Tento koláč je rýchly, jednoduchý a chutný. Ideálny na nedeľné posedenie alebo k rannej káve.
Suroviny koláč
- 2 šálky (280 g) hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 1/4 šálky (50 g) bieleho kryštálového cukru + 2 lyžice cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 10 lyžíc (140 g) masla izbovej teploty
- 2 vajcia
- 1 šálka (235 ml) plnotučného mlieka
- 1 stredne veľké zelené jablko
Suroviny posýpka
- 4 lyžice hnedého cukru
- 4 lyžice múky
- 1/4 lyžičky škorice
- 1 lyžica masla nakrájaného na malé kocky
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Vymastite okrúhlu tortovú formu (ak chcete pripraviť ako zákusok, tak použite menšiu formu na pečenie).
- Zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- V samostatnej malej miske zmiešajte 2 lyžice cukru so škoricou a odložte bokom.
- Pomocou elektrického mixéra vyšľahajte maslo so zvyšnou 1/4 šálky cukru. Pridajte vajcia. V troch dávkach striedavo s mliekom pridávajte múku a po každom pridaní šľahajte, kým sa zmes nespojí.
- Polovicu cesta nalejte na dno pekáča. Na cesto poukladajte plátky jabĺk tak, aby zakryli cesto (možno budete musieť niektoré plátky prekrývať).
- Posypte jablká zmesou škoricového cukru. Na jablká rozotrite zvyšok cesta.
- V malej miske zmiešajte na posýpku hnedý cukor, múku a škoricu. Posypte ňou koláč a na vrch pridajte plátky masla.
- Koláč pečte pri teplote 190 °C zhruba 30-35 minút alebo kým nie je zlatohnedý.