Recepty

Recept na grilovaný letný steakový kebab

V tomto jednoduchom a farebnom špíze sa grilujú pikantné marinované kocky steaku s cuketovými stuhami a cherry paradajkami.

Ingrediencie

  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1/4 šálky sójovej omáčky
  • 1/4 šálky Worcesterskej omáčky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1/2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia (nepovinné)
  • 2 lyžice olivového oleja, rozdeleného, plus viac na gril
  • 250 g (2,5 cm hrubé) steaky z hovädzej sviečkovice
  • 12 špízov
  • 2 stredne veľké cukety
  • 0,5 l cherry alebo hroznových paradajok
  • 1/4 lyžičky soli
  • čerstvo mleté čierne korenie

Množstvo: 12 špízov

Počet porcií: 4

Postup

  1. Nakrájajte nadrobno 5 strúčikov cesnaku (asi 4 lyžičky) a vložte ich do stredne veľkej misy.
  2. Pridajte 1/4 šálky sójovej omáčky, 1/4 šálky worcestrovej omáčky, 2 lyžice kryštálového cukru, 1/2 lyžičky dijonskej horčice, 1/4 lyžičky kajenského korenia. Ak je to potrebné, ešte 1 lyžicu olivového oleja. Šľahajte, kým sa cukor nerozpustí.
  3. Z 1,5 kg hovädzích steakov z hovädzej sviečkovice odstráňte všetky veľké kusy tuku alebo chrupavky. Nakrájajte ich na 1 cm kocky, pridajte do marinády a premiešajte. Prikryte a nechajte v chladničke odstáť aspoň 2 hodiny až celú noc.
  4. Ak používate drevené alebo bambusové špízy, namočte ich do vody, zatiaľ čo budete rozohrievať gril. Vonkajší gril rozohrejte na priamy, stredne silný oheň (približne 400 °C). Steak nechajte pri izbovej teplote, kým sa gril rozohreje.
  5. Medzitým pomocou škrabky na zeleninu nakrájajte 2 stredne veľké cukety na široké pásiky. Začnite na jednej strane cukety, ošúpte ju pozdĺžne, až kým sa nedostanete do stredu, potom cuketu otočte a ošúpte ju z druhej strany. (Budete potrebovať asi 48 cuketových pásikov.) Vložte ich do veľkej misy a pridajte 0,5 l cherry alebo hroznových paradajok.
  6. Keď je gril takmer pripravený, pridajte k zelenine zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja, 1/4 lyžičky soli a niekoľko štipiek čierneho korenia a premiešajte.
  7. Steak a zeleninu navlečte na špajdle v tomto poradí: steak, 2 plátky cukety niekoľkokrát preložené ako harmonika a prevlečené cez stred, steak, paradajka. Postup zopakujte na každej špajdli a položte na plech na pečenie.
  8. V prípade potreby oškrabte grilovacie rošty. Grilovacie rošty potrite zloženou papierovou utierkou namočenou v olivovom oleji. V prípade potreby grilujte v dávkach, špízy umiestnite na gril, pričom ich rozmiestnite vo vzdialenosti aspoň jedného cm od seba.
  9. Prikryte a grilujte, kým sa na spodnej strane neobjavia grilovacie stopy (približne 3 minúty). Špízy otočte, prikryte a grilujte, kým zelenina nie je chrumkavá a hovädzie mäso nie je požadovanej prepečenosti (približne o 3 minúty dlhšie pre stredne prepečenú zeleninu).
  10. Preneste na tanier alebo čistý plech a pred podávaním nechajte aspoň 3 minúty odstáť.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang