Hlavné jedláRecepty

Recept na hráškový šalát

Pripravte si tento šalát vhodný na pohostenie či ako prílohu k hlavnému jedlu len za 20 minút.

Suroviny

  • 500 g mrazeného hrášku
  • 6 plátkov slaniny
  • 1/2 malej červenej cibule
  • 1/2 malého zväzku čerstvej petržlenovej vňate
  • 60 g ostrého syra čedar (približne 1/2 šálky rozdrobeného)
  • 1/4 šálky kyslej smotany
  • 1/4 šálky majonézy
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 1 lyžička worcestrovej omáčky
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup

  1. Nechajte mrazený hrášok odstáť pri izbovej teplote, kým sa nerozmrazí, približne 3 hodiny.
  2. Na veľkú panvicu dajte v jednej vrstve 6 plátkov slaniny. Smažte na strednom ohni, v polovici obráťte, kým nezhnednú a nie sú chrumkavé, asi 8 minút.
  3. Keď je slanina hotová, preložte ju na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby sa osušila, a potom ju rozdrvte na malé kúsky. Cibuľu nechajte odkvapkať a olej zlejte.
  4. Medzitým nakrájajte na tenké plátky 1/2 malej červenej cibule. Vložte ju do malej misky, zalejte studenou vodou a odložte na 10 minút, aby cibuľa nebola taká silná.
  5. Z 1/2 malého zväzku čerstvej petržlenovej vňate nazbierajte a nadrobno nasekajte lístky, kým nezískate 1/4 šálky.
  6. Na hrubom strúhadle nastrúhajte syr čedar.
  7. Do veľkej misky dajte 1/4 šálky kyslej smotany, 1/4 šálky majonézy, 1 lyžicu jablčného octu, 1 lyžičku worcesterskej omáčky, 1/4 lyžičky kuchynskej soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia a vymiešajte.
  8. Pridajte hrášok, cibuľu, petržlenovú vňať, syr a premiešajte.
  9. Uložte do chladničky aspoň na 4 hodiny, aby sa chute spojili.
  10. Vmiešajte slaninu a pred podávaním nechajte 10 minút odstáť pri izbovej teplote.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang