Potrebné prísady:
Cesto:
- 3 vajcia
- 150 g práškového cukru
- 200 ml mlieka
- 150 ml oleja
- 300 g polohrubej múky
- 4 ČL prášku do pečiva
- 2 PL kakaa
Jablková plnka:
- 800 – 900 g strúhaných jabĺk
- 300ml vody
- 2 vanilkové pudingy v prášku
- 1 vanilínový cukor
- 2 – 3 PL kryštálového cukru (podľa chuti)
Šľahačka:
- 600 ml smotany na šľahanie
- 2 vanilínové cukry
- 2 stužovače na šľahačku
Postup prípravy:
Cesto: Celé vajcia s práškovým cukrom vyšľaháme do peny a postupne pridávame olej, mlieko, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakao. Vymiešame hladké cesto, ktoré vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie.
Vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme 20 – 30 minút. Necháme vychladnúť.Jablková plnka: Jablká očistíme, nahrubo nastrúhame a dáme do hrnca. Do 300 ml vody vsypeme vanilkové pudingy, vanilínový a kryštálový cukor, dobre rozmiešame a vlejeme do hrnca k jablkám.
Za stáleho miešania privedieme do varu a povaríme asi 5 minút, kým hmota nezhustne. Odstavíme a ešte teplú rovnomerne roztrieme na vychladnutý korpus a necháme stuhnúť.
Šľahačka: Smotanu, vanilínové cukry a stužovače vyšľaháme dotuha a rovnomerne roztrieme na stuhnuté jablká. Hotový koláč dáme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí koláč pokrájame a posypeme čokoládovou ryžou alebo strúhanou čokoládou.