Hlavné jedláRecepty

Recept na jednoduchú holandskú omáčku

Príprava holandskej omáčky je naozaj jednoduchá. Často sa ňou polievajú klasické vajcia Benedikt s chrumkavou slaninou, pečená špargľa alebo toasty.

Suroviny

  • 2 veľké žĺtky
  • 2 lyžice vlažnej vody
  • 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1/2 šálky masla (8 lyžic)
  • 1/4 lyžičky jemnej morskej soli alebo viac podľa chuti
  • 1/8 lyžičky kajenského korenia alebo viac podľa chuti

Postup

  1. Oddeľte žĺtky od bielkov. Bielky uložte do vzduchotesnej nádoby v chladničke a použite ich na iný recept.
  2. Žĺtky pridajte do malého hrnca s vodou, citrónovou šťavou a horčicou a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
  3. Maslo nakrájajte na malé kúsky a pridajte ich do vaječnej zmesi.
  4. Hrniec postavte na stredne nízky oheň a zmes neustále šľahajte. Keď sa maslo rozpustí, trochu sa spení. Pokračujte v nepretržitom šľahaní asi 3 minúty alebo kým zmes nezačne hustnúť, potom ju okamžite stiahnite z ohňa. Mala by byť dostatočne hustá na to, aby pokryla zadnú stranu lyžice.
  5. Dochuťte soľou a kajenským korením a podľa chuti pridajte ďalšie korenie.
  6. Podávajte ihneď alebo prikryte, aby zostala teplá. Ak je omáčka príliš hustá, zašľahajte do nej lyžičku teplej vody, aby sa rozriedila.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang