Predstavte si ingrediencie, ktoré vám chutia v hamburgeri, ako chutnú hustú polievku a pusťte sa do toho s naším receptom.
Ingrediencie
- 1,25 kg mletého hovädzieho mäsa
- 3 strúčiky cesnaku, mleté
- 2 stonky zeleru, nakrájané na kocky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 3 šálky hovädzieho vývaru alebo bujónu, v prípade potreby aj viac
- 1 plechovka celých paradajok
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate
- 1/2 lyžičky mletého oregana
- 1/2 lyžičky soli alebo viac podľa chuti
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia alebo viac podľa chuti
- 1/4 lyžičky kajenského korenia alebo viac podľa chuti
- 5 červených zemiakov nakrájaných na kúsky
- 4 mrkvy, ošúpané a nakrájané
- 1 zelená paprika, zbavená semien a nakrájaná na kocky
- 1 červená paprika, zbavená semien a nakrájaná na kocky
- 1 žltá paprika, zbavená semien a nakrájaná na kocky
- Chrumkavý chlieb na podávanie
Postup
- Vo veľkom hrnci na stredne silnom ohni opečte mäso s cesnakom, zelerom a cibuľou. Odstavte hrniec z ohňa a nechajte odkvapkať čo najviac tuku. (Po vychladnutí tuk zlikvidujte.)
- Vráťte hrniec na oheň a pridajte hovädzí vývar, paradajky, paradajkový pretlak, petržlenovú vňať, oregano, soľ, čierne korenie, kajenské korenie, zemiaky, mrkvu a zelenú, červenú a žltú papriku.
- Premiešajte a priveďte do varu. Znížte teplotu, prikryte hrniec a varte, kým zemiaky nezmäknú, ale nebudú príliš kašovité, ďalších 15 až 20 minút.
- Polievka by mala byť trochu hustá, ale ak chcete, aby bola viac „polievková“, pridajte ešte 1 až 2 šálky vývaru alebo horúcej vody a prehrejte.
- Ochutnajte a upravte korenie, v prípade potreby pridajte viac soli, čierneho korenia alebo kajenského korenia.
- Podávajte s chrumkavým chlebom.