Hlavné jedláRecepty

Recept na hovädzí Stroganov

Hovädzie mäso Stroganov je klasické jedlo, ktoré sa pripravuje už po celé generácie. Hovädzí Stroganov je skvelým jedlom, ktoré môžete podávať, keď sa chystáte zabávať alebo na veľkú spoločenskú večeru. Je chutný, sýty a často sa dá pripraviť vopred, takže je to jedlo bez zbytočného stresu. V závislosti od vašich preferencií ho môžete podávať s rôznymi prílohami, ako sú varené zemiaky, ryža alebo zemiaková kaša.

História jedla siaha do 19. storočia do Ruska, kde sa podávalo bohatej rodine Stroganovcov v meste Moskva. Predpokladá sa, že bol vytvorený na uspokojenie chutí syna rodiny, grófa Pavla Stroganova. Pôvodná verzia jedla sa pripravovala z hovädzieho mäsa, húb a cibule varených v kyslej smotane a podávaných na maslových rezancoch.

V priebehu rokov sa pokrm vyvinul tak, aby obsahoval viac ingrediencií, a v súčasnosti ho možno nájsť s rôznymi druhmi mäsa, ako je kuracie, bravčové a morské plody. Chute sa môžu líšiť v závislosti od osobnej chuti a regionálnych vplyvov. Medzi obľúbené prísady používané v moderných receptoch patrí horčica, paradajkový pretlak, rôzne bylinky a koreniny a kyslá smotana alebo grécky jogurt.

Ingrediencie

  • 30 g sušených hríbov
  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 400 g šampiňónov, rozpolených
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžička papriky
  • 350 g hovädzieho mäsa nakrájaného na plátky
  • 150 g kyslej smotany
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate na ozdobu

Postup

  1. Sušené huby vložte do džbánu a zalejte 325 ml vriacej vody. Odstavte na 10 minút, aby sa namočili.
  2. Medzitým na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a 5 minút ju smažte, kým nezmäkne. Pridajte huby a na silnom ohni ich opekajte do zlatista. Pridajte horčicu a papriku a varte 1 minútu.
  3. Vyberte huby z vody a pridajte ich do panvice spolu s hovädzím mäsom. Vodu z namáčania húb prelejte cez sito do panvice. Priveďte do varu a varte 10 minút.
  4. Pridajte kyslú smotanu, ochuťte čiernym korením a jemne zohrejte. Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte so zemiakmi alebo s ryžou.
Hovädzí Stroganov sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Vyskúšajte ho aj Vy.

Každý by si mal dať záležať na potravinách, ktoré si kupuje. Ako si vyberať potraviny tak, aby boli kvalitné, zdravé a čo najvýživnejšie? Niekoľko tipov a rád, ako nakupovať obľúbené potraviny, ale lepšie a zdravšie. Tieto zdravšie varianty potravín sa môžu pozitívne odraziť na fyzickom a psychickom zdraví. 

Keďže život je čoraz rušnejší a hektickejší, ľahko sa stane, že sa čas obeda dostane do stereotypu. Jesť zdravý a pestrý obed nemusí byť luxusom, ale môže sa stať každodennou záležitosťou.

Nedeľný obed býva často slávnostnejší ako bežné obedy cez týždeň. Pri príprave obeda na nedeľu je možné inšpirovať sa nasledujúcimi jedlami, ktoré sú zdravé a výživné.

Hovädzie maso – hodnoty

Hydina, hovädzie a bravčové mäso je stále najpopulárnejším zdrojom bielkovín. Obsahujú ich totiž najviac a zároveň, až na výnimky, neobsahujú žiadne sacharidy.

Vitamíny skupiny B sú skupinou základných vitamínov rozpustných vo vode, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v metabolizme, produkcii energie a fungovaní nervového systému. Vitamín B sa tiež podieľa na tvorbe červených krviniek, ktoré pomáhajú prenášať kyslík v celom tele.

Vitamín B je dôležitý na udržanie zdravej pokožky, vlasov, očí a pečene. Podieľa sa aj na syntéze DNA a môže pomôcť predchádzať vrodeným chybám. Medzi dobré zdroje vitamínu B3 patrí hovädzie mäso. Pre tých, ktorí nemajú dostatok vitamínu zo stravy, sú k dispozícii aj doplnky stravy.

Medzi najväčšie potravinové mýty patrí napríklad aj to, že červené mäso má vysoký obsah tukov, cholesterolu a purínov spôsobujúcich dnu. Avšak podľa odborníkov pri porovnávaní nutričných hodnôt to neplatí o chudom hovädzom mäse.

Avšak hovädzie mäso patrí medzi kyselinotvorné potraviny, a preto si treba dávať pozor na prekyslenie žalúdka, ktoré sprevádza mnoho nepríjemných prejavov. Medzi príznaky patrí silné pálenie záhy, bolesť na hrudníku, ťažkosti s prehĺtaním, pretrvávajúci kašeľ a bolesť hrdla.

Základnou liečbou prekyslenia je zmena životného štýlu. Jedálniček doplniť o potraviny na odkyslenie organizmu a nebáť sa siahnuť po receptoch zo zásaditých potravín.

