Hlavné jedlá

Hlavné jedlo býva kľúčovým jedlom dňa, zvyčajne obed alebo večera. Hlavnému jedlu môže predchádzať predjedlo, po ktorom nasleduje polievka a potom dezert.

Obľúbenými hlavnými jedlami sú rôzne omáčky s knedľou alebo klasické halušky s údenou klobásou a kapustou alebo bryndzou. Existuje aj mnoho druhov mäsa s prílohami. Ak držíte diétu, ako hlavné jedlo je možné pripraviť aj šalát, napríklad s kuracím mäsom, dresingom a krutónmi, ála Caesar.

Hlavným jedlom môže byť aj bezmäsité jedlo, napríklad rôzne zapekané syry, cestoviny so syrovými alebo smotanovými omáčkami alebo aj rôzne strukovinové šaláty.

Pri každom hlavnom jedle je dôležité aj pitie, ktoré možno podporiť rôznymi džúsmi, limonádami alebo aj obyčajnou vodou.

Další kategorie

Hovädzie kúsky s ananásom a omáčkou z petržlenovej vňate

Hovädzie mäso je jedným z najobľúbenejších a najpreferovanejších druhov mäsa na celom...

Grilované jahňacie stehno na grécky spôsob

Grilované jahňacie stehno na masle je dokonalá letná hostina. Jahňacie stehno bez kosti...

Cigánska pochúťka – recept

Ak hľadáte upokojujúce jedlo, nič sa nevyrovná klasickému pokrmu z mäsa a zemiakov. Táto...

Chrumkavé zemiakové Rösti – recept

Zemiakové placky sú jedným z najobľúbenejších pokrmov v mnohých krajinách na celom svete....

Chrumkavý kuskus šalát so zeleninou – recept

Kuskus, teda tvrdozrnná pšenica spracovaná do malých guličiek, sa dá pripraviť na rôzne...

Recept na hovädzí Stroganov

Hovädzie mäso Stroganov je klasické jedlo, ktoré sa pripravuje už po celé generácie....

Recept na grécky šalát

Ak hľadáte jednoduchý, osviežujúci a spoľahlivý pokrm, ťažko nájdete lepší ako...

Recept na hovädzie mäso zapečené s čedarom

Hovädzí steak je obľúbený pokrm, ktorý je známy už po stáročia a mnohí si na ňom...

Kelové fašírky – recept

Kelové fašírky sú chutným a výživným spôsobom, ako si vychutnať túto zelenú listovú...

Jeseter na ražni – recept

Jeseter na ražni je kulinársky zážitok, ktorý sa v rôznych kultúrach po celom svete...

Jarné slané torty

Jarné slané torty sú nádherné kulinárske výtvory, ktoré vystihujú podstatu tohto ročného...

Delená strava – ukážkový jedálniček

Delená strava je spôsob stravovania, ktorý spočíva v rozdelení denného príjmu kalórií na...

Recept na farmárske pošírované vajcia s omáčkou Béarnaise

Farmárske vajíčka s omáčkou Béarnaise sú úžasnou obmenou klasických raňajok. Tento pokrm...

Cuketový prívarok s pošírovaným vajíčkom – recept

Cuketový prívarok s pošírovaným vajíčkom je kulinárske majstrovské dielo, ktoré spája...

Baraní guláš s klobáskou – recept

Baraní guláš s klobásou je vynikajúce jedlo, ktoré spája bohatú chuť jemného baranieho...

Grécka musaka na vegetariánsky spôsob – recept

Tradičné grécke jedlo vo vegetariánskej podobe určite uspokojí aj mäsožravcov, pretože je...

Domáca tlačenka – recept

Tlačenka je tradičný výrobok zo zabíjačky, ktorý je obľúbený nielen na Slovensku ale po...

Recept na gratinované zemiaky

Krémová syrová omáčka a jemné zemiaky v tomto klasickom francúzskom jedle spolu vytvárajú...

Cantuccini s brusnicami – recept

Chrumkavé talianske sušienky cantuccini sú obľúbené ako drobné sladké potešenie ku káve....

Cestíčko na obaľovanie – recept

Obaľovanie v cestíčku je obľúbenou metódou prípravy jedál v rôznych prostrediach, od...

Tipy na cestovinové recepty – ryžové aj cukinové “špagety”

Nájdite perfektný recept na cestoviny - jedlo vhodné ako rýchla večera uprostred týždňa,...

Recept na francúzsku omeletu

Francúzsko je známe svojím bohatým kulinárskym dedičstvom a jedným z jedál, ktoré sa stali...

holandska-omacka-2

Holandská omáčka – recept

Holandská omáčka je klasická krémová omáčka, ktorá je ideálna na raňajky alebo neskorú...

Recept na domáce lasagne

Lasagne sú neuveriteľne všestranné jedlo, ktoré sa dá pripraviť zo širokej škály prísad....

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang