Rizoto v talianskom štýle, ktoré sa varí pomaly, tá chuť stojí to za to. Veľmi dobre dopĺňa grilované mäso a jedlá z kuracieho mäsa.
Suroviny
- 6 šálok kuracieho vývaru
- 3 lyžice olivového oleja
- 900 g šampiňónov (nakrájaných na tenké plátky)
- 2 stredne veľké šalotky
- 1 a ½ šálky ryže Arborio
- ½ šálky suchého bieleho vína
- 4 lyžice masla
- 3 lyžice jemne nasekanej pažítky
- ⅓ šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
- morská soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup
- V hrnci na miernom ohni zohrejte vývar.
- Medzitým zohrejte 2 lyžice olivového oleja vo veľkom hrnci na stredne silnom ohni. Pridajte šampiňóny, varte a miešajte, kým nezmäknú, približne 3 minúty. Huby a šťavu z nich vyberte do misky, dajte bokom.
- Do hrnca pridajte zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja. Vmiešajte šalotku a varte 1 minútu. Pridajte ryžu, varte a miešajte, kým ryža nie je pokrytá olejom a nemá bledú, zlatistú farbu, približne 2 minúty.
- Prilejte víno a neustále miešajte, kým sa víno úplne nevstrebe. K ryži pridajte 1/2 šálky teplého vývaru a miešajte, kým sa vývar nevstrebe. Pokračujte v pridávaní vývaru po 1/2 šálky za stáleho miešania, kým sa tekutina nevstrebe a ryža nie je mäkká, ale pevná na skus, približne 15 až 20 minút.
- Odstavte z ohňa. Vmiešajte pripravené huby so šťavou, maslo, pažítku a parmezán.
- Dochuťte soľou a korením a ihneď podávajte.