Z Indie pochádza obľúbená cukrovinka menom chalva. Jej nezameniteľná oriešková aróma dodá toastom jedinečnú chuť.
Suroviny
- 6 extra veľkých vajec
- 335 ml plnotučného mlieka alebo smotany
- 1 lyžička strúhanej pomarančovej kôry
- 1/2 lyžičky vanilkovej esencie
- 1 lyžice kvalitného medu
- 1/2 lyžičky soli
- 1 veľký bochník chalvy (môžete použiť aj briošku)
- maslo
- rastlinný olej
- javorový sirup
- malinová marmeláda (nepovinné)
- práškový cukor (nepovinné)
Postup
- Predhrejte rúru na 140 °C.
- Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia, mlieko alebo smotanu, pomarančovú kôru, vanilku, med a soľ.
- Chalvu alebo briošku nakrájame na 2 cm hrubé plátky a namočíme do vaječnej zmesi na 5 minút, pričom ich raz otočíme.
- Na veľkej panvici rozohrejte 1 lyžici masla a 1 lyžici oleja.
- Pridajte namočenú briošku alebo chalvu a opekajte 2 až 3 minúty z každej strany, kým pekne nezhnedne.
- Upečený francúzsky toast položte na plech a udržujte ho v teple v rúre.
- Podľa potreby pridávajte maslo a olej, až kým nie sú všetky toasty upečené.
- Podávajte horúce s javorovým sirupom, malinovou marmeládou, prípadne ovocím a práškovým cukrom.