Hlavné jedláRecepty

Hovädzie wellington s ustricovou paštétou – recept

Slávnostné jedlo, ktorému sa hovorí aj sviečková wellington. Je to hovädzie mäso pečené v lístkovom ceste, klasicky s hubovou plnkou. V našom recepte sú huby nahradené ustricami.

Ingrediencie

  • 750 g až 1 kg hovädzej sviečkovice
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Rastlinný olej
  • 15 g masla
  • 60 g olúpanej šalotky nakrájanej nadrobno
  • 1 strúčik cesnaku, jemne nasekaný
  • 120 g šampiňónov, nadrobno nakrájaných
  • 350 g ustríc, zbavených šťavy
  • 15 ml suchého sherry
  • 2 lyžice čerstvej strúhanky
  • 1 lístkové cesto
  • Múka na posypanie
  • 1 vajce rozšľahané s 1 lyžičkou vody

Postup

  1. Rúru predhrejte na 220 °C. Mäso potrite soľou a korením a zľahka olejom. Na veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte lyžicu oleja a maslo.
  2. Sviečkovicu vložte do panvice a zľahka opečte zo všetkých strán. Mäso vyberte z panvice a odložte bokom.
  3. Ak je to potrebné, pridajte do panvice viac oleja, potom pridajte šalotku a cesnak a restujte 2-3 minúty. Pridajte huby a restujte ešte 2-3 minúty. Pridajte ustrice a sherry a varte, kým ustrice nie sú nepriehľadné.
  4. Odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť. Zlejte všetku tekutinu a v miske kuchynského robota zmes zmiešajte so strúhankou. Spracujte, kým sa dobre nezmieša a nie je takmer hladká. Cedidlo vysteľte niekoľkými vrstvami plátna a lyžicou doň vložte paštétu.
  5. Nechajte odkvapkať 10-15 minút. Ak sa vám paštéta zdá príliš mokrá, zdvihnite okraj plátna, stočte ho a vyžmýkajte prebytočnú tekutinu.
  6. Lístkové cesto rozvaľkajte na jemne pomúčenej ploche tak, aby ste vytvorili obdĺžnik s hrúbkou menej ako 1 cm. Do stredu cesta dáme lyžičkou trochu paštéty a rozotrieme ju.
  7. Na paštétu položíme mäso a zvyšnou paštétou pokryjeme vrch a boky mäsa. Obtočte cesto okolo mäsa a okraje poprekrývajte, aby vznikol šev.
  8. Okraje navlhčite vodou a zľahka zovrite, aby sa uzavreli. Vrchnú vrstvu pečiva na oboch koncoch odstrihnite, konce preložte cez boky mäsa a uzavrite.
  9. Opatrne obráťte mäso zabalené v cestíčku a položte ho švom nadol na mierne vymastený plech. Cesto potrieme rozšľahaným vajcom.
  10. Pečte sviečkovicu 15-20 minút, alebo kým pečivo nie je zlatohnedé. Pred krájaním ho vyberte z rúry a nechajte 10 minút odstáť.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang