Túto rýchlu a fantastickú pochúťku si ľahko pripravíte doma – nie sú potrebné žiadne cukrárske zručnosti.
Ingrediencie
- 500 g čerstvých jahôd
- 2 šálky horkých čokoládových lupienkov alebo nasekanej čokolády
- 1/2 šálky nasekanej bielej čokolády, na pokvapkanie (voliteľné)
Počet porcií: 16 jahôd
Postup
- Jahody umyte a osušte. Opláchnite ich pod studenou tečúcou vodou a jemne osušte. Musia byť pred namáčaním úplne suché, preto ich rozložte a v prípade potreby nechajte vysušiť na vzduchu.
- Rozpustite horkú čokoládu. Dno dvojitého kotla alebo stredne veľkého hrnca naplňte centimetrom alebo dvoma vody a priveďte na miernom ohni do varu. Všetku čokoládu preložte do hornej časti dvojitého kotla alebo žiaruvzdornej misy a postavte ju nad vriacu vodu. Čokoládu nechajte za občasného miešania rozpustiť, kým nezostanú žiadne hrudky. Misku s čokoládou odstráňte z ohňa.
- Pripravte si pracovný priestor. Misku s rozpustenou čokoládou položte pred seba na utierku. Sušené jahody položte vedľa plechu na pečenie vyloženého papierom.
- Namočte jahody. Pracujte s jednou jahodou po druhej, zdvihnite jahodu za vrchné lístky a ponorte ju do čokolády. Jahodu podľa potreby otočte alebo otočte, aby sa úplne obalila v čokoláde. Jahodu zdvihnite a jemne ňou potraste, aby ste odstránili prebytočnú čokoládu.
- Namočené jahody položte na plech na pečenie. Namočenú jahodu opatrne položte na plech na pečenie na bok. Opakujte namáčanie zvyšných jahôd.
- Nechajte čokoládu stuhnúť. Jahody nechajte odstáť, kým čokoládová poleva nezostane pevná a suchá na dotyk. Plech na pečenie môžete dať do chladničky, aby ste to urýchlili.
- Pripravte si bielu čokoládovú polevu. Keď sú jahody pripravené, rozpustite bielu čokoládu rovnako ako tmavú. (Prípadne ju pre toto malé množstvo čokolády rozpustite v 15-sekundových intervaloch v mikrovlnnej rúre a medzi jednotlivými intervalmi premiešajte.) Rozpustenú bielu čokoládu prelejte do malého vrecka na zips.
- Jahody pokvapkajte bielou čokoládou. Rozpustenú bielu čokoládu zatlačte do jedného rohu vrecka a potom odstrihnite malý roh vrecka. Jemne stlačte vrecko a rýchlo pokvapkajte jahody bielou čokoládou, pričom veľkými pohybmi prejdite po celom plechu.
- Nechajte bielu čokoládu stuhnúť (alebo vložte plech na pečenie na niekoľko minút do chladničky) a potom podávajte.