Vyskúšajte zameniť tradičné ovocie za pomaranč. Pre zvýraznenie pomarančovej chuti sú plátky briošky ochutené pomarančovým cukrom, ktorý zvýrazní citrusovú chuť. Sladkou bodkou je pomarančový javorový sirup, ktorý premení tento klasický obľúbený brunch na nákyp pre celú rodinu.
Suroviny
- 1 jednodňový brioškový bochník
- 2 lyžice jemne nastrúhanej čerstvej pomarančovej kôry
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 6 veľkých vajec
- 2 šálky polotučného mlieka
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1/4 lyžičky soli
- 3 lyžice masla, plus ďalšie na zapekaciu misu
- 1 šálka javorového sirupu
- 2 lyžice čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
- 3 stredne veľké pomaranče, olúpané a nakrájané na mesiačiky
- 2 lyžice práškového cukru na ozdobu (nepovinné)
Postup
- Misku na pečenie s rozmermi 23 x 33 cm dôkladne vymastite maslom. Do misky pridajte kocky briošky a odložte bokom.
- V malej miske zmiešajte pomarančovú kôru a cukor. Prstami vtierajte kôru do cukru, kým nie je dobre spojená a voňavá, odložte bokom.
- Vo veľkej miske vyšľahajte vajcia, potom do nich zašľahajte pomarančový cukor, škoricu, vanilku a soľ.
- Rovnomerne nalejte krém na briošky. Lyžicou zatlačte a premiešajte, aby všetky kocky nasiakli. Misku prikryte fóliou a nechajte v chladničke cez noc.
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a vyhrejte ju na 180 °C.
- Vyberte misu s brioškou z chladničky a nechajte ju stáť, kým sa rúra zohrieva.
- Nakrájajte 2 lyžice masla na malé kúsky a posypte nimi vrch pekáča. Pečte odkryté, kým sa vrch nezapečie, nenafúkne a nezíska zlatohnedú farbu, 40 až 45 minút.
- Medzitým si pripravte sirup. V stredne veľkom hrnci zmiešajte javorový sirup, pomarančovú šťavu a kúsky pomaranča. Varte na stredne silnom ohni za občasného miešania, kým sirup mierne nezhustne, približne 10 minút.
- Vmiešajte zvyšnú 1 lyžicu masla a odstráňte z ohňa. Keď sirup z väčšej časti vychladne, vyberte z neho pomarančové kúsky a preložte ich do malej misky.
- Misku vyberte z rúry a nechajte ju aspoň 5 minút vychladnúť.
- Tesne pred podávaním posypte odloženými kúskami pomaranča a posypte práškovým cukrom. Podávajte teplé s pomarančovým javorovým sirupom, podľa chuti aj s iným ovocím.