Pripravte si tento jablkovo-černicový crumble, ktorý poteší celú rodinu. Predpečením sa posýpka stane mimoriadne chrumkavou.
Suroviny
Na ovocnú náplň
- 300 g jabĺk
- 30 g masla
- 30 g cukru
- 115 g ostružín
- ¼ lyžičky mletej škorice
Na posýpku
- 120 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- 60 g masla
Postup
- Rúru predhrejte na 190 °C.
- Do veľkej misy vysypte 120 g hladkej múky, 60 g práškového cukru a pridajte 60 g nesoleného masla. Jemne premiešajte rukami, nie príliš, aby ste získali štruktúru jemnej strúhanky.
- Zmes rovnomerne rozotrite na plech a pečte 15 minút alebo kým sa jemne nezafarbí.
- Medzitým ošúpeme a nakrájame jablká na kocky.
- Do stredne veľkého hrnca vložte 30 g nesoleného masla a 30 g cukru a spolu ich rozpusťte na miernom ohni. Varte 3 minúty, kým sa zmes nezmení na svetlý karamel.
- Vmiešajte jablká a varte 3 minúty. Pridajte černice a ¼ lyžičky mletej škorice a varte ďalšie 3 minúty.
- Prikryte, stiahnite z ohňa a nechajte 2 až 3 minúty dôjsť v teplom hrnci.
- Teplé ovocie preložte lyžicou do zapekacej misy, posypte predpečenou posýpkou a 5 až 10 minút zapekajte v rúre.
- Podávajte s vanilkovou zmrzlinou.