Máte radi čerstvý domáci chlebík? Ak radi experimentujete s kváskovaním a kysnutým cestom, môžete si vyskúšať pripraviť aj tento holandský recept, ktorý sa stal veľmi obľúbený na západnom pobreží USA. Holandský tigrí chlieb je svätý grál všetkých milovníkov chrumkavej kôrky!
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky (T650)
- 2 čajové lyžice soli
- 1 lyžica kvásku
- 2 polievkové lyžice sezamového oleja (môžete vyskúšať aj iný pre zmenu chuti)
- 100 ml mlieka
- 200 ml teplej vody
Na tigriu kôrku:
- 1/2 lyžice kvásku
- 1 ½ čajovej lyžičky oleja
- 60 g ryžovej múky
- teplá voda
Postup:
Do misy nasypte 160g múky, 160 ml vody a lyžicu kvásku. Nechajte kvasiť 9-12 hodín na teplom mieste (alebo 24 hodín v chladničke), pokým kvások „nespracuje“ celý štartér.
Pridajte všetky ostatné ingrediencie a zmiešajte. Nasaďte na kuchynský robot Bella Rossa hnetací hák a nechajte cesto hniesť, pokým sa nebude odlepovať od stien nádoby. Po vymiesení by malo byť pružné a hladké. Cesto vložte do múkou vysypanej misy, prekryte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť (2-3 hodiny).
Opatrne cesto vyklopte a vytvarujte z neho guľu. Uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Ak chcete pripraviť žemle, rozdeľte cesto na menšie kúsky (6-10), vytvarujte ich a poukladajte na plech. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť ďalšie 2-3 hodiny.
Zmiešajte všetky ingrediencie na tigriu kôrku a pridajte toľko teplej vody, aby mala zmes konzistenciu redšieho lepidla (kvapká z naberačky). Prikryte a počkajte, kým začne zmes bublinkovať.
Predhrejte rúru na 220 °C, a na dno vložte pekáč naplnený vodou. Potrite chlieb súvislou vrstvou zmesi, dajte si pozor, aby vám nekvapla na plech.
Pečte 25-30 minút a rúru prvých 10 minút neotvárajte. Keď je kôrka zlatistá a popraskaná, a bochník pri poklepaní znie duto, je hotovo. Bochník nechajte vychladnúť na mriežke.