Instantné sladené kakaové granulky pozná a zbožňuje snáď každý. Horúci kakaový nápoj, ktorý z granka väčšina z nás pripravuje slúži na povzbudenie nielen v zime. Ak ho máte veľké zásoby a chcete si urobiť miesto na nové balenie, môžete granko využiť novými kreatívnymi spôsobmi. Granko sa dá použiť ako náhrada kakaového prášku do obľúbených čokoládových dezertov.
Využijete ho napríklad na čokoládové koláčiky v hrnčeku, koláč z plechu, bábovku, sušienky alebo brownies. A čo takto primiešať granko do arašidového masla a vytvoriť si tak zdravšiu verziu kakaovej nátierky? Ďalšie inšpirácie nájdete v našich receptoch.
Recept na grankový koláč
Každý ocení recept na ľahký koláč. Ochutnajte tento šťavnatý koláč ochutený kávou zaliaty čokoládovou polevou. Poteší každú návštevu aj členov rodiny.
Ingrediencie na grankový koláč
- 5 vajec
- 1 hrnček granka
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- pol hrnčeka uvarenej rozpustnej kávy
- pikantný džem
- 1 smotana na šľahanie
- 1 čokoláda na varenie
Postup na grankový koláč
- Vajcia rozmiešame s cukrom, primiešame granko a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme 35-40 minút pri teplote 180 °C.
- Koláč vyberieme z rúry a ešte horúci ho polejeme kávou.
- Necháme vsiaknuť a potrieme džemom. V smotane rozpustíme čokoládu a vylejeme na vychladnutý koláč. Necháme stuhnúť a potom krájame.
Karamelové brownies s grankom – grankový zákusok – recept
Stred týchto horúcich čokoládových brownies je mäkký a pripomína lávový koláč. Každý si ich zamiluje, je to skvelý grankový zákusok. Ak ich pripravujete pre svoju drahú polovičku na romantický večer, podávajte k nim tento úžasný nápoj lásky.
Ingrediencie na karamelové brownies s grankom
- 4 veľké vajcia
- 1 šálka granka
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 250 g masla
- 1 a 3/4 šálky kryštálového cukru
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 2 šálky tmavej alebo polotmavej čokolády
- 1/2 šálky karamelového topingu
- mini kúsky marshmallow na posypanie
Postup na karamelové brownies s grankom
- Predhrejte rúru na 175 °C a zľahka vymažte plech. Ak chcete, aby sa koláčiky ľahšie vyberali, vyložte formu papierom na pečenie a nechajte okraje vyčnievať pozdĺž dlhšej strany plechu.
- V miske zmiešajte vajcia, soľ, granko, prášok do pečiva a vanilkový extrakt. Šľahajte na strednej rýchlosti asi 4 minúty.
- V miske vhodnej do mikrovlnnej rúry zmiešajte maslo a cukor a ohrievajte v mikrovlnnej rúre 1 minútu, potom podľa potreby v ďalších 30-sekundových intervaloch, pričom po každom z nich miešajte, až kým sa maslo úplne nerozpustí a zmes nebude horúca (nie bublajúca) a trochu lesklá. Ak je príliš horúca, nechajte ju minútu alebo dve odstáť, kým prejdete k ďalšiemu kroku.
- Pomaly prilievajte zmes masla a cukru do zmesi vajec a kakaa a neustále miešajte, kým nevznikne hladká hmota. Okamžite vmiešajte vločky čokolády.
- Pridajte múku a miešajte, kým sa cesto nespojí, potom ho rovnomerne nalejte do pripravenej formy.
- Koláčiky pokvapkajte karamelovou omáčkou a posypte mini marshmallows.
- Koláčiky pečte 33-38 minút, kým okraje nie sú pevné a stred nevyzerá mierne nedopečený, ale nie surový. Špajdlou sa vytiahne niekoľko vlhkých omrviniek, a to je v poriadku.
- Pred krájaním a podávaním ho vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Ak chcete získať extra dekadentnú pochúťku, polejte ju ďalšou karamelovou omáčkou.
Poznámka: Ak nemáte po ruke karamel, môžete ho vynechať bez toho, aby ste si to príliš všimli. Riedka karamelová omáčka sa v brownies rozplynie a zanechá len trochu chuti.
Šľahačka s grankom – recept
Domáca šľahačka je jedným z najchutnejších a najjednoduchších doplnkov každého dezertu. Môžete experimentovať s rôznymi príchuťami šľahačky. Táto je s prídavkom granka. Je z nej aj skvelá náplň do košíčkov.
Ingrediencie na šľahačku s grankom
- 1 šálka hustej smotany na šľahanie
- ½ šálky granka
Postup na šľahačku s grankom
- Kovovú misu a šľahač vložte na 15 minút do mrazničky, aby boli dobre vychladené.
- Do misky nalejte šľahačku a šľahajte na najvyššom stupni 2 minúty.
- Pridajte granko a pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria tuhé špičky. Uchovávajte v chladničke.
TIP: Šľahačku s grankom môžete zmiešať napríklad s mätovým extraktom alebo inou príchuťou podľa vlastného výberu. Je to skvelá náplň alebo alternatívna poleva na cupcaky a iné dezerty.
Grankový koláč s mascarpone – recept
Ďalší jednoduchý recept s grankom, kde je mäkké cesto výborne doplnené krémom z mascarpone.
Ingrediencie na grankový koláč s mascarpone
- 1 šálka hladkej múky
- 1 šálka granka
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- ½ šálky oleja
- 5 vajec
- 250 g mascarpone
- 200 ml šľahačkovej smotany
- džem podľa chuti (napríklad ríbezľový, malinový, jahodový atd.)
Postup na grankový koláč s mascarpone
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Vajíčka rozbite do misy a vymiešajte ich mixérom spolu s vanilkovým cukrom do penista.
- Pridajte olej a ďalej miešajte. Potom nasypte granko a miešajte, kým sa nerozpustí a všetko sa neprepojí.
- Do zmesi postupne prisypávajte hladkú múku a prášok do pečiva a priebežne miešajte. Už nemusíte používať mixér, stačí varecha. Miešajte zľahka, aby bolo cesto nadýchanejšie.
- Plech vyložte papierom na pečenie a vylejte doň grankové cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 asi 20 minút.
- Upečené cesto vyberieme a natrieme obľúbeným džemom – môže byť mierne kyslý, ale je to na vás. Nechajte vychladnúť.
- Medzitým si vymiešajte mascarpone so smotanou na krém (nie príliš dlho). Tento krém natrite na vychladnuté cesto potreté džemom. Koláč posypte grankom.
Hrnčekový grankový koláč s jablkami – recept
Rýchly, šťavnatý a veľmi chutný grankvý koláč, ktorým potešíte deti ale aj každú návštevu či seba pri rannej kávičke.
Ingrediencie na grankový koláč s jablkami
- 1 šálka hladkej múky
- 1 šálka granka
- 1 lyžička prášok do pečiva
- 1/2 šálky cukru
- 3 jablká
- 1 šálka mlieka
- 1/2 šálky roztopeného masla
- 1/2 šálky uvarenej kávy
- 1 vajce
Na polevu
- 1 šálka čokolády
- 3 lyžice kyslej smotany
- prípadne nasekané orechy na posypanie (voliteľné)
- kyslejší džem podľa chuti
Postup na grankový koláč s jablkami
- Rúru predhrejeme na 180 °C. V mise zmiešame granko, múku, prášok do pečiva, vajce, mlieko, maslo, cukor a kávu.
- Jablká očistíme a nastrúhame. Pridáme do cesta a zľahka premiešame.
- Menší plech vystelieme papierom na pečenie a vlejeme doň cesto. Dáme piecť do predhriatej rúry. Pečieme približne 25-30 minút.
- Či je cesto upečené vyskúšame tak, že do neho pichneme špajdlou. Ak vyjde suchá, koláč je hotový a vyberieme ho z rúry.
- Ešte teplý ho potrieme džemom. Kým koláč vychladne, pripravíme polevu. Roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli a necháme ju trochu vychladnúť.
- Potom roztopenú čokoládu zmiešame v miske s kyslou smotanou. Polevu rovnomerne rozotrieme na koláč. Môžeme ešte posypať nasekanými orieškami.
- Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Vyskúšajte tiež obľúbený rodinný recept na orechový koláč so žĺtkovou polevou.
Recept na dip z granka
Vďaka tomuto jednoduchému dipu z granka bude vaša ďalšia sviatočná párty ešte lepšia. Tento bohatý a krémový dezert bez pečenia je taký jednoduchý na prípravu, že ho budete chcieť na každom stretnutí.
Grankový dip podávajte so sušienkami alebo ovocím ako lahodný záver každého jedla. Je krémový, čokoládový a chutí rovnako ako tvarohový koláč bez pečenia, ale jeho príprava je oveľa jednoduchšia. Môžete ho použiť ako alternatívu pri príprave tejto krémovej tortičky.
Ingrediencie na dip z granka
- 250 g balenie zmäknutého smotanového syra
- ½ šálky obyčajného gréckeho jogurtu
- ½ šálky marshmallow krému
- 1 šálka granka
- ¾ šálky vyšľahanej šľahačky, rozdelené
- 1 lyžica mini marshmallows, na ozdobu
- 1 lyžica trstinového cukru na ozdobu
Postup na dip z granka
- Vyšľahajte smotanový syr, jogurt a marshmallow krém, kým nevznikne krémová hmota.
- Pridajte granko a opäť šľahajte, kým nie je zmes ľahká a nadýchaná.
- Opatrne vmiešajte ½ šálky šľahačky, kým sa úplne nevmieša.
- Prikryte a nechajte v chladničke, kým nebude dip pripravený na podávanie.
- Na vrch dajte zvyšnú šľahačku, mini marshmallow a cukor.
- Podávajte so sušienkami, praclíkmi alebo ovocím.
Grankové muffiny – recept
Muffiny sú skvelé raňajky so sebou a vždy pri nich môžete vyskúšať niečo nové. Tieto muffiny sú plné veľkých čokoládových kúskov a majú skvelú kakaovú chuť.
Ingrediencie na grankové muffiny
- 1/2 šálky cukru
- 1 a 1/2 šálky múky
- 1/2 šálky granka
- 1 lyžica prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 2 vajcia izbovej teploty
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 3/4 šálky mlieka
- 1/2 šálky masla rozpusteného a vychladeného
- 1/2 šálky horkej čokolády
Postup na grankové muffiny
- Predhrejte rúru na 180 °C. Vymažte formu alebo vyložte 12 košíčkov na muffiny.
- Vo veľkej mise zmiešajte cukor, múku, granko, prášok do pečiva a soľ. Odstavte.
- V inej veľkej mise vyšľahajte vajcia, vanilku, mlieko a rozpustené maslo. Pred pridaním roztopeného masla sa uistite, že je vychladnuté.
- Gumovou stierkou vmiešajte vaječnú zmes do múčnej zmesi.
- Do každého košíčka na muffiny dajte 1 lyžicu cesta. Do zvyšného cesta v miske pridajte čokoládové kúsky a vmiešajte ich.
- Zvyšné cesto rovnomerne rozdeľte do košíčkov na muffiny.
- Pečte 15-20 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu jedného z muffinov nevyjde čistá. Pred vybratím z formy a prenesením na mriežku nechajte 5 až 10 minút vychladnúť.
Ak patríte medzi milovníkov muffinov, určite vyskúšajte aj tieto čokoládové muffiny s ľadovou polevou alebo zdravé banánové muffiny.