Francúzske palacinky, známe aj ako crêpes, sú obľúbeným jedlom francúzskej kuchyne. Sú to tenké a jemné palacinky z jednoduchého cesta, ktoré sa vymieša do hladka a potom sa pečie na rozpálenej alebo nepriľnavej panvici.
Jednou z charakteristických vlastností francúzskych palaciniek je ich tenká a jemná štruktúra, ktorá ich odlišuje od amerických palaciniek, pochádzajúcich z Ameriky. Sú tiež väčšie a často sa podávajú zložené alebo zrolované, takže sú ideálne na plnenie rôznymi sladkými alebo slanými prísadami.
Ingrediencie na francúzske palacinky
- 1 šálka univerzálnej múky
- 2 vajcia
- 1/2 šálky mlieka
- 1/2 šálky vody
- 1/4 lyžičky soli
- 2 lyžice rozpusteného masla
Postup na francúzske palacinky
- Vo veľkej miske vyšľahajte múku a vajcia. Postupne pridávajte mlieko a vodu za stáleho šľahania, aby vzniklo hladké cesto.
- Pridajte soľ a rozpustené maslo a opäť šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Cesto nechajte odpočívať aspoň 30 minút alebo až 1 hodinu, aby sa lepok v múke uvoľnil.
- Rozohrejte panvicu s nepriľnavým povrchom alebo panvicu na lievance na strednom ohni. Keď je horúca, naberte asi 1/4 šálky cesta do stredu panvice.
- Okamžite panvicou zatočte, aby sa cesto rovnomerne rozotrelo a vytvorilo tenkú vrstvu.
- Pečte palacinky asi 1-2 minúty, kým okraje nezačnú hnednúť a povrch sa už nebude lesknúť.
- Pomocou špachtle uvoľnite okraje palaciniek, potom ich otočte a varte ďalších 30 sekúnd až 1 minútu na druhej strane.
- Uvarenú palacinku preložte na tanier a opakujte to so zvyšným cestom, kým neurobíte všetky palacinky.
- Palacinky podávajte teplé s obľúbenou sladkou alebo slanou náplňou.
Niečo o palacinkách
Vo Francúzsku sa palacinky často jedia ako občerstvenie alebo dezert a bežne sa predávajú u pouličných predajcov alebo na trhoch pod holým nebom. Sú tiež obľúbenou možnosťou na raňajky, neskorú večeru alebo obed podobne ako francúzsky toast.
V niektorých regiónoch Francúzska sa dokonca jedia na Sviečkovú nedeľu (známu aj ako la Chandeleur), ktorá každoročne pripadá na 2. februára.
Výroba francúzskych palaciniek si vyžaduje určitú zručnosť, pretože sú tenké a jemné a môžu sa ľahko roztrhnúť. S praxou a trpezlivosťou sa však každý môže naučiť pripravovať chutné palacinky.
Ak preferujete bezmäsitú, alebo rastlinnú stravu, pripravte si vegánske palacinky z ovsených vločiek, palacinky zo špaldovej múky, či tenké palacinky bez mlieka. všetky tieto palacinky sú výbornou vegánskou alternatívou k tradičným francúzskym palacinkám bez toho, aby zmenili svoju chuť či štruktúru.
Ak teda hľadáte zábavný a chutný spôsob, ako spoznať francúzsku kuchyňu, prečo si nevyskúšať výrobu palaciniek doma?
Spôsob podávania palaciniek
Palacinky sú univerzálnym jedlom a môžu sa podávať s rôznymi sladkými alebo slanými náplňami. Medzi obľúbené sladké náplne patrí Nutella, ovocie, šľahačka alebo čokoládová poleva. Recepty na rôzne typy polev nájdete v recepte na čokoládové muffiny s polevou alebo v recepte na medvedie labky. Naopak, medzi slané náplne do palaciniek často patrí syr, šunka, špenát alebo huby.
Podľa niektorých tradičných francúzskych receptov sa do cesta pridáva aj alkohol, napríklad Grand Marnier alebo koňak, ktorý dodáva cestu chuť.
Chutnou pochúťkou okrem palaciniek sú vo Francúzsku a nielen tam aj francúzske omelety, ktoré sa dajú pripraviť s rôznymi náplňami, a tak nikdy žiadneho jedáka neomrzia. Za povšimnutie tiež stojí recept na francúzske toasty s medovým crème fraîche, ktoré sú príjemnou obmenou toastov, aké poznáte v klasickej podobe.
Ponúkame vám výber najlepších variantov francúzskych palaciniek – tu sú recepty.
Nutellovo-banánové palacinky – recept
Nutellovo-banánové palacinky sú chutnou a obľúbenou variáciou klasických francúzskych palaciniek. Tieto sladké palacinky sú naplnené veľkým množstvom Nutelly, krémovej čokoládovo-orieškovej nátierky a doplnené plátkami čerstvého banánu.
Nutellovo-banánové palacinky sú dokonalým dezertom alebo raňajkovou pochúťkou. Kombinácia bohatej čokoládovej chuti Nutelly a sladkej krémovej štruktúry banánových plátkov vytvára lahodný chuťový profil, ktorý určite poteší každý mlsný jazýček.
Ingrediencie na nutellovo-banánové palacinky
- 1 šálka hladkej múky
- 2 vajcia
- 1/2 šálky mlieka
- 1/2 šálky vody
- 1/4 lyžičky soli
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice rozpusteného masla
- Nutella
- 2 banány nakrájané na plátky
Postup na nutellovo-banánové palacinky
- Postupujte podľa rovnakých pokynov, ako pri recepte na sladké francúzske palacinky s pridaním cukru a vanilkového extraktu (ak používate).
- Po upečení palaciniek každú z nich natrite veľkým množstvom Nutelly.
- Navrch položte na plátky nakrájané banány, potom palacinky preložte na polovicu a podávajte.
Nutellovo-banánové palacinky sú nielen chutné, ale aj všestranné. Recept môžete ľahko obmieňať pridaním ďalších polev, napríklad šľahačky, nasekaných orechov alebo pokvapkaním karamelovou omáčkou.
Ak máte banány nazvyš, môžete ich minúť napríklad do banánového chlebu, čokoládovo-banánových muffinov či do jednoduchých banánových lievancov. Nech už sú vaše preferencie akékoľvek, tieto palacinky sa určite stanú obľúbenými v každej domácnosti.
Špenátové feta palacinky – recept
Špenátové feta palacinky sú slanou a aromatickou variáciou klasických francúzskych palaciniek. Tieto palacinky sú naplnené lahodnou zmesou restovaného špenátu a rozdrobeného syra feta, čo z nich robí dokonalý pokrm na raňajky, neskorú desiatu alebo obed.
Kombinácia špenátu a syra feta je klasickým spojením, ktoré vytvára jedinečný a lahodný chuťový profil. Pikantná chuť syra feta sa dokonale spája so zemitou chuťou špenátu a vytvára lahodné a výživné jedlo, ktoré určite uspokojí vaše chuťové poháriky.
Ingrediencie na špenátové feta palacinky
- 1 šálka univerzálnej múky
- 2 vajcia
- 1/2 šálky mlieka
- 1/2 šálky vody
- 1/4 lyžičky soli
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 1 šálka čerstvého špenátu, nasekaného
- 1/2 šálky rozdrobeného syra feta
Postup na špenátové feta palacinky
- Postupujte podľa rovnakých pokynov ako pri recepte na sladké francúzske palacinky, vynechajte však cukor a vanilkový extrakt.
- Po uvarení palaciniek naplňte každú hrsťou nasekaného špenátu a posypte rozdrobeným syrom feta.
- Preložte palacinky na polovicu a podávajte.
Špenátové feta palacinky sú nielen chutné, ale aj plné živín. Špenát je bohatý na železo a ďalšie vitamíny a minerály pre zdravie, zatiaľ čo syr feta je skvelým zdrojom vápnika a bielkovín. Vďaka tomu sú špenátové feta palacinky zdravým a sýtym jedlom, ktoré si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa.
Jablkovo-škoricové palacinky – recept
Jablkovo-škoricové palacinky sú chutnou a uspokojivou variáciou klasických francúzskych palaciniek. Tieto sladké palacinky sú naplnené teplou a voňavou zmesou jemných plátkov jabĺk, škorice a hnedého cukru, čo vytvára úžasnú kombináciu chutí, ktorá je ideálna na raňajky alebo neskorú večeru.
Kombinácia jabĺk a škorice je klasickým spojením, ktoré je sladké a osviežujúce. Voňavá aróma škorice dokonale dopĺňa prirodzenú sladkosť jabĺk a vytvára lahodný a uspokojujúci chuťový profil.
Ingrediencie na jablkovo-škoricové palacinky
- 1 šálka univerzálnej múky
- 2 vajcia
- 1/2 šálky mlieka
- 1/2 šálky vody
- 1/4 lyžičky soli
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 1 ošúpané a nakrájané jablko
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžica hnedého cukru
Postup na jablkovo-škoricové palacinky
- Postupujte podľa rovnakých pokynov ako pri recepte na sladké francúzske palacinky, vynechajte však cukor a vanilkový extrakt.
- V malom hrnci zmiešajte nakrájané jablká, škoricu a hnedý cukor. Varte na miernom ohni 5-7 minút, kým jablká nezmäknú a cukor sa nerozpustí.
- Po uvarení palaciniek dajte na každú palacinku lyžicu jablkovej zmesi.
- Preložte palacinky na polovicu a podávajte.
Jablkovo-škoricové palacinky sú nielen chutné, ale aj výživné. Jablká sú dobrým zdrojom vlákniny a vitamínu C, zatiaľ čo škorica má protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Vďaka tomu sú jablkovo-škoricové palacinky zdravou a sýtou možnosťou raňajok, ktoré si môžete vychutnať bez pocitu viny.
