Írsky špaldový chlieb so sódou je už po stáročia jednou zo základných írskych potravín a je to najlepší rýchly chlieb. Tento špaldový írsky sóda chlieb je rustikálne vyzerajúci bochník chleba, ktorý sa vyrába bez droždia a jeho príprava je veľmi jednoduchá.
Od klasického chleba z droždia alebo kvásku sa líši írsky špaldový chlieb okrem času, ktorý potrebujete na jeho prípravu aj v štruktúre. Kváskový chlieb má peknú mrveničku, vo vnútri sú zachytené veľké vzduchové bubliny a keď ho stlačíte, je pružný.
Írsky špaldový chlieb je kompaktný. To je asi jedna z jeho najzreteľnejších vlastností. Aj keď nemôže konkurovať iným druhom chleba, pokiaľ ide o štruktúru, írsky špaldový chlieb chlieb je tiež mimoriadne chutný. Navyše špalda poskytuje množstvo zdraviu prospešných látok, podobne ako je to pri tradičnom celozrnnom chlebe.
Pri írskom špaldovom chlebe nie je čas na začatie kvasného procesu ani na vznik veľkého množstva plynu, ktorý by sa mohol zachytiť vo vnútri cesta. Sóda pridaná do cesta trochu pomáha textúre, ale nie až tak veľmi.
To znamená, že vo vnútri chleba nie sú žiadne vzduchové bubliny a chlieb nemá skutočne nadýchanú štruktúru. Cesto sa príliš nemiesi, takže sa v ňom nevyvíja ani veľa lepku, ktorý by mohol pomôcť zachytiť akýkoľvek druh vzduchu v ceste. Výsledkom je teda oveľa hustejšia textúra.
Recept na základný írsky špaldový chlieb
Tento zdravý chlieb sa dá pripraviť len z piatich ingrediencií, bez miesenia a za dvadsať minút. Vďaka svojej jednoduchosti je ideálny aj na prípravu s deťmi. Suroviny sa premiešajú bez toho, aby ste z cesto nejako špeciálne miesili.
Suroviny na írsky špaldový chlieb
- 450 g hladkej celozrnnej múky špaldovej
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička trstinového cukru
- 1 lyžička morskej soli
- 500 ml kefíru
Postup na írsky špaldový chlieb
- Rúru predhrejeme na 200 °C.
- Do misy preosejeme múku, pridáme sódu bikarbónu, cukor, soľ a premiešame.
- Do zmesi prilejeme kefír a znova krátko premiešame.
- Keď sa hmota spojí, preložíme ju do zapekacej misy alebo formy na biskupský chlieb vyloženej papierom na pečenie.
- Pečieme odkryté asi 50 minút.
- Po upečení chlieb vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.
TIP: Podávajte s chutnými domácimi nátierkami – šošovicovou alebo zelerovou.
Tipy k receptu na írsky špaldový chlieb
Keď sa kyselina v kefíre zmieša so sódou bikarbónou, vznikne reakcia, ktorá spôsobí vykysnutie chleba. Táto reakcia sa začne okamžite, takže musíte byť rýchli, aby ste cesto zamiešali s minimálnym miesením a potom ho čo najrýchlejšie vložili do rúry.
Tento typ chleba je prirodzene hustejší a ťažší ako kvasnicové chleby. Keďže špaldová múka má nižší obsah lepku, pomáha chlieb trochu odľahčiť. Preto je špaldová múka na tento chlieb najvhodnejšia a neodporúčame ju nahrádzať inou. Navyše špalda má jemnú sladkú orieškovú chuť, ktorú odovzdáva tomuto chlebíku.
Nenahrádzajte kefír obyčajným alebo nemliečnym mliekom. Sóda bikarbóna potrebuje kyslosť kefíru, aby mohla reagovať. Výraznou kyslosťou sa tiež vyznačuje jogurtový chlieb, ktorý je obohatený, ako už sám názov naznačuje, o jemnú a kyselkavú chuť bieleho jogurtu. Môžete ho použiť namiesto kefíru, ak chcete.
Dobrou alternatívou ku kefíru je jogurt, ktorý vďaka probiotickej fermentácii v mliečnom výrobku dodáva komplexnejšiu chuťovú kyslosť. Kyseliny pomáhajú aktivovať sódu bikarbónu a vytvárajú v cestíčku bublinky. Taktiež poskytuje viac krémovosti z tuku v mlieku, vďaka čomu je chlieb jemnejší.
Pridaním piva do zmesi chleba získate úžasnú praženú chuť s mierne horkým nádychom. Na vyváženie tejto horkej chuti sa do zmesi pridá trocha hnedého cukru. Vďaka šumivosti piva, reakcii sódy bikarbóny a kyslosti jogurtu je chlieb ľahký a jemný a zároveň pomáha bochníku kysnúť.
Môžete experimentovať s tvarom chleba. Pripraviť ho okrúhly, ako jeden dlhý štíhly bochník, vytvarovať menšie bochníčky podobné remeselnému chlebu. Zakaždým tak pripravíte o niečo iný chlieb s tvarom, ktorý sa vám bude hodiť k rôznym príležitostiam aj jedlám. Írsky špaldový chlieb sa napríklad dokonale hodí ako príloha k fazuli pinto, ku krémovej mrkvovo-šošovicovej polievke či ku kelovým fašírkam so syrom.
Recept na írsky špaldový chlieb s hrozienkami
Chlieb zo špaldovej múky z jogurty a sódy je chutnou a výživnou alternatívou tradičného pšeničného chleba. V tomto recepte chuť špaldovej múky dopĺňajú vlašské orechy, ovocie a horkosť piva. Výborne sa hodí na raňajky. Môžete ho natrieť arašidovým maslom alebo baklažánovou nátierkou.
Suroviny na írsky špaldový chlieb s hrozienkami
- 4 šálky špaldovej múky
- ¼ šálky hnedého cukru
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžička soli
- ½ šálky hrozienok (nahrubo nasekaných)
- ½ šálky vlašských orechov (nahrubo nasekaných)
- 1 pohár obyčajného gréckeho jogurtu
- 1 pohár piva
Postup na írsky špaldový chlieb s hrozienkami
- Nastavte rošt rúry do strednej polohy. Predhrejte rúru na 204 °C. Plech na pečenie vyložte pergamenovým papierom a odložte ho bokom.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, hnedý cukor, sódu bikarbónu, soľ, hrozienka a vlašské orechy. Pridajte jogurt a pivo. Miešajte, kým sa cesto nespojí do gule.
- Ak sa vám zdá cesto príliš mokré, pridajte po lyžičke viac múky. Cesto by malo byť mierne lepkavé, ale ľahko tvarovateľné.
- Cesto vyklopte na dobre pomúčený povrch a asi 1 až 2 minúty ho mieste do hrubej gule. Vytvarujte ho do tvaru bochníka a potom ho preneste na plech.
- Bochník posypte múkou a ostrým nožom urobte na povrchu štyri diagonálne ryhy.
- Pečte približne 40 až 45 minút, kým bochník po poklepaní neznie duto alebo kým vnútorná teplota 82 °C.
- Chlieb nechajte 10 minút vychladnúť na plechu, potom ho preložte na mriežku.
TIP: Vlašské orechy možno nahradiť aj pekanovými orechami. Namiesto hrozienok môžete experimentovať aj s iným sušeným ovocím. Tradičný írsky chlieb so sódou môže byť pripravený slanší s rascou alebo aj kúskami slaniny.
Vlastnosti špaldovej múky
Špaldová múka je druh pšenice triticum spelta, ktorý sa dá zomlieť na celozrnnú múku s orieškovou, sladkou chuťou bez horkosti. Špaldová múka má menej kalórii a je ľahko stráviteľná.
Špalda má najväčší obsah vlákniny v porovnaní s inými druhmi pšenice. Vysoký obsah vlákniny v špalde znamená, že výrazne uľahčuje zdravé trávenie. Konzumácia špaldy napomáha predchádzať problémom ako je zápcha, nadmerná plynatosť, hnačka aj oveľa závažnejšie črevné problémy, ako sú vredy.
Vláknina má v tele ešte jednu dôležitú úlohu, a to pomáha znižovať množstvo nebezpečného cholesterolu v tele. Vláknina sa môže špecificky zamerať na LDL cholesterol a odstrániť ho z tela, aby sa dosiahla zdravá rovnováha mastných kyselín v tele.
