Hlavné jedláVegan/Vegetarian

Indický Dhal z červenej šošovice (s plackami Chapati a nápojom Mango Lassi) – recept

Dhal je v Indii a Pakistane hlavným jedlom a určite jedným z najobľúbenejších pokrmov. Strukoviny sú lacné, a preto je tento guláš rozšírený medzi všetkými vrstvami obyvateľstva. Dhal je často základom vegetariánskej stravy, pretože je veľmi univerzálny a je dobrým zdrojom bielkovín.

Dhal v sanskrite, starovekom indoárijskom jazyku, znamená „rozdeliť„. Dnes sa v hindčine dhal môže vzťahovať na sušenú šošovicu, fazuľu alebo hrach v delenej alebo celej forme aj na pokrm, ktorý sa z nich pripravuje.

Prípravu dhalu niektorí výskumníci datujú až do obdobia 800 – 300 rokov pred Kristom v južnej Ázii. India je druhým najväčším producentom šošovice na svete, z čoho vyplýva, že dhal je základom juhoázijskej kuchyne.

Indický Dhal z červenej šošovice s plackami Chapati a Mango Lassi – recept

Pri príprave tohto pokrmu máte dve možnosti. Ak máte menej času na varenie, pripravte si toto jedlo s ryžou, ak máte času o niečo viac, môžete toto jedlo obohatiť aj plackami Chapati a jogurtovým nápojom Mango Lassi.

Suroviny na indický Dhal

Indický dhal z červenej šošovice

  • 250 g červenej šošovice
  • 1 cibuľu
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 1/2 čily papričky (podľa chuti)
  • 1 malú lyžičku mletého zázvoru
  • 1 malú lyžičku kurkumy
  • 1 malú lyžičku mletej rasce
  • 100 ml kokosového mlieka
  • 2 hrnčeky ryže
  • šťavu z citróna
  • soľ

Placky Chapati

  • 200 g múky “Atta” (prípadne 130 g celozrnnej pšeničnej múky + 70 g hladkej pšeničnej múky)
  • vodu
  • ghee maslo
  • soľ

Mango Lassi

  • 2 zrelé mangá
  • 400 g bieleho jogurtu
  • 260 ml mlieka
  • hnedý cukor na osladenie (voliteľné)

Postup:

Na dhal:

  1. Červenú šošovicu dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola približne 1 cm nad hladinou šošovice. Pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak, bobkový list, čili papričku, zázvor a kurkumu.
  2. Pri miernej teplote varíme 20 až 30 minút, kým zmäkne šošovica. Pravidelne premiešame a podľa potreby pridáme vodu.
  3. Po 30 minútach by zmes mala vyzerať ako pyré, alebo kaša, teda nie vodnaté. Keď je šošovica mäkká, Dhal je hotový.
  4. Ochutíme rascou a soľou a necháme asi 15 minút odstáť, aby sa všetky chute dobre premiešali.
  5. Potom odstránime čili papričku a bobkový list. Pridáme kokosové mlieko a trošku citrónovej šťavy.
  6. Podávame s ryžou.

Na Chapati:

  1. Polovicu čajovej lyžičky soli rozpustíme v 120 ml vody. Zmiešame s múkou a vypracujeme mäkké pružné cesto (trvá to asi 5 minút).
  2. Ak sa vám cesto zdá suché, pridajte trošku vody, ale vždy len v malých množstvách.
  3. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 20-30 minút oddychovať v chladničke.
  4. Keď cesto vyberieme, rozdelíme ho na osem častí z ktorých vyformujeme guličky.
  5. Pracovnú plochu posypeme múkou a vyvaľkáme na tenké okrúhle placky. Placky následne pečieme na rozpálenej, suchej panvici (najlepšie teflónovej). Nepoužívame olej ani maslo.
  6. Placky sa pri pečení nafúknu a sú hotové keď sú na nich hnedé škvrny.
  7. Placky môžeme jesť suché, alebo ich pred podávaním potrieť ghee maslom.

Postup Mango Lassi:

  1. Mango očistíme a kúsky manga rozmixujeme s jogurtom a mliekom.
  2. Ak sa vám zdá málo sladký, oslaďte ho hnedým cukrom.
Dhal je v Indii veľmi obľúbený, nakoľko je nenáročný na prípravu, ekonomický, zdravý a chutný.

Poznámky k receptu

Ak sa chystáte pripravovať celé menu, pre optimalizáciu času odporúčame nasledovný postup:

  1. Zamiesiť cesto na placky Chapatis a odložiť ho do chladničky.
  2. Pripraviť Mango Lassi a dať chladiť do chladničky.
  3. Pripraviť Dhal a ryžu.
  4. Kým sa Dhal a ryža varia, upiecť placky.

Rýchly recept na indický dhal

Tento indický pokrm z červenej šošovice je pripravený za 30 minút. Niektoré recepty na dahl vyžadujú varenie šošovice zvlášť pred pridaním do voňavej omáčky. Výhodou tohto receptu je, že všetko sa uvarí v jednom hrnci.

