Jahňací hamburger v gréckom štýle z diviny je plný klasických gréckych byliniek a korenín, ako je škorica, koriander, mäta a oregano. Spolu vytvárajú svieži náboj chuti, ktorý sa v burgrových plackách často nevyskytuje. Celé jedlo je to doplnené tzatzizki omáčku a čerstvú zeleninou.
Ingrediencie
- 1 šálka obyčajného gréckeho jogurtu
- 1/2 pohára strúhanej anglickej uhorky
- 1 strúčik cesnaku, nastrúhaný
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica nahrubo nasekaného čerstvého kôpru
- jemne nastrúhaná kôra z 1/2 stredne veľkého citróna
- šťava z 1/2 stredne veľkého citróna
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- 3 lyžice nahrubo nasekaných lístkov čerstvej mäty, rozdelených
- 500 g mletého jahňacieho mäsa
- 1/4 šálky strúhanej červenej cibule
- 1 lyžica nasekaných čerstvých listov oregana alebo 2 lyžičky sušeného oregana
- 3/4 lyžičky mletého koriandra
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 2 lyžice olivového oleja, ak varíte na sporáku
Na podávanie:
- 2 pita žemle alebo 4 hamburgerové žemle, zohriate
- zelený listový šalát
- červená cibuľa nakrájaná na tenké plátky
- plátky paradajok
- rozdrvený syr feta
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 2 pita žemle/4 burgre
Postup
- Pripravte tzatziki: Do stredne veľkej misy dajte 1 pohár gréckeho jogurtu, 1/2 pohára strúhanej uhorky, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu nasekaného čerstvého kôpru a najemno nastrúhanú kôru a šťavu z 1/2 citróna. Nasekajte 3 lyžice lístkov mäty, 1 lyžicu pridajte do jogurtovej zmesi, osoľte, okoreňte a premiešajte, aby sa tzatziki spojili. Zvyšné 2 lyžice mäty dajte do veľkej misy na hamburgery.
- Pripravte hamburgery: Do veľkej misy s mätou pridajte 1 a 1/4 kg mletého jahňacieho mäsa, 1/4 šálky strúhanej červenej cibule, 1 lyžicu nasekaných čerstvých listov oregana (alebo 2 lyžičky sušeného), 3/4 lyžičky mletého koriandra a 1/2 lyžičky mletej škorice. Dochuťte soľou a korením a rukami miešajte, kým sa zmes nespojí. Vytvarujte 4 placky hrubé asi 2,5 cm a odložte bokom.
- Rozohrejte vonkajší gril na stredne vysokú teplotu alebo na sporáku rozohrejte 2 lyžice olivového oleja vo veľkej liatinovej panvici na stredne vysokej teplote, kým sa nezačne lesknúť.
- Jahňacie hamburgery z oboch strán osoľte. Grilujte alebo opekajte na sporáku do zhnednutia, približne 4 minúty z každej strany pre stredne prepečený burger.
- Placky nechajte odpočívať 6 až 8 minút. Medzitým umyte a osušte zelený listový šalát, nakrájajte červenú cibuľu a paradajky, na hamburgre nadrobte syr feta.
- Do každej pita žemle alebo na spodnú polovicu každej hamburgrovej žemle vložte trochu šalátu a červenej cibule. Na každú položte jahňacie koliesko, omáčku tzatziki, paradajky a syr feta.