Vysoké množstvo železa a medi v špalde výrazne zlepšuje krvný obeh. Železo a meď sú nevyhnutné na získanie červených krviniek, a keď sa zvýši produkcia červených krviniek, určite sa zvýši prekrvenie celého tela, čo znamená dodatočné okysličenie orgánov a tkanív, zvýšené hojenie, zvýšenú hladinu energie a funkčnejší metabolizmus.
Špalda obsahuje pozoruhodné množstvo dôležitých minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí. Tieto druhy minerálov prispievajú k tvorbe kostného tkaniva a predchádzať osteoporóze.
Vysoký obsah vlákniny v špalde môže bojovať proti účinkom cukrovky. Pomáha kontrolovať uvoľňovanie inzulínu a glukózy v tele, a tak zvládať cukrovku u osôb, ktoré už majú problémy s týmto ochorením, alebo dokonca zabrániť vzniku cukrovky.
Ukázalo sa, že konzumácia potravín s obsahom riboflavínu, ktorý je zastúpený v špalde, znižuje pravidelnosť záchvatov migrény. Už konzumácia 60 g chleba alebo iného pečiva z celozrnnej špaldy dodá približne 76,5 % dennej potreby riboflavínu.
Konzumácia špaldy môže zlepšiť príjem niacínu v tele. Niacín môže tiež pomôcť znížiť vznik krvných zrazenín. Konzumácia celozrnných obilnín, ako je špalda, aspoň 6-krát týždenne sa odporúča ženám po menopauze s vysokou hladinou cholesterolu, vysokým krvným tlakom alebo inými príznakmi kardiovaskulárnych ochorení.
Vláknina, ktorú poskytujú celozrnné obilniny, poskytuje najväčšiu ochranu pred rakovinou prsníka. Ženy pred menopauzou, ktoré konzumovali najviac celozrnnej vlákniny, mali približne o 41 % nižšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka ako ostatné ženy s najnižším príjmom celozrnnej vlákniny.
Írsky chlieb – recept
Tento recept na írksy chlieb preberá suroviny zo základného receptu, no je obohatený o niekoľko ďalších zložiek, ktoré írsky špaldový chlieb odľahčili a dodali mu o niečo inú, no rovnako orieškovú chuť.
Tá vytvára prekvapujúco dokonalé spojenie s cuketovým prívarkom, čím zároveň dodá tomuto výnimočnému pokrmu požadovanú sýtosť.
Suroviny na írsky chlieb
- 1/3 šálky špaldových vločiek
- 2 šálky špaldovej múky
- 1 a 1/2 šálky univerzálnej múky
- 2 lyžice hnedého cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1/4 šálky studeného nesoleného masla nakrájaného na kocky
- 1 šálka bieleho jogurtu
- 1/4 šálky mlieka (plus ďalšie na potretie)
Postup na írsky chlieb
- Rúru predhrejte na 190 °C a mriežku umiestnite do strednej polohy.
- Okrúhlu tortovú formu vymažte maslom a dno posypte dvoma lyžicami špaldových vločiek.
- V miske zmiešajte obe múky, hnedý cukor, prášok do pečiva, soľ a sódu bikarbónu. Pridajte maslo a končekmi prstov ho vmiešajte do múky, kým sa nevytvoria kúsky veľkosti hrášku. V strede urobte jamku. Prilejte jogurt a mlieko. Miešajte len dovtedy, kým sa suché prísady nezvlhčia.
- Cesto vyklopte na pracovnú plochu. Rukami miesime cesto, kým nie je hladké. Vytvarujte ho do tvaru chleba s priemerom asi 23 cm a vložte do pripravenej formy.
- Špičkou noža urobte na celom povrchu chleba krížik hlboký asi 1 cm. Celú plochu potrite mliekom a posypte zvyšnými špaldovými vločkami.
- Pečte 45 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu chleba nevyjde čisté.
- Odklopte formu. Pred krájaním nechajte 15 minút odstáť na mriežke.
- Potrite maslom a podávajte k polievke alebo dusenému mäsu.
Skúste pripraviť írsky špaldový chlieb. Získa si vás nielen jednoduchosťou prípravy, orieškovou chuťou ale aj množstvom zdravotných benefitov, ktoré v sebe vďaka špalde ukrýva.