DezertyReceptyVegan/Vegetarian

Recept na jahodové muffiny

Prinášame vám recept na tie najlepšie muffiny, ktorými potešíte nielen svoje ratolesti, bezpochyby aj starších. Oživte svoj koláčik čerstvými jahodami.

Ingrediencie

  • 85 g nesoleného masla, rozdelené na 3 časti
  • 2 veľké vajcia
  • 1/2 šálky plnotučného mlieka
  • 12 papierové košíčky
  • 350 g čerstvých jahôd (asi 3 šálky), rozdelené, plus 6 malých na ozdobu
  • 1 lyžica medu
  • 1 vanilkové zrnko
  • 1/3 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička prášok do pečiva
  • 1/4 lyžičky kóšer soli
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 4 šálky práškového cukru, rozdelený

Postup

  1. Do misy stojanového mixéra (alebo veľkej misy, ak používate elektrický ručný mixér) vložte 1 z častí nesoleného masla. Zvyšné 2 časti masla, 2 veľké vajcia a 1/2 šálky plnotučného mlieka položte na kuchynskú linku. Nechajte všetko stáť pri izbovej teplote, kým maslo nezmäkne, 1 až 1 a 1/2 hodiny.
  2. Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 200 °C. Štandardnú formu na muffiny s 12 jamkami vyložte papierovými košíčkami.
  3. Orežte a rozštvrťte 230 g jahôd (asi 2 šálky, ak sú malé, rozdeľte ich na polovicu). Vložte ich do stredne veľkej misy a pridajte 1 polievkovú lyžicu medu. Rozdeľte 1 vanilkový struk vertikálne a vyškrabte semienka do misky s jahodami. Premiešajte alebo premiešajte, kým sa jahody dôkladne neobalia. Preneste ich na vyložený plech a rozložte do rovnomernej vrstvy.
  4. Pečte, kým mierne skaramelizujú, približne 15 minút. Medzitým pripravte cesto na koláčiky.
  5. Orežte a nakrájajte na kocky zvyšné jahody (1 šálku). Do stredne veľkej misy dajte 1/3 šálky hladkej múky, 1 lyžičku prášku do pečiva a 1/4 lyžičky kóšer soli a premiešajte.
  6. Do misky s maslom pridajte 1 šálku kryštálového cukru. Šľahajte pomocou nadstavca s pádlami na strednej rýchlosti, kým nebude nadýchané, 3 až 5 minút. Pomocou gumovej stierky oškrabte steny misy. Po jednom pridávajte vajcia a po každom pridaní dobre vyšľahajte.
  7. Pridajte polovicu zmesi múky a šľahajte na najnižšej rýchlosti, kým sa nespojí, približne 30 sekúnd. Pridajte mlieko a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu a šľahajte na najnižšej rýchlosti, kým sa nespojí, približne 30 sekúnd. Pridajte zvyšnú zmes múky a šľahajte na najnižšej rýchlosti, kým sa nespojí, približne 30 sekúnd. Pridajte nakrájané jahody a ručne ich premiešajte, kým sa nespoja. Cesto rovnomerne rozdeľte do jamiek formy na muffiny (asi 3 lyžice do každej).
  8. Upečené jahody vyberte z rúry a odložte bokom, aby vychladli na izbovú teplotu. Formu na muffiny presuňte do rúry. Okamžite znížte teplotu rúry na 350 °C. Pečte, kým tester vložený do stredu bábovky nevyjde čistý, 22 až 25 minút.
  9. Koláčiky nechajte 10 minút vychladnúť vo forme. Preneste ich na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Medzitým umyte a osušte misu stojanového mixéra a nástavec s lopatkami. Rozpoľte 6 malých jahôd pozdĺžne cez stopky.
  10. Na prípravu polevy vložte do misy stojanového mixéra (alebo do veľkej misy, ak používate elektrický ručný mixér) zvyšné 2 časti nesoleného masla izbovej teploty. Šľahajte pomocou nástavca s lopatkami na strednej rýchlosti, kým nebude hladká, približne 20 sekúnd.
  11. Postupne zašľahajte 2 šálky práškového cukru a podľa potreby prestávajte škrabať po stenách misy. Pridajte pečené jahody a šľahajte, kým sa nespoja, približne 3 minúty. Postupne zašľahajte zvyšné 2 šálky práškového cukru, kým sa nespoja. Šľahajte, kým nie je poleva lesklá a nadýchaná, ešte 3 až 5 minút.
  12. Polevu naneste na koláčiky alebo ju prelejte do vrecúška s koncovkou a naneste na koláčiky. Každý koláčik ozdobte napríklad polovičkou jahody.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang