Toto jedlo predstavuje lahodný dôkaz, že zdravá strava nemusí byť len monotónna. Najjemnejšia sviečkovica chutí výborne a obsahuje veľa bielkovín. Spolu s domácimi hranolkami a hráškovým pestom predstavuje celok výživné jedlo z jednoduchých surovín. Hráškové pesto zjemnené matchou je nielen bohaté na antioxidanty a vitamíny, ale aj ozvláštňuje jeho chuť.
Prísady
- 200 g hovädzej sviečkovice
- hrsť zemiakov
- hrsť mrazeného hrášku
- 1 čajová lyžička prášku matcha
- olivový olej
- čerstvá saturejka
- čerstvá mäta
- strúčik cesnaku
- polovica cibule
- 1 polievková lyžica škrobu
- cayenské korenie
- soľ a korenie
Výživové hodnoty:
- Energia: cca. 408 kcal, bielkoviny: 48 g, tuk: 7 g, uhľohydráty: 41 g
Postup
Najskôr ošúpeme zemiaky, umyjeme a nakrájame ich na tenšie hranolky. Následne ich osušíme v utierke a vysypeme ich na olivovým olejom vymastený plech. Ochutíme cayenským korením a pečieme po dobu 15 minút na 200 stupňoch. Potom znížime teplotu na 120 stupňov, aby hranolky boli hotové súčasne s mäsom.
Osolenú filetu s polovicou cibule, strúčikom cesnaku a saturejkou sprudka opečieme na oleji. Steak i zeleninu vyberieme z panvice, uložíme a zabalíme do alobalu. Sviečkovicu pridáme k zemiakovým hranolkám a pečieme cca. 12 minút pri 120 stupňoch.
Zatiaľ čo sa pečú hranolky s mäsom, pripravíme hráškové pesto. Hrášok 10 minút varíme vo vriacej vode a následne ho zmixujeme spolu s čerstvou mätou a práškom matcha. Na záver už len dochutíme soľou a korením.
Servírovanie:
Na hranolčeky naložíme svietiace zelené pesto, na ktoré umiestnime na plátky nakrájané filety. Celé jedlo možno ešte zjemniť cayenským korením.