Hlavné jedláReceptyVegan/Vegetarian

Recept na hrebienkované zemiaky

Ak je zapotrebí mať tieto zemiaky jemné, krémové a chutné, kľúčom k úspechu je najprv zohriať mlieko.

Ingrediencie

  • 1,5 kg zemiakov nakrájaných na tenké plátky
  • 0,5 cibule nakrájanej na tenké plátky
  • 9 lyžíc hladkej múky, rozdelených
  • 6 lyžíc masla, nakrájaného na kocky a rozdeleného
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 3 šálky plnotučného mlieka alebo podľa potreby

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 °C. Vymastite pekáč s rozmermi 22,5 x 32,5 cm.
  2. Na dno pripraveného pekáča rozložte asi 1/3 plátkov zemiakov. Navrch položte približne 1/3 plátkov cibule. Zemiaky a cibuľu posypte 3 lyžicami múky. Na múku rozložte 2 lyžice masla. Celú vrstvu ochuťte soľou a korením. Vrstvenie zopakujte ešte dvakrát.
  3. Mlieko zohrejte v hrnci, kým nie je teplé. Zmes v pekáči zalejte dostatočným množstvom teplého mlieka tak, aby bol vrch tekutiny na úrovni poslednej vrstvy zemiakov.
  4. Pečte vo vyhriatej rúre, kým zemiaky nezmäknú, 45 až 60 minút.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang