Hlavné jedlá

Hovädzia sviečková na hráškovom peste – recept

Toto jedlo predstavuje lahodný dôkaz, že zdravá strava nemusí byť len monotónna. Najjemnejšia sviečkovica chutí výborne a obsahuje veľa bielkovín. Spolu s domácimi hranolkami a hráškovým pestom predstavuje celok výživné jedlo z jednoduchých surovín. Hráškové pesto zjemnené matchou je nielen bohaté na antioxidanty a vitamíny, ale aj ozvláštňuje jeho chuť.

Prísady

  • 200 g hovädzej sviečkovice
  • hrsť zemiakov
  • hrsť mrazeného hrášku
  • 1 čajová lyžička prášku matcha
  • olivový olej
  • čerstvá saturejka
  • čerstvá mäta
  • strúčik cesnaku
  • polovica cibule
  • 1 polievková lyžica škrobu
  • cayenské korenie
  • soľ a korenie

Výživové hodnoty:

  • Energia: cca. 408 kcal, bielkoviny: 48 g, tuk: 7 g, uhľohydráty: 41 g

Postup

Najskôr ošúpeme zemiaky, umyjeme a nakrájame ich na tenšie hranolky. Následne ich osušíme v utierke a vysypeme ich na olivovým olejom vymastený plech. Ochutíme cayenským korením a pečieme po dobu 15 minút na 200 stupňoch. Potom znížime teplotu na 120 stupňov, aby hranolky boli hotové súčasne s mäsom. 

Osolenú filetu s polovicou cibule, strúčikom cesnaku a saturejkou sprudka opečieme na oleji. Steak i zeleninu vyberieme z panvice, uložíme a zabalíme do alobalu. Sviečkovicu pridáme k zemiakovým hranolkám a pečieme cca. 12 minút pri 120 stupňoch.

Zatiaľ čo sa pečú hranolky s mäsom, pripravíme hráškové pesto. Hrášok 10 minút varíme vo vriacej vode a následne ho zmixujeme spolu s čerstvou mätou a práškom matcha. Na záver už len dochutíme soľou a korením.

Servírovanie:

Na hranolčeky naložíme svietiace zelené pesto, na ktoré umiestnime na plátky nakrájané filety. Celé jedlo možno ešte zjemniť cayenským korením.

Kategorie:

Hlavné jedlá

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang