Grilované avokádo podávané s výraznou marinádou je prekvapivo sýte. Hodí sa ako vegetariánske predjedlo alebo náhrada za guacamole.
Pre exotickejšiu verziu wrapu odporúčame vyskúšať originál guacamole recept.
Suroviny
- 1 lyžica jemne nasekanej šalotky
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 lyžica ryžového octu
- 2 lyžičky jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1 lyžička bielej miso pasty (možno vynechať)
- 1 lyžička sezamového oleja
- 1/2 lyžičky cukru
- 2 stredne veľké avokáda
- soľ a mleté čierne korenie
- 1/4 šálky bazalkových listov
- 4 plátky citróna
Postup
- Nakrájanú šalotku, rastlinný olej, ocot, zázvor, miso, sezamový olej a cukor vyšľahajte v malej miske, marinádu odložte bokom.
- Avokáda pozdĺžne rozrežte, odstráňte kôstky a vnútro každej polovice narežte krížom-krážom na 1 cm.
- Polovice položte reznou stranou nahor na plech s vyšším okrajom a posypte ich trochou soli a korenia.
- Do avokádových košíčkov rovnomerne rozdeľte marinádu (približne 1 lyžica na polovicu avokáda) a nechajte ju 5 minút odstáť, kým nasiakne.
- Marinádu rozotrite po celom povrchu avokáda a jemne ju rozotrite aj do priečnych zárezov.
- Medzitým rozohrejte gril alebo grilovaciu panvicu na stredne vysokú teplotu. Grilovací rošt alebo grilovaciu panvicu zľahka potrite olejom.
- Marinované polovice avokáda grilujte reznou stranou nadol 2 minúty, jemne uvoľnite špachtľou a potom pokračujte v grilovaní, kým sa na avokáde neobjavia stopy po grilovaní a marináda nebude voňavá a skaramelizovaná, približne ďalšie 2 minúty.
- Avokádo otočte na stranu so šupkou, posypte soľou a korením a grilujte 1 minútu.
- Preneste na taniere a každý ozdobte trochou bazalky a plátkom citróna.