Ak je zapotrebí mať tieto zemiaky jemné, krémové a chutné, kľúčom k úspechu je najprv zohriať mlieko.
Ingrediencie
- 1,5 kg zemiakov nakrájaných na tenké plátky
- 0,5 cibule nakrájanej na tenké plátky
- 9 lyžíc hladkej múky, rozdelených
- 6 lyžíc masla, nakrájaného na kocky a rozdeleného
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 3 šálky plnotučného mlieka alebo podľa potreby
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C. Vymastite pekáč s rozmermi 22,5 x 32,5 cm.
- Na dno pripraveného pekáča rozložte asi 1/3 plátkov zemiakov. Navrch položte približne 1/3 plátkov cibule. Zemiaky a cibuľu posypte 3 lyžicami múky. Na múku rozložte 2 lyžice masla. Celú vrstvu ochuťte soľou a korením. Vrstvenie zopakujte ešte dvakrát.
- Mlieko zohrejte v hrnci, kým nie je teplé. Zmes v pekáči zalejte dostatočným množstvom teplého mlieka tak, aby bol vrch tekutiny na úrovni poslednej vrstvy zemiakov.
- Pečte vo vyhriatej rúre, kým zemiaky nezmäknú, 45 až 60 minút.