Losos je mimoriadne obľúbená ryba, ktorá sa dostáva na stoly po celom svete. Losos sa vyznačuje lahodnou chuťou a mnohými zdraviu prospešnými účinkami. Losos je známy svojím aromatickým mäsom, ktoré sa často pripravuje na rôzne spôsoby. Táto ryba je dokonalým doplnkom každého jedla a ponúka širokú škálu chutí. Lososa si môžete vychutnať rôznymi spôsobmi od údeného, cez pečeného, až po grilovaného.
Losos je olejnatá ryba, ktorá sa zvyčajne klasifikuje podľa oceánu, v ktorom sa nachádza. V Tichom oceáne sa považuje za súčasť rodu Oncorhynchus a v Atlantickom oceáne patrí do rodu Salmo.
V Atlantickom oceáne existuje len jeden migrujúci druh, ale v Tichom oceáne existuje päť druhov lososov: losos kráľovský, losos červený, losos strieborný, losos ružový a losos chum.
V Spojenom kráľovstve je hlavným zdrojom lososov Škótsko. Medzi ďalších veľkých producentov patria aj Nórsko, Škótsko, Írsko a Faerské Ostrovy.
Päť priaznivých účinkov konzumácie lososa
Priaznivo vplýva na srdcový systém. Mastné ryby, ako je jeseter či losos, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Tieto mastné kyseliny si telo nedokáže vyrobiť, preto ich musíme pravidelne zaraďovať do stravy.
Najvhodnejšie omega-3 mastné kyseliny, známe ako mastné kyseliny s dlhým reťazcom, sa prirodzene vyskytujú v tučných rybách vo forme kyseliny eikosapentaenovej (EPA) a kyseliny dokosahexaenovej (DHA).
Predpokladá sa, že tieto mastné kyseliny prispievajú k zdravému srdcu a pomáhajú udržiavať pokožku, kĺby a hormonálnu rovnováhu.
Už dlho sa traduje, že ryby sú „potravou pre mozog„, a existujú presvedčivé dôkazy, ktoré to potvrdzujú. Štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia znižuje úbytok mozgu súvisiaci s vekom a môže zlepšiť pamäť – za to sú zodpovedné omega-3 mastné kyseliny. Štúdie zaznamenali pozitívny vplyv na ochorenia, ako je Alzheimerova choroba, depresia a skleróza multiplex.
Mastné ryby zohrávajú dôležitú úlohu pri tlmení účinkov zápalu, ktorý je kľúčový pri zvládaní mnohých chronických ochorení vrátane cukrovky a rakoviny. Štúdie naznačujú, že konzumácia väčšieho množstva mastných rýb, ako je losos, by mohla pomôcť znížiť hladinu markerov, ktoré indikujú zápal.
Ružová farba lososa pochádza z bohatého obsahu ochranného antioxidantu nazývaného astaxantín. Táto zlúčenina sa spája so znižovaním rizika srdcových ochorení tým, že zlepšuje hladinu cholesterolu a v kombinácii s omega-3 mastnými kyselinami chráni mozog a nervový systému.
Losos je dobrým zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre udržanie zdravia kostí, prevenciu úbytku svalovej hmoty a pomáhajú telu pri hojení a regenerácii. Jeho bohatý obsah astaxantínu môže pomáhať udržiavať pružnosť pokožky, zmierňovať príznaky starnutia a chrániť pokožku pred poškodením UV žiarením.
Grilovaný filet z lososa – recept
Mnohí milovníci grilovania sa rozhodnú pre zmenu, a tak experimentujú s rybami a lahodnou zeleninou. Losos je jemná ryba a má veľmi mäkkú štruktúru. Aby sa losos pri grilovaní nerozpadol a zároveň zostal krásne jemný, možno ho šetrne grilovať v alobale.
Suroviny na grilovaný filet z lososa
- 2 filety z lososa
- 2 lyžice cesnaku (jemne nasekaný)
- 1 lyžica limetkovej kôry (čerstvo nastrúhaná)
- soľ a korenie
- 2,5 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica hnedého cukru
- 2 lyžice vody
- 2 lyžice oleja
Postup na grilovaný filet z lososa
- V malej miske zmiešajte nastrúhanú kôru z bio limetky, hnedý cukor, cesnak so sójovou omáčkou, trochu vody a oleja. Dochuťte soľou a čiernym korením. Kým vložíte marinádu spolu s lososom do vrecka, dajte pozor, aby sa cukor úplne rozpustil. Umiestnite vrecko približne na dve hodiny do chladničky, aby marináda dodala rybe svoju arómu.
- Hotové marinované kúsky lososa položte na veľký kus alobalu. Kto chce, môže pred uzavretím alobalu rybu zdokonaliť nadrobno nakrájanou zeleninou, napríklad cuketou alebo paradajkami a kockami ovčieho syra.
- Uistite sa, že ste pevne uzavreli konce alobalu. Losos pri grilovaní stráca veľa šťavy a tekutina by mohla kvapkať na drevené uhlie.
- Nakoľko má losos veľmi jemnú štruktúru, je lepšie, keď nie je grilovaný pri príliš vysokých teplotách. Neklaďte preto balíčky s lososom do stredu roštu, ale na jeho okraj.
- Približne po 30 minútach by mala byť ryba hotová. Ak má losos ešte jemne ružovú farbu a póry na povrchu sa mierne otvorili, ryba je pripravená na servírovanie.
Filet z lososa podávajte s jemným pečivom alebo arabským chlebom, zeleninovým šalátom a mesiačikmi limetky. Výborná príloha ku grilovanému lososovi je aj chrumkavý kuskus šalát, grécky šalát či chrumkavé zemiakové Rosti.
Losos a udržateľnosť
Ďalším z dôvodov, prečo je losos taký obľúbený, je jeho udržateľnosť. Veľká časť lososa, ktorý sa konzumuje na celom svete, sa chová na farmách, čo je nákladovo efektívne a ekologické.
Losos chovaný na farmách si nevyžaduje využívanie populácie voľne žijúcich lososov, čo zaručuje, že si ryby budú môcť vychutnávať aj ďalšie generácie.
Tento faktor, vrátane jeho vplyvu na ľudské zdravie, spôsobujú, že losos je obľúbeným jedlom pre ľudí na celom svete. Či už sa pripravuje na grile, údený či v polievke.
Losos na grile – recept
Neexistuje zdravšie, jednoduchšie a rýchlejšie letné jedlo ako filet z lososa pripravený na grile. Toto 15-minútové jedlo je ideálne na večeru na záhrade aj rýchly a ľahký obed. Vláčnu a jemnú rybu podávajte s ryžou a chrumkavým chlebom, môžete podávať aj s cviklovým šalátom alebo šošovicovým šalátom.
Suroviny na lososa na grile
- 600 g filetov z lososa (nakrájaných na 4 kusy)
- olivový olej
- cesnakový prášok
- 1/4 lyžičky kosherovej soli
- 1/4 lyžičky sušenej petržlenovej vňate
- 1/4 lyžičkysušenej mletej cibule
- 1/4 lyžičky sušenej bazalky
Postup na lososa na grile
- Zmiešajte koreniny a odložte bokom. Skladovať vo vzduchotesnej nádobe ich môžete až 6 mesiacov.
- Každý kúsok lososa potrite olivovým olejom a posypte domácim korením podľa chuti (asi 1 lyžičku olivového oleja a ¼ lyžičky korenia na kúsok).
- Rozpáľte uhlie, plynový gril alebo grilovaciu panvicu na strednú teplotu. Lososa položte na gril. Prikryte a grilujte na strednom ohni približne 5 minút z každej strany (možno o pár minút viac, v závislosti od hrúbky ryby). Losos je hotový, keď sa ľahko odlupuje vidličkou.
Poznámky k receptu na lososa na grile
Počas pečenia lososa pozorne sledujte, pretože celkový čas prípravy sa bude líšiť v závislosti od veľkosti a hrúbky filetu, ako aj od teploty grilu. To, že je ryba hotová, zistíte, keď sa mäso ľahko odlupuje vidličkou. Nechcete ju prepekať, inak bude losos suchý.
Pri grilovaní nechajte na lososovi kožu. Dodáva to chuť a vlhkosť a pomáha to držať filety pohromade. Pred podávaním sa koža ľahko odlúpne.
Varianty receptu
Namiesto tu uvedenej univerzálnej zmesi korenín môžete rybu ochutiť len kuchynskou soľou a čiernym korením, trochou cesnakového prášku, čiernym korením alebo grilovacím korením.
Recept si prispôsobte svojej rodine a pripravte toľko filetov z lososa, koľko potrebujete. Napríklad zdvojnásobte ingrediencie a pripravte približne 3 kg rýb. Keď máte pripravenú dávku korenia, ľahko pripravíte väčšie množstvo.
Ak máte k dispozícii, dochuťte rybu čerstvými bylinkami. Napríklad namiesto sušených petržlenových vločiek a sušenej bazalky použite mletú čerstvú petržlenovú vňať a čerstvú bazalku.
Použite tie isté prísady, ale lososa upečte v rúre podľa týchto pokynov.
Pripravte grilované sendviče s lososom tak, že filé naservírujete na opečené žemle s tatárskou omáčkou, šalátom a paradajkami. K sendviču môžete tiež pridať chrumkavé pečené hranolky. Namiesto tatárskej omáčky, si môžete podľa receptu na holandskú omáčku pripraviť rovnako chutný variant sendvičov.
Losos na grile s medom a zeleninou – recept
Grilovanie rýb môže byť odstrašujúce, no namiesto toho, aby ste sa obávali, že sa ryba prilepí na rošt, vložte lososa do alobalu. Navyše dovnútra viete ukryť okrem ryby aj ďalšie zdravé pochúťky. Losos s medovou chipotle omáčkou je mierne pálivý. Ak dávate prednosť jemnejšej omáčke, použite štipku údenej papriky.
Suroviny na lososa na grile s medom a zeleninou
- 4 lyžice rozpusteného masla
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica chipotle (alebo údenej papriky)
- 3 strúčiky cesnaku (mleté)
- kuchynská soľ
- 4 filety z lososa bez kože
- 1 stredne veľká cuketa (nakrájaná)
- 1 letná tekvica (nakrájaná)
- 1 malá červená cibuľa (nasekaná)
- 1/4 šálky bazalkových listov (natrhaných)
- kolieska limetky na podávanie
Postup na lososa na grile s medom a zeleninou
- Gril rozohrejte na stredne vysokú teplotu.
- V malej miske vyšľahajte maslo, med, chipotle, cesnak a 1/4 čajovej lyžičky soli.
- Obe strany lososa ochuťte 3/4 čajovej lyžičky soli.
- V stredne veľkej miske premiešajte cuketu, letnú tekvicu a červenú cibuľu s 1/4 čajovej lyžičky soli.
- Na rovný povrch položte štyri kusy alobalu.
- Zeleninovú zmes rozdeľte medzi balíčky alobalu a vyplňte polovicu stredu každého kúska. Lososa položte vedľa zeleniny. Lososa a zeleninu pokvapkajte pripravenou medovou omáčkou a rovnomerne ju rozdeľte. Okraje fólie preložte a utesnite, aby vznikol balíček.
- Prikryté grilujte asi 11 až 15 minút, kým nie je losos prepečený a tekvica mäkká.
- V polovici grilovania balíčky otočte. Posypte bazalkou a podávajte s kolieskami limetky.
Balíčky sú výborné na grile, ale môžete ich pripraviť aj v rúre. Pripravené fóliové balíčky pečte na plechu s okrajom v rúre s teplotou 220 ºC 16 až 20 minút.
Je losos bezpečný pre každého?
Mastné ryby sú bohaté na živiny a dodávajú prospešné omega-3 mastné kyseliny. No mastné druhy rýb, ako je losos, môžu obsahovať nízke hladiny znečisťujúcich látok, ako sú dioxíny a polychlórované bifenyly. Z tohto dôvodu sa niektorým skupinám odporúča, aby množstvo konzumovaných mastných rýb obmedzili na dve porcie týždenne.
Patria sem: dievčatá, mladé ženy a osoby plánujúce tehotenstvo, tehotné a dojčiace ženy, ktoré by mali dodržiavať osobitné pokyny. Ak máte obavy zo škodlivých látok, odstránenie kože a tmavého mäsa z lososa môže pomôcť minimalizovať ich obsah.