochuťte soľou a kajenským korením a podľa chuti pridajte ďalšie korenie.
- Podávajte ihneď alebo prikryte, aby zostala teplá. Ak je omáčka príliš hustá, zašľahajte do nej lyžičku teplej vody, aby sa rozriedila.