Dhal je v Indii a Pakistane hlavným jedlom a určite jedným z najobľúbenejších pokrmov. Strukoviny sú lacné, a preto je tento guláš rozšírený medzi všetkými vrstvami obyvateľstva. Dhal je často základom vegetariánskej stravy, pretože je veľmi univerzálny a je dobrým zdrojom bielkovín.
Dhal v sanskrite, starovekom indoárijskom jazyku, znamená „rozdeliť„. Dnes sa v hindčine dhal môže vzťahovať na sušenú šošovicu, fazuľu alebo hrach v delenej alebo celej forme aj na pokrm, ktorý sa z nich pripravuje.
Prípravu dhalu niektorí výskumníci datujú až do obdobia 800 – 300 rokov pred Kristom v južnej Ázii. India je druhým najväčším producentom šošovice na svete, z čoho vyplýva, že dhal je základom juhoázijskej kuchyne.
Indický Dhal z červenej šošovice s plackami Chapati a Mango Lassi – recept
Pri príprave tohto pokrmu máte dve možnosti. Ak máte menej času na varenie, pripravte si toto jedlo s ryžou, ak máte času o niečo viac, môžete toto jedlo obohatiť aj plackami Chapati a jogurtovým nápojom Mango Lassi.
Suroviny na indický Dhal
Indický dhal z červenej šošovice
- 250 g červenej šošovice
- 1 cibuľu
- 1 väčší strúčik cesnaku
- 1 bobkový list
- 1/2 čily papričky (podľa chuti)
- 1 malú lyžičku mletého zázvoru
- 1 malú lyžičku kurkumy
- 1 malú lyžičku mletej rasce
- 100 ml kokosového mlieka
- 2 hrnčeky ryže
- šťavu z citróna
- soľ
Placky Chapati
- 200 g múky “Atta” (prípadne 130 g celozrnnej pšeničnej múky + 70 g hladkej pšeničnej múky)
- vodu
- ghee maslo
- soľ
Mango Lassi
- 2 zrelé mangá
- 400 g bieleho jogurtu
- 260 ml mlieka
- hnedý cukor na osladenie (voliteľné)
Postup:
Na dhal:
- Červenú šošovicu dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola približne 1 cm nad hladinou šošovice. Pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak, bobkový list, čili papričku, zázvor a kurkumu.
- Pri miernej teplote varíme 20 až 30 minút, kým zmäkne šošovica. Pravidelne premiešame a podľa potreby pridáme vodu.
- Po 30 minútach by zmes mala vyzerať ako pyré, alebo kaša, teda nie vodnaté. Keď je šošovica mäkká, Dhal je hotový.
- Ochutíme rascou a soľou a necháme asi 15 minút odstáť, aby sa všetky chute dobre premiešali.
- Potom odstránime čili papričku a bobkový list. Pridáme kokosové mlieko a trošku citrónovej šťavy.
- Podávame s ryžou.
Na Chapati:
- Polovicu čajovej lyžičky soli rozpustíme v 120 ml vody. Zmiešame s múkou a vypracujeme mäkké pružné cesto (trvá to asi 5 minút).
- Ak sa vám cesto zdá suché, pridajte trošku vody, ale vždy len v malých množstvách.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 20-30 minút oddychovať v chladničke.
- Keď cesto vyberieme, rozdelíme ho na osem častí z ktorých vyformujeme guličky.
- Pracovnú plochu posypeme múkou a vyvaľkáme na tenké okrúhle placky. Placky následne pečieme na rozpálenej, suchej panvici (najlepšie teflónovej). Nepoužívame olej ani maslo.
- Placky sa pri pečení nafúknu a sú hotové keď sú na nich hnedé škvrny.
- Placky môžeme jesť suché, alebo ich pred podávaním potrieť ghee maslom.
Postup Mango Lassi:
- Mango očistíme a kúsky manga rozmixujeme s jogurtom a mliekom.
- Ak sa vám zdá málo sladký, oslaďte ho hnedým cukrom.
Poznámky k receptu
Ak sa chystáte pripravovať celé menu, pre optimalizáciu času odporúčame nasledovný postup:
- Zamiesiť cesto na placky Chapatis a odložiť ho do chladničky.
- Pripraviť Mango Lassi a dať chladiť do chladničky.
- Pripraviť Dhal a ryžu.
- Kým sa Dhal a ryža varia, upiecť placky.
Rýchly recept na indický dhal
Tento indický pokrm z červenej šošovice je pripravený za 30 minút. Niektoré recepty na dahl vyžadujú varenie šošovice zvlášť pred pridaním do voňavej omáčky. Výhodou tohto receptu je, že všetko sa uvarí v jednom hrnci.
Suroviny na indický dhal
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 veľká žltá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 5 strúčikov cesnaku, mletého
- 1 lyžica čerstvého zázvoru (olúpaného a nastrúhaného)
- 1 lyžica garam masaly
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 1/2 lyžičky červenej papriky
- 1 a 1/2 šálky sušenej červenej šošovice
- 1 plechovka nakrájaných paradajok
- 1 plechovka plnotučného kokosového mlieka
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 1 lyžička soli
- polovica citróna (odšťavená)
- 3-4 šálky baby špenátu
Postup na indický dhal
- Vo veľkom hrnci alebo na panvici na strednom ohni 5 minút za častého miešania orestujte na olivovom oleji nakrájanú cibuľu. Potom pridajte cesnak a zázvor a varte ešte 1 minútu, kým sa nerozvoňajú.
- Do panvice pridajte garam masalu, kurkumu, červenú papriku a vmiešajte ich do cibuľovej zmesi. Ak je zmes príliš suchá, pridajte niekoľko lyžíc vody.
- Teraz do panvice pridajte sušenú šošovicu, paradajky z konzervy a ich šťavu, kokosové mlieko a zeleninový vývar. Dobre premiešajte a zvýšte teplotu na maximum. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte asi 15 minút, kým šošovica nie je uvarená a mäkká. Občas premiešajte.
- Do panvice vytlačte citrónovú šťavu a vmiešajte aj špenát, kým nezvädne.
- Podľa chuti pridajte soľ.
TIP: Skúste bielu ryžu nahradiť hnedou pre ešte lepšiu chuť pokrmu.
Tipy k príprave indického dhalu
Dhal si môžete aj predpripraviť takým spôsobom, že víkend uvaríte niekoľko šálok červenej šošovice a počas týždňa si z neho pripravíte porciu s akýmkoľvek korením a zeleninou, na ktorú máte chuť.
Červenú šošovicu môžete nahradiť aj inou šošovicou, kombinovať s rôznou zeleninou, bielkovinami, korením, bylinkami alebo sladidlami ako je kokosové mlieko, alebo nerafinovaný trstinový cukor. Podávať ho môžete s ryžou alebo čatní podľa vlastného výberu.
Dhal z červenej šošovice sa výborne kombinuje napríklad s karfiolom, hrášokom, cuketou, hubami alebo baklažánom.
Dhal – recept
Toto jednoduché krémové karí z červenej šošovice (masoor dal) je úsporné, výdatné, chutné, plné rastlinných bielkovín a hotové len za 30 minút. Podávajte s ryžou a chlebom naan a pripravte si bezlepkovú a bezmliečnu hostinu inšpirovanú indickou kuchyňou.
Suroviny na dhal
- 1 a 1/2 šálky (300 g) suchej červenej šošovice
- 1 veľká mrkva (nakrájaná nadrobno)
- 1 malá paprika
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 4 strúčiky cesnaku (mletého)
- 1 vrchovatá lyžica čerstvého zázvoru *(mletého)
- 1/2 lyžice rastlinného oleja
- 3 šálky zeleninového vývaru alebo vody
- 1 šálka konzervovaného kokosového mlieka (pozri poznámky)
- 1 a 1/2 lyžičky mletej rasce
- 1 lyžica kari korenia
- 1/2 lyžice sladidla podľa výberu
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 1 lyžička papriky
- morská soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- 1/3 lyžičky červenej papriky (nepovinné)
Postup na dhal
- Šošovicu prepláchnite pod tečúcou vodou. Nakrájajte cibuľu, cesnak, zázvor, papriku a mrkvu.
- V hrnci rozohrejte olej a na miernom ohni na ňom asi 3 až 4 minúty orestujte cibuľu. Pridajte zázvor, cesnak, mrkvu a papriku.
- Pridajte všetky koreniny, sladidlo, šošovicu a zeleninový vývar alebo vodu. Priveďte do varu a nechajte variť asi 10 minút.
- Keď šošovica zmäkne pridajte kokosové mlieko a varte ďalších 5 minút alebo kým nedosiahnete požadovanú hustotu dahlu.
- Dochuťte čiernym korením a soľou. Ochutnajte a podľa potreby korenie upravte.
- Podávajte teplý s ryžou basmati, zemiakmi alebo naanom (plochým chlebom) a ozdobte čerstvými bylinkami.
S čím servírovať dhal?
- S chlebom: S chrumkavým bochníkom alebo plochým chlebom, napríklad naanom. Vynikajúce sú aj chleby Roti.
- Obilniny: Podávame s ryžou basmati, divokou ryžou (pre vytvorenie kompletného bielkovinového profilu) alebo hnedou ryžou. Hodí sa aj quinoa.
- Zemiaky: Vhodná je zemiaková kaša alebo pečené zemiaky.
- Šalát: Pre ľahšiu prílohu podávajte s listovým zeleným šalátom.
- Nemliečny jogurt.
- Nadrobno nasekaná petržlenová vňať alebo koriander.
TIP na záver: Nakoľko je dahl pomerne aromatické jedlo, dochucujte najprv postupne a mierne. Časom zistíte, aká miera korenenia vám vyhovuje a naučíte sa pripravovať dahl presne podľa vašej chuti.