Recepty

Recept na grilované letné kebab steaky

V týchto jednoduchých a farebných špízoch sa grilujú pikantné marinované kocky steaku, s cuketovými prúžkami a cherry paradajkami.

Suroviny

  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1/4 šálky sójovej omáčky alebo tamari
  • 1/4 šálky worcestrovej omáčky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 a 1/2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia (nepovinné)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 650 g hovädzích steakov
  • 12 špízov
  • 2 stredne veľké cukety
  • 500 g cherry paradajok
  • 1/4 lyžičky soli
  • mleté čierne korenie

Postup

  1. Nakrájajte nadrobno 5 strúčikov cesnaku a vložte ich do stredne veľkej misy. Pridajte 1/4 šálky sójovej omáčky alebo tamari, 1/4 šálky worcestrovej omáčky, 2 lyžice kryštálového cukru, 1 a 1/2 lyžičky dijonskej horčice, 1/4 lyžičky kajenského korenia, ak je to potrebné, a 1 lyžicu olivového oleja. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Z hovädzích steakov odstráňte všetky veľké kusy tuku. Nakrájajte ich na 1 cm kocky, pridajte do marinády a premiešajte. Prikryte a nechajte v chladničke odstáť aspoň 2 hodiny alebo až celú noc.
  3. Ak používate drevené alebo bambusové špízy, namočte ich do vody, zatiaľ čo budete rozohrievať gril. Vonkajší gril rozohrejte na stredne silný oheň. Steaky nechajte pri izbovej teplote, kým sa gril rozohreje.
  4. Medzitým pomocou škrabky na zeleninu nakrájajte pozdĺžne cukety na tenké široké pásiky. Vložte ich do veľkej misy a pridajte cherry paradajky.
  5. Keď je gril takmer pripravený, pridajte k zelenine zvyšnú 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, 1/4 lyžičky soli, niekoľko štipiek čierneho korenia a premiešajte.
  6. Steak a zeleninu navlečte na špajdle v tomto poradí: steak, 2 plátky cukety niekoľkokrát preložené ako harmonika a prevlečené cez stred, steak, paradajka. Postup zopakujte a položte hotové špízy na plech na pečenie.
  7. Grilovacie rošty potrite zloženou papierovou utierkou namočenou v olivovom oleji. Špízy umiestnite na gril, pričom ich rozmiestnite vo vzdialenosti aspoň jedného centimetra od seba. Prikryte a grilujte, kým sa na spodnej strane neobjavia grilovacie stopy, približne 3 minúty.
  8. Špízy otočte, prikryte a grilujte, kým zelenina nie je chrumkavá a hovädzie mäso nie je požadovanej prepečenosti, približne o 3 minúty dlhšie pre stredne prepečenú zeleninu.
  9. Preneste na tanier alebo čistý plech a pred podávaním nechajte aspoň 3 minúty odpočívať.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang