V tomto jednoduchom a farebnom špíze sa grilujú pikantné marinované kocky steaku s cuketovými stuhami a cherry paradajkami.
Ingrediencie
- 5 strúčikov cesnaku
- 1/4 šálky sójovej omáčky
- 1/4 šálky Worcesterskej omáčky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1/2 lyžičky dijonskej horčice
- 1/4 lyžičky kajenského korenia (nepovinné)
- 2 lyžice olivového oleja, rozdeleného, plus viac na gril
- 250 g (2,5 cm hrubé) steaky z hovädzej sviečkovice
- 12 špízov
- 2 stredne veľké cukety
- 0,5 l cherry alebo hroznových paradajok
- 1/4 lyžičky soli
- čerstvo mleté čierne korenie
Množstvo: 12 špízov
Počet porcií: 4
Postup
- Nakrájajte nadrobno 5 strúčikov cesnaku (asi 4 lyžičky) a vložte ich do stredne veľkej misy.
- Pridajte 1/4 šálky sójovej omáčky, 1/4 šálky worcestrovej omáčky, 2 lyžice kryštálového cukru, 1/2 lyžičky dijonskej horčice, 1/4 lyžičky kajenského korenia. Ak je to potrebné, ešte 1 lyžicu olivového oleja. Šľahajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Z 1,5 kg hovädzích steakov z hovädzej sviečkovice odstráňte všetky veľké kusy tuku alebo chrupavky. Nakrájajte ich na 1 cm kocky, pridajte do marinády a premiešajte. Prikryte a nechajte v chladničke odstáť aspoň 2 hodiny až celú noc.
- Ak používate drevené alebo bambusové špízy, namočte ich do vody, zatiaľ čo budete rozohrievať gril. Vonkajší gril rozohrejte na priamy, stredne silný oheň (približne 400 °C). Steak nechajte pri izbovej teplote, kým sa gril rozohreje.
- Medzitým pomocou škrabky na zeleninu nakrájajte 2 stredne veľké cukety na široké pásiky. Začnite na jednej strane cukety, ošúpte ju pozdĺžne, až kým sa nedostanete do stredu, potom cuketu otočte a ošúpte ju z druhej strany. (Budete potrebovať asi 48 cuketových pásikov.) Vložte ich do veľkej misy a pridajte 0,5 l cherry alebo hroznových paradajok.
- Keď je gril takmer pripravený, pridajte k zelenine zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja, 1/4 lyžičky soli a niekoľko štipiek čierneho korenia a premiešajte.
- Steak a zeleninu navlečte na špajdle v tomto poradí: steak, 2 plátky cukety niekoľkokrát preložené ako harmonika a prevlečené cez stred, steak, paradajka. Postup zopakujte na každej špajdli a položte na plech na pečenie.
- V prípade potreby oškrabte grilovacie rošty. Grilovacie rošty potrite zloženou papierovou utierkou namočenou v olivovom oleji. V prípade potreby grilujte v dávkach, špízy umiestnite na gril, pričom ich rozmiestnite vo vzdialenosti aspoň jedného cm od seba.
- Prikryte a grilujte, kým sa na spodnej strane neobjavia grilovacie stopy (približne 3 minúty). Špízy otočte, prikryte a grilujte, kým zelenina nie je chrumkavá a hovädzie mäso nie je požadovanej prepečenosti (približne o 3 minúty dlhšie pre stredne prepečenú zeleninu).
- Preneste na tanier alebo čistý plech a pred podávaním nechajte aspoň 3 minúty odstáť.