Suroviny na indický dhal

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 veľká žltá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 5 strúčikov cesnaku, mletého
  • 1 lyžica čerstvého zázvoru (olúpaného a nastrúhaného)
  • 1 lyžica garam masaly
  • 1 lyžička mletej kurkumy
  • 1/2 lyžičky červenej papriky
  • 1 a 1/2 šálky sušenej červenej šošovice
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok
  • 1 plechovka plnotučného kokosového mlieka
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 1 lyžička soli
  • polovica citróna (odšťavená)
  • 3-4 šálky baby špenátu

Postup na indický dhal

  1. Vo veľkom hrnci alebo na panvici na strednom ohni 5 minút za častého miešania orestujte na olivovom oleji nakrájanú cibuľu. Potom pridajte cesnak a zázvor a varte ešte 1 minútu, kým sa nerozvoňajú.
  2. Do panvice pridajte garam masalu, kurkumu, červenú papriku a vmiešajte ich do cibuľovej zmesi. Ak je zmes príliš suchá, pridajte niekoľko lyžíc vody.
  3. Teraz do panvice pridajte sušenú šošovicu, paradajky z konzervy a ich šťavu, kokosové mlieko a zeleninový vývar. Dobre premiešajte a zvýšte teplotu na maximum. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte asi 15 minút, kým šošovica nie je uvarená a mäkká. Občas premiešajte.
  4. Do panvice vytlačte citrónovú šťavu a vmiešajte aj špenát, kým nezvädne.
  5. Podľa chuti pridajte soľ.

TIP: Skúste bielu ryžu nahradiť hnedou pre ešte lepšiu chuť pokrmu.

Ak chcete, aby mal dahl viac polievkovú konzistenciu, pridajte viac vývaru alebo vody.

Tipy k príprave indického dhalu

Dhal si môžete aj predpripraviť takým spôsobom, že víkend uvaríte niekoľko šálok červenej šošovice a počas týždňa si z neho pripravíte porciu s akýmkoľvek korením a zeleninou, na ktorú máte chuť.

Červenú šošovicu môžete nahradiť aj inou šošovicou, kombinovať s rôznou zeleninou, bielkovinami, korením, bylinkami alebo sladidlami ako je kokosové mlieko, alebo nerafinovaný trstinový cukor. Podávať ho môžete s ryžou alebo čatní podľa vlastného výberu.

Dhal z červenej šošovice sa výborne kombinuje napríklad s karfiolom, hrášokom, cuketou, hubami alebo baklažánom.

Dhal – recept

Toto jednoduché krémové karí z červenej šošovice (masoor dal) je úsporné, výdatné, chutné, plné rastlinných bielkovín a hotové len za 30 minút. Podávajte s ryžou a chlebom naan a pripravte si bezlepkovú a bezmliečnu hostinu inšpirovanú indickou kuchyňou.

Suroviny na dhal

  • 1 a 1/2 šálky (300 g) suchej červenej šošovice
  • 1 veľká mrkva (nakrájaná nadrobno)
  • 1 malá paprika
  • 1 veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 4 strúčiky cesnaku (mletého)
  • 1 vrchovatá lyžica čerstvého zázvoru *(mletého)
  • 1/2 lyžice rastlinného oleja
  • 3 šálky zeleninového vývaru alebo vody
  • 1 šálka konzervovaného kokosového mlieka (pozri poznámky)
  • 1 a 1/2 lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžica kari korenia
  • 1/2 lyžice sladidla podľa výberu
  • 1 lyžička mletej kurkumy
  • 1 lyžička papriky
  • morská soľ a čierne korenie (podľa chuti)
  • 1/3 lyžičky červenej papriky (nepovinné)

Postup na dhal

  1. Šošovicu prepláchnite pod tečúcou vodou. Nakrájajte cibuľu, cesnak, zázvor, papriku a mrkvu.
  2. V hrnci rozohrejte olej a na miernom ohni na ňom asi 3 až 4 minúty orestujte cibuľu. Pridajte zázvor, cesnak, mrkvu a papriku.
  3. Pridajte všetky koreniny, sladidlo, šošovicu a zeleninový vývar alebo vodu. Priveďte do varu a nechajte variť asi 10 minút.
  4. Keď šošovica zmäkne pridajte kokosové mlieko a varte ďalších 5 minút alebo kým nedosiahnete požadovanú hustotu dahlu.
  5. Dochuťte čiernym korením a soľou. Ochutnajte a podľa potreby korenie upravte.
  6. Podávajte teplý s ryžou basmati, zemiakmi alebo naanom (plochým chlebom) a ozdobte čerstvými bylinkami.
Dahl možno servírovať s rozmanitými prílohami, podľa toho, na čo práve máte chuť.

S čím servírovať dhal?

  • S chlebom: S chrumkavým bochníkom alebo plochým chlebom, napríklad naanom. Vynikajúce sú aj chleby Roti.
  • Obilniny: Podávame s ryžou basmati, divokou ryžou (pre vytvorenie kompletného bielkovinového profilu) alebo hnedou ryžou. Hodí sa aj quinoa.
  • Zemiaky: Vhodná je zemiaková kaša alebo pečené zemiaky.
  • Šalát: Pre ľahšiu prílohu podávajte s listovým zeleným šalátom.
  • Nemliečny jogurt.
  • Nadrobno nasekaná petržlenová vňať alebo koriander.

TIP na záver: Nakoľko je dahl pomerne aromatické jedlo, dochucujte najprv postupne a mierne. Časom zistíte, aká miera korenenia vám vyhovuje a naučíte sa pripravovať dahl presne podľa vašej chuti.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang