V týchto jednoduchých a farebných špízoch sa grilujú pikantné marinované kocky steaku, s cuketovými prúžkami a cherry paradajkami.
Suroviny
- 5 strúčikov cesnaku
- 1/4 šálky sójovej omáčky alebo tamari
- 1/4 šálky worcestrovej omáčky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 a 1/2 lyžičky dijonskej horčice
- 1/4 lyžičky kajenského korenia (nepovinné)
- 2 lyžice olivového oleja
- 650 g hovädzích steakov
- 12 špízov
- 2 stredne veľké cukety
- 500 g cherry paradajok
- 1/4 lyžičky soli
- mleté čierne korenie
Postup
- Nakrájajte nadrobno 5 strúčikov cesnaku a vložte ich do stredne veľkej misy. Pridajte 1/4 šálky sójovej omáčky alebo tamari, 1/4 šálky worcestrovej omáčky, 2 lyžice kryštálového cukru, 1 a 1/2 lyžičky dijonskej horčice, 1/4 lyžičky kajenského korenia, ak je to potrebné, a 1 lyžicu olivového oleja. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Z hovädzích steakov odstráňte všetky veľké kusy tuku. Nakrájajte ich na 1 cm kocky, pridajte do marinády a premiešajte. Prikryte a nechajte v chladničke odstáť aspoň 2 hodiny alebo až celú noc.
- Ak používate drevené alebo bambusové špízy, namočte ich do vody, zatiaľ čo budete rozohrievať gril. Vonkajší gril rozohrejte na stredne silný oheň. Steaky nechajte pri izbovej teplote, kým sa gril rozohreje.
- Medzitým pomocou škrabky na zeleninu nakrájajte pozdĺžne cukety na tenké široké pásiky. Vložte ich do veľkej misy a pridajte cherry paradajky.
- Keď je gril takmer pripravený, pridajte k zelenine zvyšnú 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, 1/4 lyžičky soli, niekoľko štipiek čierneho korenia a premiešajte.
- Steak a zeleninu navlečte na špajdle v tomto poradí: steak, 2 plátky cukety niekoľkokrát preložené ako harmonika a prevlečené cez stred, steak, paradajka. Postup zopakujte a položte hotové špízy na plech na pečenie.
- Grilovacie rošty potrite zloženou papierovou utierkou namočenou v olivovom oleji. Špízy umiestnite na gril, pričom ich rozmiestnite vo vzdialenosti aspoň jedného centimetra od seba. Prikryte a grilujte, kým sa na spodnej strane neobjavia grilovacie stopy, približne 3 minúty.
- Špízy otočte, prikryte a grilujte, kým zelenina nie je chrumkavá a hovädzie mäso nie je požadovanej prepečenosti, približne o 3 minúty dlhšie pre stredne prepečenú zeleninu.
- Preneste na tanier alebo čistý plech a pred podávaním nechajte aspoň 3 minúty odpočívať.