Empanadas sú chrumkavé plnené taštičky. Tradične sa ako náplň používa mäso ale môžete zvoliť aj inú plnku.
Suroviny
Na taštičky
- 2 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 100 g masla
- 1 veľké vajce
- 1/3 šálky ľadovej vody
- 1 vajce (rozšľahané na potretie)
Na náplň
- 1 veľký zemiak
- 2 lyžice olivového oleja
- 350 g mletého hovädzieho mäsa
- 1/2 stredne veľkej cibule
- 1 malá mrkva
- 1 zeler
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky čili prášku
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 3/4 šálky hovädzieho vývaru
- 1/2 šálky hrášku
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky korenia
Postup
- Vypracujte cesto. V kuchynskom robote rozmixujte múku a soľ. Pridajte nakrájané maslo, 1 veľké vajce a ľadovú vodu a mixujte, kým zmes nebude pripomínať hrubé omrvinky.
- Z cesta vytvarujte guľu. Cesto pevne zakryte fóliou a vložte do chladničky aspoň na 30 minút.
- Pripravte si náplň. Stredne veľký hrniec naplňte do ¾ vodou a priveďte do varu. Do hrnca pridajte zemiaky nakrájané na kocky a varte ich asi 3 minúty, kým nezmäknú.
- Medzitým vo veľkej panvici nastavenej na strednú teplotu zohrejte olivový olej, kým sa nezačne trblietať. Pridajte mleté hovädzie mäso spolu s nakrájanou cibuľou, zelerom a mrkvou. Varte, kým hovädzie mäso nezhnedne a zelenina nezmäkne, približne 8 minút.
- Keď sú zemiaky uvarené, sceďte ich a pridajte k zmesi mletého hovädzieho mäsa.
- Pridajte cesnak, chilli, rascu, škoricu a hovädzí vývar a varte ešte 1 minútu, kým sa korenie rozvonia.
- Pridajte hrášok a varte na miernom ohni, kým sa všetko úplne nespojí a kým sa nevstrebe väčšina tekutiny. Dochuťte soľou a korením.
- Predhrejte rúru na 190 ° C.
- Vyberte cesto z chladničky a rozdeľte ho na 10 rovnakých častí.
- Každý kúsok cesta rozvaľkajte na jemne pomúčenej doske na veľmi tenký plát, kým nevznikne kruh.
- Postupne pridávajte na jednu stranu cesta vrchovatý ⅓ hrnček náplne.
- Cesto preložte na polovicu cez náplň. Vidličkou pevne stlačte okraje k sebe. Tento postup zopakujte so zvyšným cestom a náplňou a ukladajte na papierom vyložený plech.
- V malej miske zmiešajte rozšľahané vajce s 1 lyžicou vody.
- Vrchnú časť každej empanady potrite vajíčkom.
- Pečte 35 minút alebo dozlatista.
TIP: Ak máte radi jedlá, pri ktorých je voňavá náplň zabalená v chrumkavom ceste, určite si pozrite náš recept na prekladanú pizzu.