Cestovanie do cudzích krajín je teraz tabu … a zrejme ešte aj nejaký čas bude. To nám však nebráni objavovať svet! Pripravili sme si pre vás recept na jednoduchú jarnú miso polievku. „Miso“ je pasta z fermentovaných sójových bôbov, ktorá sa často využíva v Ázijskej kuchyni, obzvlášť v Japonsku. A bude tiež jedinou „nezvyčajnou“ surovinou, ktorú budete potrebovať.
Upravili sme totiž recept tak, aby ste všetko potrebné našli aj vo svojich potravinách!
Ingrediencie:
- 750 g vykostených kuracích stehien bez kože
- Soľ
- Čierne korenie
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica sherry
- 1 polievková lyžica cukru
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky
- 250 g cestovín soba (pohánkové cestoviny, môžete nahradiť špagetami)
- 250 g jarného hrášku
- 8 pohárov vody
- 2 stredne veľké póry
- ¼ pohára bielej miso pasty
- 4 poháre mladého špenátu
- Niekoľko lístkov bazalky
Postup:
Kuracie stehná okoreňte a osoľte. Do hrnca nalejte olej, a zohrejte na varnej doske. Pridajte celé stehná, a na strednej teplote smažte 3-4 minúty z každej strany, bez toho aby začalo výrazne hnednúť.
Pridajte k prsiam zázvor a cesnak. Počkajte pokým sa uvoľnia vône, ale nenechávajte ich zhnednúť. Prilejte sherry (alebo autentickejším Mirin), sójovú omáčku a vodu, a celú zmes nechajte zovrieť. Následne znížte teplotu a nechajte variť na miernom ohni 20 minút.
Odstavte vývar z varnej dosky a vyberte stehná. Nakrájajte ich na centimetrové pásiky a vráťte späť do polievky. Ochutnajte ju a dokoreňte alebo pridajte sójovú omáčku.
Nechajte zovrieť hrniec vody, a vo vode rýchlo oblanšírujte nakrájaný pór a jarný hrášok. Po cca. minúte vyberte, prepláchnite studenou vodou a odložte. Do vody potom môžete dať soba cestoviny, a pripraviť ich podľa inštrukcií na obale. Po uvarení ich prepláchnite studenou vodou a nechajte ich odležať.
Pred podávaním rozdeľte cestoviny na porcie a vopred ich dajte do misiek. Vývar nechajte takmer zovrieť, a pridajte špenát. Po minúte pridajte aj oblanšírovaný hrášok a pór. Miso pastu rozmiešajte s niekoľkými naberačkami vývaru, a pridajte do hrnca. Teplý vývar môžete nalievať priamo na cestoviny.
A je to! Môžete podávať.