Ak ste pizzu ešte nikdy negrilovali, čaká vás zážitok. Postupujte krok za krokom podľa nášho receptu na grilovanú pizzu a pripravte si tú najlepšiu pizzu, akú ste kedy doma pripravili.
Grilovaná pizza je výnimočná
Ak na prípravu pizze použijete gril, teplo udržujete vnútri grilu, kam patrí. Gril tiež lepšie napodobňuje pec na pizzu ako bežná kuchynská rúra.
Či už používate drevené uhlie alebo plyn, dym z grilu pomôže dodať pizze skvelú chuť, ktorú z bežnej rúry jednoducho nezískate.
Ingrediencie
- cesto na pizzu predpripravené alebo kupované
- extra panenský olivový olej
- univerzálna múka alebo kukuričná múka na posypanie
- paradajková omáčka
- bylinky
- syr (najlepší je mozzarella)
- cibuľa nakrájaná na plátky
- paradajky
- šampiňóny
- feferóny
Postup
- Vypracujte cesto: Môžete si pripraviť cesto na pizzu doma alebo použiť hotové cesto na pizzu.
- Pripravte gril na vysoký ohrev. Pripravte si olivový olej na vymastenie grilovacieho roštu a na potretie pizze. Pripravte si paradajkovú omáčku, syr a všetko, čo si želáte na pizzu.
- Roztiahnite a vytvarujte cesto na pizzu: Cesto na pizzu vytvarujte tak, že ho na mierne pomúčenej ploche rozvaľkáte rukami. Na roztiahnutie cesta použite prsty.
- Keď cesto roztiahnete, nechajte ho 5 minút odstáť a potom prstami opäť vytlačte okraje, kým nevznikne pekný okrúhly tvar.
- Nechajte cesto skĺznuť z plechu na horúce grilovacie rošty.
- Zatvorte gril a nechajte 2 minúty piecť.
- Skontrolujte cesto a hľadajte vzduchové bubliny: Po 2 minútach otvorte mriežku a skontrolujte, či sa cesto nepripeká. Ak je na jednej strane opečené, ale na druhej nie, otočte cesto pomocou špachtle alebo klieští a pečte ešte jednu minútu.
- Ak sa cesto nezačína opekať, prikryte gril a pokračujte v pečení po minútach, kým sa spodok nezačne opekať.
- Ak máte rozpálený gril, malo by to trvať len niekoľko minút. Vrchná časť cesta na pizzu začne vytvárať bubliny.
- Upečené cesto vyberte a preklopte ho na plech: Keď cesto na pizzu z jednej strany ľahko zhnedne, pizzu vyberte z grilu. Otočte cesto tak, aby bolo ugrilovanou stranou nahor. Gril nechajte zakrytý, aby si udržal teplo.
- Na ugrilovaný povrch pizze naneste trochu extra panenského olivového oleja a potrite 1 naberačkou omáčky – nie viac, inak bude pizza rozmočená.
- Posypte prílohami, na záver syrom mozzarella.
- Presuňte pizzu späť na gril: Ak používate plynový gril, znížte teplotu. Ak používate gril na drevené uhlie, zatvorte vetracie otvory. Zatvorte gril a grilujte ešte 2 až 3 minúty, alebo kým sa spodok nezačne škvariť a syr nebude bublinkovať. Presuňte pizzu na tanier.
- Nakrájajte a podávajte.