Strava by mala byť dostatočne pestrá, plná minerálov a vitamínov, bez prejedania sa a nezanedbávať pitný režim.

Hovädzie mäso – národné kuchyne

Často sa stáva, že ľudia sú zahltení americkou kultúrou a pritom napríklad aj turecká kuchyňa je rozmanitá a chutná. Je ovplyvnená bohatou históriou a rôznymi kultúrnymi a geografickými faktormi.

Turecká kuchyňa sa preto vyznačuje širokou škálou ingrediencií a jedál, ktoré odrážajú rozmanité kultúrne a regionálne vplyvy krajiny. V tureckej kuchyni patrí práve medzi najčastejšie používané ingrediencie hovädzie mäso.

Chorvátska kuchyňa je taktiež veľmi chutná a je kombináciou tradičných stredomorských chutí, miestnych špecialít a regionálnych surovín. V Chorvátsku je veľa tradičných jedál, ktoré si turisti môžu vychutnať. Medzi obľúbené jedlá z hovädzieho mäsa, na ktoré v Chorvátsku každý natrafí sú napríklad pasticada či pašticada s njokima.

Základom slovinskej kuchyne sú predjedlá, polievky a hlavné jedlá, ktoré sa zvyčajne skladajú z rôznych druhov mäsa, zvyčajne hovädzieho, bravčového alebo jahňacieho, a často sa podávajú so zemiakmi, cestovinami alebo polentou. Časté sú aj morské plody a Slovinsko ponúka aj množstvo dezertov a zákuskov.

Hovädzie mäso stroganov s opekanými zemiakmi – recept

Vyskúšajte si pripraviť chutné hovädzie stroganov s opekanými zemiakmi.

Ingrediencie na hovädzie stroganov

  • 600 g hovädzieho mäsa – sviečkovica alebo roštenka
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 6 lyžíc smotany
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 väčšia cibuľa
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • petržlenová vňať alebo kôpor

Postup na hovädzie stroganov

  1. Mäso, ktoré sme najskôr pokrájali na hrubé plátky okolo 2 cm, následne naklepali, nakrájali na úzke pásiky, osolíme, okoreníme a poprášime hladkou múkou.
  2. Takto pripravené mäso sprudka opečieme na panvici.
  3. Ak je mäso opečené, tak ho zalejeme vývarom, pridáme taktiež paradajkový pretlak a smotanu, cibuľu, ktorú sme najskôr opražili, privedieme do varu a odstavíme.
  4. Mäso podávame s opekanými zemiakmi.
Či už ide o starý obľúbený rodinný pokrm, alebo o nový objav, toto jedlo určite poteší každé chuťové bunky.

Hovädzí stroganov – recept

Pripravte si klasický hovädzí stroganov so steakom a hubami. Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s cestovinami alebo ryžou.

Ingrediencie na hovädzí stroganov

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa nakrájaná na plátky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica masla
  • 250 g šampiňónov
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 500 g steaku zo sviečkovej, nakrájaného na plátky
  • 150 g crème fraîche
  • 1 lyžička anglickej horčice
  • 100 ml hovädzieho vývaru
  • väčšia hrsť petržlenovej vňate, nasekanej

Postup na hovädzí stroganov

  1. Na panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja, pridajte 1 cibuľu nakrájanú na plátky a na miernom ohni varte, kým úplne nezmäkne, približne 15 minút. Ak sa začne pripaľovať, pridajte trochu vody.
  2. Pretlačte k cibuli 1 strúčik cesnaku a varte ešte 2-3 minúty, potom pridajte 1 lyžicu masla.
  3. Keď maslo trochu spení, pridajte 250 g nakrájaných húb a varte asi 5 minút, kým úplne nezmäknú.
  4. Všetko dobre okoreňte a potom vyklopte na tanier.
  5. Do misky vysypte 1 lyžicu hladkej múky s veľkou štipkou soli a korenia a potom do ochutenej múky vhoďte 500 g nakrájaného steaku.
  6. Kúsky steaku pridajte na panvicu, pokvapkajte trochou oleja, ak je panvica suchá, a smažte 3-4 minúty, kým sa dobre nezafarbia.
  7. Do panvice vráťte cibuľu a šampiňóny. Vyšľahajte 150 g crème fraîche, 1 lyžičku anglickej horčice a 100 ml hovädzieho vývaru a vmiešajte do panvice.
  8. Varte na miernom ohni približne 5 minút.
  9. Posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s cestovinami alebo ryžou.

Hovädzí Stroganov je veľmi univerzálne jedlo, ktoré sa dá ľahko prispôsobiť rôznym chutiam. Je to skvelý základ na prípravu rôznych receptov.

Hovädzí Stroganov sa ľahko pripravuje a môže byť na stole za krátky čas. Je ideálny na rýchle večerné jedlo alebo na špeciálnu príležitosť. Bez ohľadu na to, ako ho pripravíte, určite sa stane hitom vašej rodiny a priateľov.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang