Táto polievka z hovädzieho mäsa a jačmeňa, plná húb je skvelou večerou.
Ingrediencie
- 2 lyžice a 1 lyžička repkového oleja
- 600-680 g hovädzej holene s kosťou, zbavenej prebytočného tuku
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 mrkva nakrájaná na kocky
- 1/2 cibule nakrájanej na kocky
- 1 stonok zeleru, nakrájaný na kocky
- 1,5 litra vody
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
- 60 g prepláchnutého jačmeňa
- 200 g nakrájaných konzervovaných paradajok
- 15 g nesoleného masla
- 350 g stredne veľkých šampiňónov, očistených, orezaných a nakrájaných na štvrtiny
- 3 lyžice najemno posekanej petržlenovej vňate
Postup
- Rozpáľte veľký hrniec alebo kastról na stredne silnom ohni a pridajte dve polievkové lyžice oleja. Mäso hojne osolíme a okoreníme.
- Mäso opečte zo všetkých strán, kým dobre nezhnedne, potrvá to približne 15 minút. Mäso odložte a panvicu vytrite kuchynskou utierkou.
- Znížte teplotu na strednú a pridajte do panvice olej. Na panvicu pridajte mrkvu, cibuľu a zeler a restujte, kým nezmäknú, približne desať minút.
- Vráťte mäso do panvice spolu s vodou. Priveďte do varu, upravte teplotu, aby sa udržiaval mierny var, prikryte a varte 1 1/2 hodiny alebo kým mäso nezmäkne.
- Pridajte tymián, jačmeň, paradajky a prikryté varte ešte 45 minút.
- Medzitým v stredne veľkej panvici rozohrejte maslo na stredne silnom ohni, pridajte huby a smažte ich do zlatista, približne desať minút.
- Huby podľa chuti osolíme a okoreníme, pridáme ich do polievky a varíme ešte 15 minút.
- Vyberte mäso z polievky, odrežte ho od kosti a nakrájajte na kocky. Naberačkou alebo veľkou lyžicou odoberte z povrchu polievky všetok tuk. Mäso vráťte do polievky spolu s petržlenovou vňaťou.
- Polievku dochuťte soľou a korením podľa chuti. Podávajte v teplých miskách.