Sladké citrónové palacinky – recept
Sladké citrónové palacinky sú jednoduchou a klasickou variáciou francúzskych palaciniek, ktoré sú chutné a osviežujúce. Tieto tenké palacinky sa pripravujú z jednoduchého cesta z múky, vajec, mlieka, cukru a soli a potom sa upečú do zlatista.
Citróny sú skvelým zdrojom vitamínu C a antioxidantov, takže sladké citrónové palacinky sú zdravou a výživnou voľbou na rýchle a jednoduché jedlo. Okrem toho jednoduché ingrediencie použité na prípravu palaciniek znamenajú, že sa dajú pripraviť rýchlo a jednoducho s použitím ingrediencií, ktoré už pravdepodobne máte v špajzi.
Ingrediencie na sladké citrónové palacinky
- 1 šálka univerzálnej múky
- 2 vajcia
- 1 a 1/2 šálky mlieka
- 2 lyžice cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 1 citrón
- Práškový cukor na posypanie
Postup na sladké citrónové palacinky
- V miske vyšľahajte múku, vajcia, mlieko, cukor a soľ do hladka.
- Rozohrejte panvicu s nepriľnavým povrchom alebo panvicu na lievance na strednom ohni. Potrite ju malým množstvom masla alebo sprejom na pečenie.
- Do panvice nalejte asi 1/4 šálky cesta a rovnomerne ho rozotrite. Varte 1-2 minúty alebo kým nie je ľahko zlatohnedá, potom obráťte a varte ďalšie 1-2 minúty.
- Opakujte so zvyšným cestom a uvarené palacinky ukladajte na tanier.
- Citrón prekrojte na polovicu a vyžmýkajte šťavu na palacinky. Posypte práškovým cukrom a podávajte teplé.
Sladké citrónové palacinky sú univerzálnym pokrmom, ktorý si môžete vychutnať na rôzne spôsoby. Môžu sa podávať so šľahačkou, čerstvým ovocím alebo dokonca s javorovým sirupom na osladenie.
Bez ohľadu na to, ako si ich vychutnáte, sladké citrónové palacinky sú lahodnou a uspokojivou pochúťkou, ktorá určite poteší vaše chuťové poháriky.
Blízko k palacinkám majú aj lievance. Ak chcete ostať verní osviežujúcej citrusovej chuti, skúste si pripraviť hrnčekové lievance s mandarínkami.
Šunkovo-syrové palacinky – recept
Šunkovo-syrové palacinky sú slanou variáciou francúzskych palaciniek, ktoré sú chutnými a výdatnými raňajkami, neskorým obedom alebo obedom. Tieto tenké palacinky sa naplnia nakrájanou šunkou, rozdrobeným syrom čedar a zelenou cibuľkou, potom sa preložia a pečú, kým sa syr nerozpustí a nie je lepkavý.
Šunkovo-syrové palacinky sú skvelým spôsobom, ako využiť zvyšky šunky zo sviatočného jedla, ale možno ich pripraviť aj z predvarenej šunky z obchodu s potravinami. Kombinácia pikantnej šunky, ostrého syra čedar a zelenej cibuľky vytvára lahodnú chuť, ktorá uspokojí a zároveň poteší.
Ingrediencie na šunkovo-syrové palacinky
- 1 šálka univerzálnej múky
- 2 vajcia
- 1 a 1/2 šálky mlieka
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 4 plátky šunky, nakrájané na kocky
- 1 šálka rozdrobeného syra čedar
- 2 zelené cibule, nakrájané nadrobno
Postup na šunkovo-syrové palacinky
- V miske vyšľahajte múku, vajcia, mlieko, soľ a čierne korenie do hladka.
- Rozohrejte panvicu s nepriľnavým povrchom alebo panvicu na lievance na strednom ohni. Potrite ju malým množstvom masla alebo sprejom na varenie.
- Do panvice nalejte asi 1/4 šálky cesta a rovnomerne ho rozotrite. Varte 1-2 minúty alebo kým nie je ľahko zlatohnedá, potom obráťte a varte ďalšie 1-2 minúty.
- Opakujte so zvyšným cestom a uvarené palacinky ukladajte na tanier.
- V malej miske zmiešajte nakrájanú šunku, rozdrobený syr čedar a nakrájanú zelenú cibuľku.
- Na každú palacinku dajte lyžičku šunkovej a syrovej zmesi, preložte na polovicu a podávajte teplé.
Šunkovo-syrové palacinky sú univerzálnym pokrmom, ktorý sa môže podávať na raňajky, neskorú večeru alebo obed. Môžu sa podávať s prílohou v podobe šalátu alebo ovocia ako ľahké jedlo alebo s chrumkavou slaninou a hash browns ako výdatnejšie raňajky.
Bez ohľadu na to, ako si ich vychutnáte, sú šunkovo-syrové palacinky chutným a jednoduchým jedlom, ktoré uspokojí každú chuť na slané. Je možné ich konzumovať v pokoji pri stole, avšak aj pri čítaní internetu, napríklad fruugo sk recenzie.