Recepty

Recept na jahňacie hamburgre na grécky spôsob s tzatziki omáčkou

Jahňací hamburger v gréckom štýle z diviny je plný klasických gréckych byliniek a korenín, ako je škorica, koriander, mäta a oregano. Spolu vytvárajú svieži náboj chuti, ktorý sa v burgrových plackách často nevyskytuje. Celé jedlo je to doplnené tzatzizki omáčku a čerstvú zeleninou.

Ingrediencie

  • 1 šálka obyčajného gréckeho jogurtu
  • 1/2 pohára strúhanej anglickej uhorky
  • 1 strúčik cesnaku, nastrúhaný
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica nahrubo nasekaného čerstvého kôpru
  • jemne nastrúhaná kôra z 1/2 stredne veľkého citróna
  • šťava z 1/2 stredne veľkého citróna
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 3 lyžice nahrubo nasekaných lístkov čerstvej mäty, rozdelených
  • 500 g mletého jahňacieho mäsa
  • 1/4 šálky strúhanej červenej cibule
  • 1 lyžica nasekaných čerstvých listov oregana alebo 2 lyžičky sušeného oregana
  • 3/4 lyžičky mletého koriandra
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 2 lyžice olivového oleja, ak varíte na sporáku

Na podávanie:

  • 2 pita žemle alebo 4 hamburgerové žemle, zohriate
  • zelený listový šalát
  • červená cibuľa nakrájaná na tenké plátky
  • plátky paradajok
  • rozdrvený syr feta

Čas prípravy: 30 minút

Počet porcií: 2 pita žemle/4 burgre

Postup

  1. Pripravte tzatziki: Do stredne veľkej misy dajte 1 pohár gréckeho jogurtu, 1/2 pohára strúhanej uhorky, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu nasekaného čerstvého kôpru a najemno nastrúhanú kôru a šťavu z 1/2 citróna. Nasekajte 3 lyžice lístkov mäty, 1 lyžicu pridajte do jogurtovej zmesi, osoľte, okoreňte a premiešajte, aby sa tzatziki spojili. Zvyšné 2 lyžice mäty dajte do veľkej misy na hamburgery.
  2. Pripravte hamburgery: Do veľkej misy s mätou pridajte 1 a 1/4 kg mletého jahňacieho mäsa, 1/4 šálky strúhanej červenej cibule, 1 lyžicu nasekaných čerstvých listov oregana (alebo 2 lyžičky sušeného), 3/4 lyžičky mletého koriandra a 1/2 lyžičky mletej škorice. Dochuťte soľou a korením a rukami miešajte, kým sa zmes nespojí. Vytvarujte 4 placky hrubé asi 2,5 cm a odložte bokom.
  3. Rozohrejte vonkajší gril na stredne vysokú teplotu alebo na sporáku rozohrejte 2 lyžice olivového oleja vo veľkej liatinovej panvici na stredne vysokej teplote, kým sa nezačne lesknúť.
  4. Jahňacie hamburgery z oboch strán osoľte. Grilujte alebo opekajte na sporáku do zhnednutia, približne 4 minúty z každej strany pre stredne prepečený burger.
  5. Placky nechajte odpočívať 6 až 8 minút. Medzitým umyte a osušte zelený listový šalát, nakrájajte červenú cibuľu a paradajky, na hamburgre nadrobte syr feta.
  6. Do každej pita žemle alebo na spodnú polovicu každej hamburgrovej žemle vložte trochu šalátu a červenej cibule. Na každú položte jahňacie koliesko, omáčku tzatziki, paradajky a syr feta.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang