Do hrnca nalejeme vodu, ktorú necháme zovrieť.
Nakrájame si pór na krúžky.
Necháme rozohriať panvicu so slnečnicovým olejom. Keď máme panvicu rozohriatu, pridáme nakrájaný pór a pečieme na miernom ohni.
Sardely vidličkou popučíme, olej z nich nalejeme na panvicu, na ktorej sa nám opeká pór, rovnako pridáme aj popučené sardely a jemne všetko opečieme.
Keď začne voda vrieť, pridáme niekoľko štipiek morskej soli.
Panvicu, na ktorej sa nám opekal pór so sardelami odstavíme.
Do vriacej vody pridáme cestoviny a necháme variť 6 – 7 minút.
Keď sú cestoviny hotové, vodu z nich odlejeme a pridáme na panvicu aj s trochou vody, v ktorej sa varili. Chvíľu povaríme, necháme zredukovať, pridáme olivový olej, čierne korenie, morskú soľ, vytlačíme šťavu z limetky a na záver pridáme lístky čerstvého špenátu.
Servírujeme, posypeme sušeným chilli a ozdobíme bazalkou.
ZAPAMÄTÁME SI: 10 g soli – 100 g cestovín – 1l vody